Menu

A+ A A-

Συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων για τον ιό του Δυτικού Νείλου

 • Κατηγορία: ΚΕΔΚΕ


Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και ΚΕΔΕ για το πρόγραμμα των ψεκασμών για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Περιφέρεια Αττικής, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και προκειμένου να μην δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις, και μάλιστα από θεσμικούς παράγοντες (π.χ. την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ), σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για τη δημόσια υγεία, όπως είναι η αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου, ενημερώνει εκ νέου σχετικά με τις ενέργειές της.
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής, υλοποιεί και φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια πρόγραμμα κουνουποκτονιών, με ψεκασμούς από εδάφους και αέρος, οι οποίοι διενεργούνται από τις Διευθύνσεις Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο με εγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία προτείνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές και σε περιαστικές εστίες ανάπτυξης (ρέματα, εκβολές αγωγών όμβριων, άλση, φυσικά συστήματα και υγρότοποι) όλων των Δήμων. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 8 κύκλοι - εφαρμογές στις επιλεχθείσες περιοχές ενώ στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων έχουν διενεργηθεί 9 κύκλοι.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής από τις αρχές Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οκτώ επίγειοι ψεκασμοί φέτος. Παράλληλα πραγματοποιούνται έκτακτες δράσεις και στο ευρύτερο αστικό κομμάτι του Δήμου Μεγάρων όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού. Οι έκτακτες δράσεις στον Δήμο Μεγάρων (όπως η επέκταση του δικτύου τοποθέτησης παγίδων για τη συλλογή ακμαίων κουνουπιών και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Τροπικών νοσημάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η πραγματοποίηση στοχευμένων υπολειμματικών ψεκασμών σε ευαίσθητα σημεία, κ.α.) έχουν σκοπό τόσο την καταπολέμηση των προνυμφών αλλά και των ακμαίων κουνουπιών.
Σε εξέλιξη είναι ο όγδοος κύκλος ψεκασμών σε ρέματα της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειας Αθήνας (σήμερα στον Δήμο Πεντέλης, χθες στους Δήμους Χαλανδρίου, Παπάγου - Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Νέας Ιωνίας, την Πέμπτη στους Δήμους Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Κηφισιάς, κ.α.).
Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα συνεχίζει σε 15νθήμερους κύκλους το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών σε προεπιλεγμένα σημεία αρμοδιότητάς της στους Δήμους της - την Πέμπτη και την Παρασκευή, 16 και 17/8.
Παράλληλα από την Περιφέρεια Αττικής έχουν εκδοθεί και αναρτηθεί οδηγίες προς τους πολίτες για τα ατομικά μέσα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής που υπάρχουν στις κατοικίες.
Έχουν ενημερωθεί οι Δήμοι, ιδιαιτέρως στις περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί κρούσματα από του ιό του Δυτικού Νείλου για να ξεκινήσουν προνυμφοκτονίες και υπολειμματικοί ψεκασμοί σε επικίνδυνα σημεία (εντός αστικού ιστού αρμοδιότητας των Δήμων).
Για περισσότερες πληροφορίες των πολιτών σχετικά με τον Ιό του Δυτικού Νείλου, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, http://www.keelpno.gr/

Αμεση ήταν η απάντηση από την ΚΕΔΕ που αναφέρει τα εξής:
Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Δήμοι της Αττικής μπαίνουν σε καθεστώς επιτήρησης εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει την άρνηση της Περιφέρειας Αττικής να δώσει σαφείς απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που της έχει θέσει, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Γιατί άραγε κρύβεται; Ποιον φοβάται και γιατί;
 
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι ουσιώδη και απαιτούμε άμεσα απαντήσεις:

