Menu
A+ A A-

Με 48 συμβούλους στην Αθήνα

  • Κατηγορία: ΑΘΗΝΑ

Με 48 αντί 49 δημοτικούς συμβούλους θα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ενώ ο συνδυασμούς του κ. Αμυρά που έλαβε το 7,4% των ψήφων θα έχει έναν δημοτικό σύμβουλο και ο συνδυασμός Ανοιχτή Πόλη που έλαβε 5,8% θα έχει δύο. 
Και όλα αυτά πολύ απλά διότι ο Καλλικράτης δεν έλαβε υπόψη του τι γίνεται στην περίπτωση που ένας συνδυασμός δεν έχει υποψήφιο σε δημοτική ενότητα όπου παίρνει τις περισσότερες ψήφους.
Οπως έχει γράψει και προεκλογικά το myota.gr ο νόμος αφήνει πολλά και αδιευκρίνιστα σημεία και περιέχει πολλές εκλογικές αντιφάσεις που τελικά διευκρινίστηκαν με την ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου. Τα εκλογοδικεία ανά την Ελλάδα ακολούθησαν ως επί το πλείστον την εγκύκλιο, δεν ήταν όμως υποχρεωμένα. Ακριβέστερα ερμήνευσαν τον νόμο συμφωνώντας με τις ερμηνείες της εγκυκλίου που δεν αποτελεί νόμο. Οι φόβοι τα δικαστήρια να μην ακολουθήσουν τις εγκυκλίους εκφράστηκαν και στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ.
Ετσι το εκλογοδικείο της Αθήνας έδωσε την δική του ερμηνεία όπως αυτό εκτίμησε στο πνεύμα του νόμου αφαίρεσε από τον κ. Αμυρά μία έδρα.
Οπως είναι φυσικό ο κ. Αμυράς απείλησε με ασφαλιστικά μέτρα για να ακυρώσει όχι μόνο το αποτέλεσμα αλλά και την ορκωμοσία του Δ.Σ. της Αθήνας.

Share

Ο πρώτος Πράσινος σύμβουλος στην Αθήνα

  • Κατηγορία: ΑΘΗΝΑ

Ο Φίλιππος Δραγούμης, αναπληρωματικό μέλος της γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και ενεργός σε περιβαλλοντικές οργανώσεις από τη δεκαετία του 1980, είναι ο πρώτος Πράσινος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Υποψήφιος με το συνδυασμό «Δικαίωμα στην Πόλη» του Γ. Καμίνη, ο Φίλιππος Δραγούμης εκλέγεται από τους πρώτους στην 6η Δημοτική Κοινότητα (πρώην 6ο διαμέρισμα) που περιλαμβάνει την Κυψέλη, την Πλ. Αμερικής και τον Άγ. Παντελεήμονα.

Αμέσως μετά την αναγγελία της εκλογής του, ο Φίλιππος Δραγούμης δήλωσε:

«Στην αντίξοη και άνιση μάχη για την Αθήνα, κέρδισαν οι πολίτες με τις πρωτοβουλίες τους, κέρδισαν οι συνεργασίες που έσπασαν τα κομματικά τείχη, ηττήθηκαν οι κομματικοί μηχανισμοί, κέρδισε η ίδια η πόλη. 

Οι πολίτες πρόταξαν ως διακύβευμα τα δικά τους θέματα και προβλήματα προς επίλυση, αυτά που χρονίζουν από την αδιαφορία. Με το «Δικαίωμα στην Πόλη» και τον Γιώργο Καμίνη Δήμαρχο, συμμετέχοντας ως Οικολογική Αθήνα πάμε για μια καλύτερη καθημερινότητα, πιο οικολογική, πιο πράσινη. Κέρδισε η δημοκρατία.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους πολίτες που μας στήριξαν, τώρα αρχίζει η εντατική δουλειά εφαρμογής του προγράμματός μας. Ανήκω κι εγώ σε αυτούς που έχουν ανάγκη να δουν αποτέλεσμα στην πράξη και όχι άλλες δημοσιοσχεσίτικες φιέστες».

