Menu
A+ A A-

Διακοπή στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Περιφέρειας Αττικής

Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι το τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας Αττικής στο τετραψήφιο 1539, αύριο Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για λόγους συντήρησης. Για την ενημέρωσή τους οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (http://www.patt.gov.gr/site/index.php). Το τηλεφωνικό κέντρο θα επαναλειτουργήσει κανονικά την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017.

Share

ΔΕΔΔΗΕ και Περιφέρεια Αττικής εγκαθιστούν σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων


Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την πιλοτική εγκατάσταση 120 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους στην Αττική.
Αναλυτικότερα, όπως συμφωνήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας  κ. Ν . Χατζηαργυρίου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα κ. Γ. Καραμέρο, η Περιφέρεια Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα διεξάγουν από κοινού μελέτη προκειμένου να καθοριστούν τα σημεία που θα εγκατασταθούν οι σταθμοί φόρτισης από τον ΔΕΔΔΗΕ.  
Με βάση τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης, θα σχεδιαστεί η γενικότερη στρατηγική ανάπτυξης των δημόσιων υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Χατζηαργυρίου «Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Αττικής είναι πολύ σημαντική, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ προτίθεται να αναλάβει ενεργό ρόλο στη δημιουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Ο εν εξελίξει εξηλεκτρισμός του τομέα των οδικών μεταφορών,  εισάγει  νέο επιπρόσθετο και ευέλικτο φορτίο στο Δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η σταδιακή αύξηση της διείσδυσης των ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας, θα επηρεάσει τη λειτουργία και τη διαχείριση των δικτύων διανομής  ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ενεργή συμμετοχή του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής, για το σχεδιασμό και την εγκατάσταση των σταθμών φόρτισής τους.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας ως πάγια στρατηγική την προώθηση των νέων φιλικότερων προς το περιβάλλον τεχνολογιών, θα στηρίξει  ουσιαστικά όλες τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την αύξηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας».
Ο κ. Καραμέρος δήλωσε σχετικά «Η συνεργασία αυτή αποτελεί το πρώτο έμπρακτο βήμα προκειμένου να ενισχύσουμε τη χρήση καθαρών οχημάτων. Με τη συνδρομή καθ΄ύλην αρμόδιων φορέων, όπως είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, πρόκειται να προσδιορίσουμε 120 τελικά σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Αττική και όχι 30 όπως αρχικά είχαμε σχεδιάσει. Καινοτομούμε στην προστασία του περιβάλλοντος και άμεσα θα επιδιώξουμε την εμπλοκή και άλλων φορέων στην πρωτοβουλία του ΔΕΔΔΗΕ και της Περιφέρειας»

Share

Αναμονή και ανησυχία για τα νέα μοντέλα της Δούρου

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά της η νέα Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου ως προς το νέο μοντέλο διοίκησης και τον λαϊκό χαρακτήρα του θεσμού της Περιφέρειας που εξαγγέλλει σε κάθε ευκαιρία χωρίς να προσδιορίζει όμως σε τί συνίσταται πρακτικά αυτό το νέο μοντέλο. Και στην συγκέντρωση του Γραμματικού και στις συναντήσεις της με τους δημάρχους η νέα Περιφερειάρχης Αττικής τονίζει την ανάγκη αλλαγής στην Περιφέρεια.

Εντωμεταξύ έντονη ανησυχία επικρατεί και στο χώρο των απορριμμάτων αφού η κα Δούρου δεν δείχνει να υποβαθμίζει την έντονη προεκλογική της διαφοροποίηση στον περιφερειακό σχεδιασμό απορρίπτοντας τα «φαραωνικού τύπου έργα» όπως τα αποκαλεί και επιμένοντας στην εναλλακτική διαχείριση η οποία όμως απαιτεί και την έγκριση των μελών του ΕΔΣΝΑ και την συναίνεση των δημοτικών αρχών της Αττικής.
Από την άλλη βέβαια αναγνωρίζει ότι οι προθεσμίες τρέχουν.
 