 1.  Έχει προβλεφθεί ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των ψεκασμών από κάποια ανεξάρτητη αρχή η οποία θα πιστοποιεί ότι ακολουθείται η ενδεδειγμένη διαδικασία; Ο ρόλος της Περιφέρειας δεν είναι μόνο να αναθέτει εργολαβίες αλλά να αξιολογεί κάθε στάδιο του προγράμματος προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του
 2.  Όπως ομοφωνούν όλοι οι επιστήμονες, η ενδεδειγμένη περίοδος των ψεκασμών είναι τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τον Φεβρουάριο. Πώς κάποιοι Αντιπεριφερειάρχες, κατά τη δική τους δημόσια ομολογία, ψεκάζουν ακόμα; Πως το επιτρέπει αυτό η κα Δούρου; Δεν λαμβάνουν υπόψιν ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία;
  Ας μας απαντήσει η κα Δούρου. Ψεκάζουμε όποτε μας καπνίσει;
  Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, κινήσεις εντυπωσιασμού και πολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν έχουν καμία θέση.
 3.  Περιμένουμε ακόμα από την Περιφέρεια Αττικής να μας απαντήσει πότε ακριβώς ξεκίνησε το πρόγραμμα των ψεκασμών και γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έξαρση κρουσμάτων στην Αττική, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει ύφεση του φαινομένου;
   
  Ο χρόνος που ενδείκνυται για τους ψεκασμούς δεν έχει οριστεί τυχαία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι αποτελεσματική όταν είναι προνύμφες και πριν γίνει η εκκόλαψή τους. Αν καθυστερήσει η διαδικασία, όπως υπογραμμίζουν, αφενός δεν θα είναι αποτελεσματική η διαδικασία και αφετέρου, υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Ακολούθησε η Περιφέρεια Αττικής την ενδεδειγμένη διαδικασία;
 4.  Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών; Ήλεγξε κανείς τις εστίες μόλυνσης μέσα στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει πυκνότητα πληθυσμού;

Για άλλη μία φορά καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να δώσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα μας.

Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ζωής των πολιτών και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πειραματίζεται με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Επισυνάπτουμε παλιότερη ανάρτηση του myota.gr με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ψεκασμούς
http://www.myota.gr/index.php/k2-tags/2013-02-13-13-23-56/37-2010-07-19-11-11-22/11657-koynoupia2018

Share

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Πατούλης: Με απουσία της αυτοδιοίκησης η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών
 2. Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με αφορμή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού
 3. H ΚΕΔΕ προειδοποιεί για τον ιό του Δυτικού Νείλου
 4. Εκταμιεύεται από την ΚΕΔΕ το ποσό των 600.000 προς τους πυρόπληκτους
 5. 10 Πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ για τις πυρκαγιές
 6. Συνεδριάζει η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ
 7. Πρώτη Τηλεδιάσκεψη στην ΚΕΔΕ
 8. H ΚΕΔΕ προσφεύγει στα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα
 9. Γνωμοδότηση Χιωτάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για την αξία της σωστής διατροφής
 10. Πατούλης: Να μη χάσει κανένας το σπίτι του για χρέη στο Δημόσιο και στους Δήμους
 11. Κι άλλες κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο Πατούλης
 12. ΚΕΔΕ: Λέει ψέματα ο Σκουρλέτης για τις προσλήψεις
 13. Συγκέντρωση αιρετών στη βουλή για τον Κλεισθένη
 14. Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα 6 Ιουλίου η ΚΕΔΕ
 15. Παρουσία της ΚΕΔΕ η διευρυμένη Ολομέλια της Επιτροπής των Περιφερειών
 16. Ποιές ιδέες βραβεύτηκαν στο 2ο Μαραθώνιο καινοτομίας της ΚΕΔΕ
 17. Κατατέθηκε στην ΚΕΔΕ το τελικό κείμενο του «Κλεισθένη 1»
 18. Συνάντηση του Πατούλη με τον Υφυπουργό της Γερμανίας Νόρμπερτ Μπάρτλε
 19. Με το μαθητικό διαγωνισμό ο 2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας της ΚΕΔΕ
 20. 2η ημέρα 2ου Μαραθώνιου Καινοτομίας της ΚΕΔΕ