Menu
A+ A A-

Κασιμάτη στον Κορυδαλλό η Δημοκρατική Αριστερά

Την στήριξή της με έντονο κριτικό χαρακτήρα ανακοίνωσε η Δημοκρατική Αριστερά Κορυδαλλού στον νύν δήμαρχο Σταύρο Κασιμάτη που έχει και το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Σε μια αρκετά μεγάλη και λεπτομερή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι για τη Δημοκρατική Αριστερά οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η Περιφερειακή Πολιτική εδράζονται στη βάση της κοινωνικής συνοχής και της αειφόρου ανάπτυξης. Μπορούν να γίνουν μια σημαντική ευκαιρία για τη λύση των τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων  και ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν το χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική. Η αντίληψη μας συνεχίζει, γι’ αυτές τις εκλογές στηρίζεται στην άμεση και στενή σχέση που έχουμε ως φιλοσοφία και ως πολιτική πρακτική με τον πολίτη στον χώρο που ζει, με την καθημερινότητα, με την ανάγκη να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της. Βασική μας προσέγγιση δεν είναι το περισσότερο κράτος, αλλά το αποκεντρωμένο κράτος με αυτοδιοίκηση αυτοδύναμη και ανεξάρτητη και κυρίως κοντά στον πολίτη και τα προβλήματα του. Πιστεύουμε λοιπόν ότι σε αυτήν την πολιτική συγκυρία είναι ανάγκη να αναδειχθούν σε τοπικό επίπεδο πολιτικές που θα συμβάλλουν:

1.    Στην ανάδειξη εναλλακτικών προτάσεων με προοδευτικό χαρακτήρα που θα προστατεύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης
2.    Στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ διοίκησης και πολιτών με την ενίσχυση του διαλόγου και της συμμετοχής
3.    Στη φερέγγυα εφαρμογή των αλλαγών του Καλλικράτη και την υλοποίηση του προγράμματος σε δράση και έργο προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας.
4.    Στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών του Μνημονίου σε τοπικό επίπεδο με την εφαρμογή πολιτικών που θα ανακουφίσουν τις ασθενέστερες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες.
5.    Στην υπέρβαση της λογική της διαχείρισης, στη χάραξη και υλοποίηση της πολιτικής της με τη συμμετοχή και την αποφασιστική γνώμη του πολίτη, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να αποτελεί τον βασικό φορέα κοινωνικής και οικονομικής προόδου, ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής και τον
βασικό παράγοντα για μία ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη.
6.    Στη δημιουργία χώρου για μορφές άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών, με την συνεργασία με τα κινήματα πόλης και περιφέρειας, με συλλογικότητες φεμινιστικού χαρακτήρα και κάθε μορφής προοδευτικές και
ριζοσπαστικές συλλογικότητες κοινωνικού, οικολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
7.    Στη διαφανή λειτουργία που θα συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό των θεσμών, στην αναβάθμιση των αιρετών της οργάνων, στη ορθή διαχείριση των υποθέσεών τους και στην ενίσχυση του λαϊκού και κοινωνικού ελέγχου.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο αρχών η Δημοκρατική Αριστερά Κορυδαλλού στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές στηρίζει την παράταξη του νυν Δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη, «Πολίτες για τον Κορυδαλλό» θεωρώντας ότι:

1.    Επιδίωξε και διασφάλισε την ύπαρξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης
2.    Πρότεινε και καθιέρωσε τη διεύρυνση της συμμετοχής παρατάξεων στα Όργανα Διοίκησης του Δήμου (Δημοτικό Συμβούλιο, Δημαρχιακή Επιτροπή, Διοικητικά Συμβούλια Νομικών Προσώπων του Δήμου) στην κατεύθυνση διαφάνειας και δημοκρατικού ελέγχου
3.    Εφάρμοσε τη δημιουργία θεσμών τακτικής λογοδοσίας και συμμετοχής των πολιτών για τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, θεσμοί που παρά τις δυσκολίες και αδυναμίες πρέπει να διευρυνθούν και να ενισχυθούν. Εδώ πρέπει να παρατηρήσουμε την πλήρη απουσία από τις διαδικασίες των οργανωμένων δυνάμεων της Αριστεράς στο Δήμο μας, οι οποίες όχι μόνο δε συνέβαλαν στην ενίσχυση του θεσμού, αλλά τοποθετήθηκαν αρνητικά στην προσπάθεια. Δεν ενθάρρυναν τη συμμετοχή των πολιτών και δεν έκαναν δυναμική την παρουσία τους με θέσεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν θετικά στα ζητήματα της πόλης, ελέγχοντας στη συνέχεια τη Διοίκηση για την εφαρμογή τους.
4.    Εργάστηκε ουσιαστικά αποτελεσματικά στον τομέα της καθαριότητας και της  ανακύκλωσης με ορατά αποτελέσματα και δικαίως θεωρείται η πόλη μας ως μία από τις καθαρότερες στο λεκανοπέδιο.
5.    Σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλουν στήριξε και ανέπτυξε δομές κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης (Παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο σπίτι, Δημοτικά Ιατρεία, ΕΔΑΠΕ, Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης), δράσεις που οι πολίτες έχουν ανάγκη σήμερα πιο πολύ παρά ποτέ.
6.    Ενίσχυσε ουσιαστικά τον τομέα του Πολιτισμού με αναβάθμιση των υφιστάμενων δράσεων (Κινηματογράφος-Κινηματογραφική Λέσχη, Δημοτικό Ωδείο, Σχολές και τμήματα του Πνευματικού Κέντρου) με τη θεώρηση ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά την ουσιαστική, ζωτική της λειτουργία με καθημερινά χαρακτηριστικά.

