Menu

A+ A A-

Η Δούρου στην έναρξη του 11ου Συνεδρίου για «Καθαρές» Δημόσιες Συμβάσεις

ΔΟΥΡΟΥ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ


«Μετέχουμε στο ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της χρηστής διοίκησης, υπέρ του πολίτη. Γιατί το θεωρούμε χρέος μας. Και γιατί θεωρούμε ότι είναι η απαραίτητη εγγύηση για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης». Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά την έναρξη του 11ου Συνεδρίου της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας με τίτλο «"Καθαρές" Δημόσιες Συμβάσεις - Όχημα Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικής Οικονομίας» που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020», στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Την Περιφερειάρχη συνόδευε ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ της Περιφέρειας Αττικής, Δημήτρης Δρόσης.
Μετέχουμε, ως ο μόνος φορέας της ελληνικής Πολιτείας, στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας για «καθαρές» δημόσιες συμβάσεις
Η Ρένα Δούρου, η οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου με την Πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας (ΔΔ-Ε), Δρ. Άννα Δαμάσκου, υπογράμμισε ότι μεταξύ των άλλων πρωτοβουλιών, «επιλέξαμε να μετέχουμε, ως ο μόνος φορέας της ελληνικής Πολιτείας, στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας για ‘καθαρές’ δημόσιες συμβάσεις». «Η Περιφέρεια Αττικής είναι η μόνη που έχει υπογράψει το Σύμφωνο Ακεραιότητας. Ένα εργαλείο κατά της διαφθοράς. Υπέρ της διαφάνειας». «Όχι γιατί κάποιος από την Ευρωπαϊκή Ένωση μας το επέβαλλε. Αλλά γιατί εμείς το επιλέξαμε», συνέχισε η ίδια.
Ακολουθούν βασικά σημεία από την παρέμβαση της Ρένας Δούρου:
•    Από τον Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας και μίας από τις σπουδαιότερες της Ευρώπης, δίνουμε έναν διμέτωπο αγώνα. Αγώνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Και αγώνα για την αλλαγή του προτύπου εξουσίας.
•    Στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή αφενός του εκσυγχρονισμού – μία τόσο «ταλαιπωρημένη» λέξη –, μέσω των νέων, ψηφιακών υπηρεσιών που εισαγάγαμε στην Περιφέρεια. Και αφετέρου της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Γιατί δεν θα βαρεθώ να λέω ότι συχνά η πρώτη είναι άλλοθι για τη δεύτερη.
Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει μόνο λάθος πολιτικές λιτότητας, μόνο δημοσιονομικές περικοπές. Αλλά σημαίνει, ή οφείλει να σημαίνει, και προστασία της διαφάνειας. Και καταπολέμηση της διαφθοράς
•    Ας μην ξεχνάμε, στους δύστηνους καιρούς που βιώνουμε, με την επιστροφή των φωνών του μαύρου παρελθόντος που απειλούν ευθέως τη Δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα εντός και εκτός Ελλάδας, ότι Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει μόνο λάθος πολιτικές λιτότητας, μόνο δημοσιονομικές περικοπές. Αλλά σημαίνει, ή οφείλει να σημαίνει, και προστασία της διαφάνειας. Και καταπολέμηση της διαφθοράς. Και προστασία του περιβάλλοντος. Και προώθηση πολιτικών κυκλικής οικονομίας. Και η λίστα είναι μακρά.
•    Για τον λόγο αυτό εμείς, επιλέξαμε το Σύμφωνο Ακεραιότητας. Επιλέξαμε μάλιστα να εφαρμόσουμε το νέο αυτό εργαλείο κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφανούς άσκησης διοίκησης σε ένα κορυφαίο έργο υποδομής. Το οποίο είναι από αυτά που οφείλαμε να είχαμε κάνει πολλές δεκαετίες πριν. Την κατασκευή δικτύου Ομβρίων στις περιοχές των Δήμων Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου - Ταύρου. Ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο.
Βίντεο με απόσπασμα από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής, εδώ: https://youtu.be/LSx9kxuLdVs
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει υπογράψει με τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδας (ΔΔ-Ε) Σύμφωνο Ακεραιότητας, με στόχο τη διασφάλιση των αρχών της διαφάνειας, της κοινωνικής λογοδοσίας και της αποτελεσματικότητας και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Το σχετικό δελτίο Τύπου, εδώ: https://goo.gl/36i7zs

Share

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Στα εγκαίνια της 5ης Διεθνούς Έκθεσης για τον Τουρισμό ο Πατούλης
 2. Εγκρίθηκε η εισήγηση Αγοραστού στην Επιτροπή των Περιφερειών
 3. Συνάντηση Δούρου με το Σωματείο Εκπαιδευτών Οδήγησης Αττικής
 4. Ξεκίνησε το Γραφείο της Κ. Μακεδονίας στις Βρυξέλλες
 5. Ο Αγοραστός στην Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες
 6. Το Πεδίο του Άρεως σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για τα αστικά πάρκα
 7. Συνεδριάζει το Περιφερειακό της Κ.Μακεδονίας
 8. Διαμαρτύρεται ο Σγουρός για τον αποκλεισμό του από την ΕΡΤ
 9. Το clusterDiscover North Athens προσέλκυσε κινεζικές συμμετοχές
 10. Τι έργο έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής στο Πεδίο του Άρεως
 11. Η Περιφέρεια Αττικής προβάλλει τα προϊόντα της Αττικής γης
 12. Ευρωπαϊκό Γραφείο στις Βρυξέλλες αποκτά η Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας
 13. Δούρου: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στον Τουρισμό
 14. Ευρωπαϊκή Αυτοδιοικητική συνεργασία για την ενίσχυση του Μαζικού Αθλητισμού
 15. Eνημερωτική εκδήλωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
 16. Συμμετοχή ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων Πληροφορικής με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής
 17. Περιφερειακή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου
 18. Εμβολιασμοί κατά της λύσσας από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
 19. Γ.Καραμέρος: Ανοίγουν θέσεις εργασίας για νέους στα βόρεια προάστια
 20. Η Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια του 2020