Menu

sima
A+ A A-

Αυτοδιοικητικός πόλεμος στις όχθες του Δυτικού ΝείλουΟ Πόλεμος που μαίνεται μεταξύ του κ. Πατούλη και της κας Δούρου φαίνεται ότι μετά τις φωτιές και τις πλημμύρες συνεχίζεται στις όχθες του Δυτικού Νείλου από όπου και το ομώνυμο κουνούπι. Ο κ. Πατούλης σε ανακοίνωσή του μετά τον διπλασιασμό των κρουσμάτων της νόσου στην Ελλάδα, αποδίδει ευθύνες στην περιφέρεια Αττικής αλλά και στον Δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Βαλασόπουλο... θέτοντας ερωτήματα.
Διαβάστε την Ανακοίνωση του κ. Πατούλη:

Ανοχύρωτες οι πόλεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου

H ΚΕΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική, μετά και τις σχετικές προειδοποιήσεις από το υπουργείο Υγείας ότι το φαινόμενο θα έχει έξαρση μέσα στον Αύγουστο.
Με αφορμή τον διπλασιασμό των κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μας αλλά και την εμφάνιση περιστατικού στην Ηλιούπολη, η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε ότι αφορά την προστασία των πολιτών.
Στις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ότι η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται ότι έχει διαθέσει μόλις 8.625 ευρώ το χρόνο, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων, η κα Δούρου δεν απάντησε. Η ανακοίνωση που εξέδωσε πως θα διατεθεί το ποσό των 3 εκ. ευρώ για ψεκασμούς στην Περιφέρεια Αττικής, για την περίοδο 2018-2020, χρήζει σοβαρών διευκρινίσεων.
Η ΚΕΔΕ θέτει τα εξής ερωτήματα στην Περιφέρεια Αττικής:
1.    Με δεδομένη την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων της νόσου, βάσει ποιων προδιαγραφών κρίθηκε ότι το ποσό των 3 εκ. ευρώ επαρκεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος για όλη την περιοχή της Αττικής, για τα επόμενα 3 χρόνια;
2.    Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των ψεκασμών τη χρονική περίοδο που απαιτούνταν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πολλαπλασιασμός των κουνουπιών;
3.    Ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Αττική, από εξειδικευμένους επιστήμονες;
4.    Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών;
5.     Έχει μεριμνήσει η Περιφέρεια Αττικής για τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα ελέγχουν την πορεία των ψεκασμών και θα επαναπροσδιορίζουν τις παραμέτρους έτσι ώστε να είναι στοχευμένη η αντιμετώπιση του προβλήματος; Ευθύνη της Περιφέρειας δεν είναι μόνο να αναθέτει την εργολαβία αλλά να παρακολουθεί επισταμένα την εξέλιξη και την αποτελεσματικότητα του έργου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισημαίνει τα εξής:

« Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων της νόσου του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και η εμφάνιση περιστατικού σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως είναι η Ηλιούπολη, αφενός δείχνει ότι κάποιοι δεν ενήργησαν σωστά και αφετέρου δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμούς.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει τεράστια ευθύνη και οφείλει να δώσει εξηγήσεις.
Οι ανακοινώσεις με τα ποσά που θα διατεθούν δεν αρκούν. Όλα δείχνουν ότι το ζήτημα χρήζει επισταμένης και εξειδικευμένης αντιμετώπισης σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν να μένουν ανοχύρωτες οι πόλεις μας γιατί κανείς δεν έχει σκύψει στο πρόβλημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ζητήματος κυρίως μέσα στις πόλεις, αλλά και να εξειδικευθεί η διαδικασία των ψεκασμών με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων. Το ζήτημα δεν χωρά ερασιτεχνισμούς».