Οφείλουμε όμως. να παρατηρήσουμε ότι:
•    Η διοίκηση του Δήμου στο θέμα των προσλήψεων δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Το καθεστώς των «συμβασιούχων» συνεχίστηκε, οι προσλήψεις -αν και μειώθηκαν σε σχέση με το παρελθόν- δεν εξαλείφθηκαν κ.λπ. Βεβαίως το φαινόμενο δεν είναι τοπικό και οι ευθύνες δεν ανήκουν αποκλειστικά στην αυτοδιοίκηση, αλλά στη κεντρική διοίκηση που εδώ και χρόνια επιβάλει καθεστώς εργασιακής ομηρίας στους εργαζόμενους και δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό. Εν΄ όψει και των αλλαγών του Καλλικράτη και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, χρειάζεται να επανακαθοριστούν οι πραγματικές ανάγκες του Δήμου με ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και με βάση τα προσόντα και τις δεξιότητές του.
•    Η διαχείριση των οικονομικών υποφέρει από τα σύνδρομα του παρελθόντος. Παρά το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια εξορθολογισμού και μείωσης των δαπανών, το χρέος διατηρήθηκε στα επίπεδα του 2006. Σήμερα, σε ένα περιβάλλον, όπου η πλειονότητα των Δήμων αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου και η αυτοδιοίκηση αποτελεί θύμα της δημοσιονομικής πολιτικής και με δεδομένο το θολό τοπίο που επιβάλλει ο Καλλικράτης, είναι απαραίτητο να θέσουμε τις προτεραιότητες της αυτοδιοίκησης στη βάση της προστασίας του κοινωνικού της χαρακτήρα και όχι σε βάρος των πολιτών. Χρειάζονται βαθιές τομές και αλλαγή νοοτροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και νέα οικονομική πολιτική με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Επίσης, την εξέταση της δυνατότητας διαδημοτικών συνεργασιών στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην κοινωνική πολιτική, που θα ισχυροποιούν τις παροχές που έχουν ανάγκη οι πολίτες.
•    Το Όρος Αιγάλεω παραμένει η μεγαλύτερη αναξιοποίητη έκταση του Λεκανοπεδίου και η μοναδική ελπίδα για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Είναι άμεση ανάγκη να τεθεί στις βασικές προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας για όλους τους Δήμους της περιοχής και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση η αναδάσωση του όρους Αιγάλεω για να αποτελέσει έναν ουσιαστικό πνεύμονα όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για όλη την Αττική.
•    Στις σημερινές σύνθετες συνθήκες για να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα προβλήματα της πόλης (στάθμευση, δόμηση, κυκλοφοριακό, χρήση κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.) χρειάζονται εμπεριστατωμένες στρατηγικές με διαδημοτικές συνεργασίες αλλά και συνέργειες με φορείς του δημόσιου, ιδιωτικού και εθελοντικού χώρου. Χρειάζονται επίσης πολιτικές που θα στοχεύουν στην κοινωνική συνοχή και την ενδυνάμωση και την εξασφάλιση των οικονομιών κλίμακας

Η Δημοκρατική Αριστερά Κορυδαλλού θα επιδιώξει στις Δημοτικές εκλογές την ενεργό και διακριτή παρουσία της στηρίζοντας πρόσωπα που εκφράζουν τις θέσεις και τις απόψεις της για την αυτοδιοίκηση και την πόλη, αλλά και με την κατάθεση προτάσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του συνδυασμού για την επόμενη τετραετία, και κυρίως, με την ενεργή και συνεχή παρουσία της στην κοινωνία προκειμένου να συμβάλλει στην ενεργοποίηση των πολιτών, στην εφαρμογή δεσμεύσεων, στην υλοποίηση πολιτικών προς όφελος των δημοτών και της πόλης.

Σας καλούμε να στηρίξετε το συνδυασμό «Πολίτες για τον Κορυδαλλό» με υποψήφιο δήμαρχο τον Σταύρο Κασιμάτη και να υπερψηφίσετε τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοκρατικής Αριστεράς
1.    Λαμπρινή Μάνου
2.    Αχιλλέας Σίμο
3.    Γιώργος Στεφανίδη

Share