Share

Η δηλωση Κακλαμανη

  • Κατηγορία: ΑΘΗΝΑ

 

«Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι, παρά τα οικονομικά χτυπήματα που υφίστανται τον τελευταίο χρόνο και τη διλημματική ψυχολογική πίεση που τους ασκήθηκε τις τελευταίες μέρες εκφράστηκαν στην κάλπη με ψυχραιμία και ωριμότητα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη τους και την τιμητική τους ψήφο που έδωσε σ’ εμένα και τον συνδυασμό μου ξεκάθαρα την πρώτη θέση. Τους καλώ την Κυριακή να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους για την Αθήνα, την Πόλη της Ζωής μας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τα πλήγματα που έχουν επιφέρει οι πολιτικές του μνημονίου στην πατρίδα μας και την πόλη μας. Δώστε ηχηρό ράπισμα στην αλαζονεία του Κυβερνητικού υποψηφίου. Η ψήφος και όχι η αποχή, είναι η δύναμή μας. Δεν τη χαρίζουμε. Ραντεβού στις 14 Νοεμβρίου στις κάλπες για την Αθήνα του αύριο, τη συνέχεια της κοινωνικής συνοχής, της ενίσχυσης της ασφάλειας, της οικολογικής αναγέννησης και της πολεοδομικής ανάπλασης. Πριν τέσσερα χρόνια μαζί ξεκινήσαμε και είμαι σίγουρος το νιώθω μέσα, ότι από την Κυριακή μαζί θα συνεχίσουμε Σας ευχαριστώ».

Share

Δεσμη μετρων απο Καμινη

  • Κατηγορία: ΑΘΗΝΑ

Δέσμη μέτρων σε επτά κρίσιμους τομείς της πόλης ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα σε συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Καμίνης . Ο επικεφαλής του συνδυασμού «δικαίωμα στην πόλη» τόνισε πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας δημοτικής αρχής και έχουν στόχο την ανακούφιση των δοκιμαζόμενων από την κρίση δημοτών ,την αποκατάσταση των στοιχειωδών λειτουργιών του δήμου, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα και τέλος ένα νέο διοικητικό μοντέλο που θα στηρίζεται στη συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων και σε επίπεδο διαμερισμάτων. Το «πακέτο για την Αθήνα» που ανακοίνωσε ο Γιώργος Καμίνης περιλαμβάνει:

1. Κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, ιδιαίτερα για όσους πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση: Συνεργασία με χονδρεμπόρους και σουπερμάρκετ για μειωμένες τιμές στα τρόφιμα ημέρας και διάθεση υπολοίπων σε πρωτοβουλίες σίτισης και αλληλεγγύης Μνημόνια συνεργασίας με οργανώσεις πολιτών που υλοποιούν προγράμματα κοινωνικής στήριξης, ώστε σταδιακά να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στο σύνολο των διαθέσιμων υπηρεσιών πρόνοιας

2. Ασφάλεια για όλους τους πολίτες: Αξιοποίηση της εθνικής απογραφής του 2011 για την καταγραφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά Μέτρα περίθαλψης και υγιεινής για τις ομάδες που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης Πίεση για ταχεία εξέταση των αιτήσεων και την παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται προκειμένου να μεταβούν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

3. Άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής: Επείγον πρόγραμμα φωτισμού δρόμων και πλατειών, ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες περιοχές με υψηλή παραβατικότητα Πρώτο καθήκον της δημοτικής αστυνομίας η απελευθέρωση δρόμων, πλατειών και πεζοδρομίων από την παράνομη κατάληψη και χρήση τους Συντήρηση και αναβάθμιση όλων των παιδικών χαρών

 4. Καθαριότητα και την ανακύκλωση: Τακτικός καθαρισμός δρόμων και πεζοδρομίων Άμεση προμήθεια των 10.000 κάδων ανακύκλωσης που λείπουν

5. Ανάπτυξη: Δημιουργία δημοτικών υπαίθριων αγορών που θα πάρουν τη θέση του ανεξέλεγκτου παραεμπορίου Κίνητρα για επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου και για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας

6. Πολιτιστική αναζωογόνηση και διεθνής προβολή της Αθήνας: Σταθερή σύνδεση με το Φεστιβάλ Αθηνών και διασπορά των εκδηλώσεών του σε όλη την πόλη και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου Φιλοξενία των νεανικών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων σε χώρους του Δήμου

7. Διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχή: Έγκαιρη δημοσιοποίηση διαγωνισμών και προκηρύξεων και ανάρτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου στο διαδίκτυο Επτά «μικροί Δήμοι» στα 7 δημοτικά διαμερίσματα της πόλης

