Δήμοι δύο ταχυτήτων

xaidari_europ

Σε μια περίοδο έντονη οικονομικής κρίσης επανέρχεται όλο και πιο έντονα ο προβληματισμός των επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απόσταση μεταξύ δυνατοτήτων και εφαρμοσμένης πολιτικής στους δήμους.
Υπάρχουν δήμοι όπως το Χαϊδάρι όπου ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή του Δήμου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Urbact – Net-Topic. Στο πλαίσιο του προγράμματος και κατά την τελευταία τριετία, το Χαιδάρι συμμετείχε σε ένα δίκτυο μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων όπως η Βαρκελώνη, το Μιλάνο, το Παρίσι το Μάντσεστερ κ.α., με στόχο την κοινωνικοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ανεύρεση λύσεων σε μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες των αστικών και περιαστικών περιοχών.

Μέσα από το πρόγραμμα, ωρίμασε σε μεγάλο βαθμό η κεντρική ιδέα με τίτλο: «Haidari for all – Χαϊδάρι για όλους» που τέθηκε αρχικά σαν στόχος από τη Δημοτική Αρχή και βασίστηκε στους εξής άξονες – πεδία εφαρμογής:

1. Πολιτισμός – πολιτιστική κληρονομιά

2. Εκπαίδευση

3. Περιβάλλον

4. Προσβασιμότητα και ίσες ευκαιρίες
Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε Αστική Τοπική Ομάδα Στήριξης, η οποία ωρίμασε και προετοίμασε δράσεις για τα παραπάνω τέσσερα πεδία εφαρμογής, με αντικειμενικό στόχο την μετέπειτα ορθολογικότερη και ευκολότερη υλοποίηση των δράσεων αυτών. Οι δράσεις προετοιμάστηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών αλλά και τις ιδιαιτερότητες του δήμου μας σε θέματα όπως το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός, η Προσβασιμότητα κ.λπ.
Και συνέχεια διαβάζουμε τα 4 απο τα 7 θέματα της πρόσφατης Ημερήσιας Διάταξης του Δημοτικού συμβουλίου:
1.    Λήψη απόφασης για τον τρόπο εκτέλεσης της ενταγμένης πράξης «Εγκατάσταση Αυτόνομου Συστήματος Φωτισμού (ΑΠΕ), σε σημεία εξυπηρέτησης της Δημοτικής Συγκοινωνίας Δήμου Χαϊδαρίου».
2.    Λήψη απόφασης για τον τρόπο εκτέλεσης της ενταγμένης πράξης «Ψηφιακές Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας και Ιατρικής Παρακολούθησης».
3.    Λήψη απόφασης για τον τρόπο εκτέλεσης της ενταγμένης πράξης «Ψηφιακή Περιήγηση στο πολιτιστικό και ιστορικό αρχείο του Δήμου Χαϊδαρίου».
4.    Λήψη απόφασης για έγκριση σύναψης συμφωνητικού συνεργασίας με τους Εταίρους στα πλαίσια υλοποίησης του έργου με τίτλο “Goodworx3”- Εντοπισμός και Προώθηση Βέλτιστων Πρακτικών, στα πλαίσια Διατομεακών Συνεργασιών, για την Αξιολόγηση των Κοινωνικών Επιπτώσεων της Ένταξης, της Απασχόλησης και της Ανάπτυξης.
Και αναρωτιέται κανείς πόσοι δήμοι στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε θέση να κάνουν έναν ισοδύναμο απολογισμό; Και βγάζει το συμπέρασμα ότι υπάρχει βέβαια οικονομική κρίση αλλά και η Ελλάδα των δύο ταχυτήτων.
Να σημειώσουμε ότι ο Δήμαρχος Χαιδαρίου κ. Μαραβέλιας ο οποίος διαδέχτηκε τον γνωστό διακεκριμένο δήμαρχο κ. Τηνιακό, δήλωσε στην Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ.Ατιικής ότι δεν αντιμετωπίζει ακραίο οικονομικό πρόβλημα στο δήμο του αλλά θα πειθαρχήσει και στο κλείσιμο.