Την ίδια στιγμή η κα Δούρου φαίνεται ότι πιέζεται ασφυκτικά από πολιτικές ομάδες που την στήριξαν σε τοπικό επίπεδο. Η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την Διαχείριση των Απορριμμάτων επισημαίνει με ανακοίνωσή της ότι  στη θέση του υφιστάμενου κώδικα δήμων και κοινοτήτων (2006), το ΥΠΕΣ προώθησε στη Βουλή το σχέδιο του νέου ενιαίου κώδικα αυτοδιοίκησης. Δυο πολύ σοβαρές προσπάθειες αλλαγών αφορούν στις αρμοδιότητες των δήμων και της περιφέρειας Αττικής στη διαχείριση των απορριμμάτων:
1.    Οι αρμοδιότητες των δήμων περιορίζονται στη συλλογή και στη μεταφορά, ενώ ο ισχύων κώδικας μιλά για αποκομιδή, διαχείριση αποβλήτων, κατασκευή μονάδων επεξεργασίας κλπ..
2.    Ενώ ο σχεδιασμός της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ανήκει στους περιφερειακούς φορείς διαχείρισης (ν. 4042/2012), στις αρμοδιότητες, ειδικά, της μητροπολιτικής περιφέρειας Αττικής προστίθεται «ο σχεδιασμός της διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε επίπεδο περιφέρειας».

Είναι φανερή αναφέρει η ΠΡΟΣΥΝΑΤ η πολιτική σκοπιμότητα των αλλαγών, που δεν είναι άλλη από την αποτροπή υλοποίησης του μοντέλου της αποκεντρωμένης διαχείρισης και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης. Παρατίθενται χαρακτηριστικά αποσπάσματα, ώστε να γίνουν συγκρίσεις. Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ ανέλαβε και την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών, κάτω από κείμενο καταγγελίας  των ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο εσωτερικών και η κυβέρνηση και καλει αυτοδιοικητικά σχήματα, την ΠΟΕ ΟΤΑ και τα σωματεία των εγαζομένων στην ΤΑ, φορείς και άλλες συλλογικότητες πολιτών να συνυπογράψουν το κείμενο, σε μια προσπάθεια συλλογικής αντίδρασης σε μια καταφανώς οπισθοδρομική ρύθμιση,
που δεν έχει καμία άλλη σκοπιμότητα παρά τη διευκόλυνση του έργου της πλήρους παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στα εργολαβικά συμφέροντα.

Στην συνάντηση άλλωστε που είχε η κα Δούρου με την ΠΟΕ ΟΤΑ υπογράμμισε ότι η «εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Περιφερειακή Αρχή, όπως ήδη φάνηκε από την προεκλογική περίοδο». Τόνισε την ανάγκη, για το σκοπό αυτό «συγκρότησης ενός όσο το δυνατόν πιο διευρυμένου μετώπου δυνάμεων», θέτοντας ως «πρώτη προτεραιότητα τη ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ» και την οργάνωση του «δημόσιου διαλόγου» για τον σκοπό αυτό, «έχοντας απορρίψει το σχέδιο των φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και έχοντας καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης». Η Ρένα Δούρου επεσήμανε ότι «η ποσοτικοποίηση των στόχων και τα χρονοδιαγράμματα για τη δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, για την επεξεργασία των βιοαποδομήσιμων , της ανακύκλωσης , για την διαλογή στην πηγή σε όλη την περιφέρεια, κ.α. απαιτούνται μελέτες , προτάσεις και οργανωμένος διάλογος». «Η νέα περιφερειακή αρχή δεν θα υιοθετήσει τον εύκολο δρόμο των αυθαίρετων χωροθετήσεων και των χωροθετήσεων με ταξικά κριτήρια που γινόταν μέχρι σήμερα», συνέχισε η ίδια, υπογραμμίζοντας τον «δημόσιο χαρακτήρα του σχεδίου», του οποίου η υλοποίηση θα απαιτήσει «επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας». Η ίδια συμπλήρωσε ότι «Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Δημοτικού κώδικα δεν θα δεχτούμε περιορισμό της δυνατότητας των ΟΤΑ να υλοποιούν τοπικά σχέδια διαχείρισης γιατί η δική μας εναλλακτική πρόταση σε αυτήν ακριβώς  την δυνατότητα των ΟΤΑ στηρίζεται».