Θα ήθελα να αναφερθώ αναλυτικότερα στο τελευταίο αυτό θέμα. Το αδιαφανές μονοπαραταξιακό μοντέλο διοίκησης που οδήγησε την πόλη στο αδιέξοδο, δεν έχει μέλλον. Στην πραγματικότητα, έχει καταρρεύσει, όπως επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών. Θέλουμε τον Δήμο έναν χώρο δημοκρατικής λειτουργίας, διαλόγου και συμμετοχής. Συμμετοχής των άλλων δημοτικών παρατάξεων, οι οποίες πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο. Και συμμετοχής των πολιτών και των συλλογικών τους εκφράσεων. Πώς το βλέπουμε, πιο συγκεκριμένα: Οι λειτουργίες του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ανάγκη από εκδημοκρατισμό και αναβάθμιση. Η λειτουργία των Επιτροπών του είναι διαρκής και ουσιαστική, προσφέροντας ένα πεδίο συμμετοχής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας που καλούνται να αναλάβουν την προεδρία ορισμένων από αυτές. Απόλυτη διοικητική και διαχειριστική διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου και ως προς τους αιρετούς και ως προς τους πολίτες. Όλοι οι αιρετοί έχουν απόλυτη προτεραιότητα πρόσβασης και πληροφόρησης στις υπηρεσίες και στα υπηρεσιακά δημοτικά έγγραφα. Διαφανής λειτουργία των δημοτικών φορέων και συστηματικός έλεγχός τους από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ειδική σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε τρεις μήνες για τη διεξοδική συζήτηση πάνω στην πορεία του Δήμου και της πόλης και τη λήψη σχετικών αποφάσεων. Ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τα Διαμερισματικά Συμβούλια και τους προέδρους τους, ώστε να αναδειχθούν σε τοπικά δημαρχεία. Αντίστοιχα αποκεντρώνονται οι πόροι και εφαρμόζεται ο συμμετοχικός προϋπολογισμός με αφετηρία το 30% του επενδυτικού προγράμματος. Στην περίπτωση συνδυασμών που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά όχι και στα Διαμερισματικά Συμβούλια, οι πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι διαμερισματικοί τους σύμβουλοι θα συμμετέχουν, άτυπα αλλά κατοχυρωμένα, στα αντίστοιχα Διαμερισματικά Συμβούλια με πλήρη δικαιώματα λόγου. Ο συνδυασμός μας επιμένει στον στόχο που από την αρχή θέσαμε: Η Αθήνα μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Και πρώτα απο όλα, η διοίκησή της. Η πόλη χρειάζεται νέες πλειοψηφίες, χρειάζεται νέες συνεργασίες.

Share

Η δηλωση Καμινη

  • Κατηγορία: ΑΘΗΝΑ

 "Η απερχόμενη δημοτική αρχή αποδοκιμάστηκε. Η Αθήνα έδειξε ότι έχει απόθεμα δυνάμεων για να γυρίσει σελίδα. Αλλά έδειξε και κάτι ακόμη: Ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που απαιτούν περισσότερες εγγυήσεις από τους υποψήφιους και την πολιτική. Αυτοί επέλεξαν την αποχή. Όμως όλοι ,την ερχόμενη Κυριακή έχουμε έναν κοινό δρόμο:

Η Αθήνα χρειάζεται δημοτική αρχή. Αλλά , κυρίως , χρειάζεται μία νέα πλειοψηφία που δεν θα είναι απλώς αριθμητική . Θα είναι προγραμματική. Ο συνδυασμός μας επιμένει στον στόχο που από την αρχή θέσαμε : Η Αθήνα θα αλλάξει. Και πρώτα απ όλα η διοίκησή της. Το αδιαφανές μονοπαραταξιακό μοντέλο που οδήγησε την πόλη στο αδιέξοδο δεν έχει μέλλον. Η πόλη χρειάζεται νέες συμμαχίες , χρειάζεται νέες πλειοψηφίες. Καλώ, καλούμε, του πολίτες της πόλης ,τις κινήσεις πολιτών, τις δημοτικές παρατάξεις και τα κόμματα, να αναλογιστούν το πραγματικό δίλημμα για την πόλη."

Share