Share

Δούρου: Η κεντρική εξουσία παρακωλύει το αυτοδιοικητικό εργο

 

Τη σημασία του ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην ενίσχυση της Δημοκρατίας, υπογράμμισε κατά τη σημερινή της παρέμβαση στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου. Τόνισε την ανάγκη νομοθετικής θωράκισης της αποτελεσματικής λειτουργίας της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης έναντι της κεντρικής εξουσίας. "Οι ελληνικές περιφέρειες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας. Μέσα από την καταπολέμηση των συνεπειών της ύφεσης μπορούν να αναδειχθούν σε παράγοντα ευημερίας και κοινωνικής συνοχής".

Βασικά σημεία της ομιλίας της Περιφερειάρχη:

·       Η ενίσχυση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης συνεπάγεται  ενίσχυση της δημοκρατίας. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον που θα διασφαλίσει τη διοικητική και οικονομική αυτονομία των περιφερειών.

·       Στην Ελλάδα έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ο "Καλλικράτης" διατήρησε τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης στις περιφερειακές αρχές, με τη δημιουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Με το μέσο αυτό, η κυβέρνηση διατηρεί σειρά κρίσιμων αρμοδιοτήτων υπό τον έλεγχό της.

·       Η διαπίστωση αυτή επιβάλλει την ανάγκη εκπλήρωσης τουλάχιστον δύο προϋποθέσεων, προκειμένου να ενισχυθεί, ειδικά η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και γενικότερα η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα.

·       Πρώτη προϋπόθεση: στο πλαίσιο της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης της Αυτοδιοίκησης, είναι επιτακτική η ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της  αποκεντρωμένης διοίκησης. Μίας διοίκησης, της οποίας οι διορισμένοι από την κυβέρνηση, επικεφαλής έχουν την αρμοδιότητα να ελέγχουν τους αιρετούς Περιφερειάρχες. Το πρόβλημα εντοπίζεται λοιπόν στο γεγονός ότι αιρετές αυτοδιοικητικές αρχές υπόκεινται στον έλεγχο διορισμένων από την κεντρική κυβέρνηση δημοσίων οργάνων, με τρόπο που παρακωλύει το αυτοδιοικητικό έργο. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

·       Η δεύτερη προϋπόθεση, σε πολιτικό επίπεδο, αφορά στο άρθρο 102 του Συντάγματος. Το άρθρο σχετικά με την οικονομική και διοικητική αυτονομία των τοπικών και περιφερειακών αρχών, πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως.

·       Οι ελληνικές περιφέρειες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας. Μέσα από την καταπολέμηση των συνεπειών της ύφεσης μπορούν να αναδειχθούν σε παράγοντα ευημερίας και κοινωνικής συνοχής. Στην Περιφέρεια Αττικής εργαζόμαστε σκληρά, σε στενή συνεργασία με όλες τις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους αυτούς, με σεβασμό στον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Share

Ξεκίνησαν οι προσλήψεις Κοινωφελούς Εργασίας στην Αττική

 Στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, έχουν αναλάβει ήδη υπηρεσία στην Περιφέρεια Αττικής 130 ωφελούμενοι, κατηγορίας ΥΕ Γενικών Καθηκόντων, ενώ αναμένεται να προσληφθούν επιπλέον 40 ωφελούμενοι της ίδιας ειδικότητας (σύνολο 170 προσλήψεις). Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν στην αναβάθμιση χώρων πρασίνου και κτιριακών υποδομών καθώς και στην υποστήριξη διοικητικών διαδικασιών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Επίσης, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) θα δημοσιεύσει άμεσα τους οριστικούς πίνακες με τους τελικούς επιτυχόντες κατηγοριών ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ, διαφόρων ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, διοικητικοί, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α), από τους οποίους στην Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να απασχοληθούν συνολικά 848 ωφελούμενοι. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις ειδικότητες, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία προσλήψεων, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, www.oaed.gr, στην οποία δημοσιεύτηκε η Δημόσια Πρόσκληση.

Share