Αμεση ήταν η απάντηση του Δημάρχου Ηλιούπολης κ. Βαλασόπουλου με την οποία αναφέρει όλες τις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια Ατιτκής και ο Δήμος Ηλιούπολη απαντώντας ουσιαστικά στα ερωτήματα.
Διαβάστε την ανακοίνωση Βαλασόπουλου

Αναγκαία η ορθή πληροφόρηση για το Κουνούπι του Δυτικού Νείλου

Με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τους ψεκασμούς για το Κουνούπι του Δυτικού Νείλου:

Είναι πάντα θεμιτός ο δημοκρατικός δημόσιος διάλογος και η πολιτική αντιπαράθεση που οδηγούν στην βελτίωση της εφαρμοσμένης πολιτικής, όμως όταν χρησιμοποιούνται ανακρίβειες με σκοπό την τρομοκράτηση του κοινού και την διέγερση ενός θυμικού ανασφάλειας και φόβου, οδηγούμαστε σε επικίνδυνους ατραπούς που θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον.

Είναι γνωστό βέβαια ότι δεν έχω καμία πολιτική συγγένεια με την Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου, ούτε έχω κανένα κίνητρο να την υποστηρίξω όμως με μοναδικό γνώμονα την σωστή ενημέρωση των συμπολιτών μου θέλω να διευκρινίσω τα εξής:

Όχι! Η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι ανοχύρωτη στο θέμα της αντιμετώπισης του κουνουπιού του Δυτικού Νείλου όπως ισχυρίζεται ο κ. Πατούλης.

Από πολύ νωρίς, εγκαίρως και ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων στο θέμα κατάλληλης χρονικής στιγμής των ψεκασμών η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το δήμο και με πλήρη ενημέρωση οδηγιών, προχώρησαν σε πολλαπλούς ψεκασμούς όπου και όπως προβλέπεται και με τα κατάλληλα εγκεκριμένα υλικά ψεκασμού.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα επτά ψεκασμούς προνυμφοκτονίας, ενώ ο όγδοος θα ξεκινήσει μέσα στον Αυγούστου σύμφωνα με τον ενδεδειγμένο προγραμματισμό σε χώρους αρμοδιότητάς της.
Παράλληλα Δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο Απεντομώσεων ξεκίνησε εγκαίρως εφαρμογές κουνουποκτονίας που αποσκοπούν στην ελάττωση του πληθυσμού των κουνουπιών καθώς και στην μείωση των κρουσμάτων μόλυνσης από μεταδιδόμενα από τα κουνούπια προς στον άνθρωπο νοσήματα.
Ήδη έχουν εφαρμοστεί  ανά 25ημερο οι πρώτες τέσσερις δόσεις των προνυμφοκτόνων και ακμαιοκτόνων σκευασμάτων ενώ αναμένονται και οι υπόλοιπες επαναληπτικές μέχρι το τέλος Οκτωβρίου της παρούσας περιόδου κινδύνου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις υποδείξεις των επιστημόνων.
Λόγω της απρόβλεπτης εξάπλωσης των κουνουπιών και της σχεδόν ολοκληρωτικής μετακίνησής τους σε κάθε σημείο του Δήμου μας οι εφαρμογές αυτές εστιάζουν μόνο σε χώρους υψηλού συνωστισμού όπως είναι τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, οι πλατείες το γκαράζ του Δήμου, το νεκροταφείο, τα δημοτικά κτίρια τα ΚΕΠ, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, το Κολυμβητήριο, οι Αθλητικοί Χώροι και τα Άλση, καθώς και σε 250 φρεάτια του Δήμου μας και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν ιδιωτικές οικίες, κήπους και οποιαδήποτε άλλη εστία βρίσκεται εντός ή εκτός ιδιωτικού χώρου.
Στα πλαίσια των προαναφερθέντων, ο Δήμος σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο Απεντομώσεων εφαρμόζει εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακμαιοκτόνα (cypermethrin 10%) και προνυμφοκτόνα (Diflubenzuron 15%) σκευάσματα στα επίμαχα σημεία που προαναφέρθηκαν με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών στον Δήμο μας. Λόγω της φύσης των εφαρμογών οι επεμβάσεις στοχεύουν στην μείωση ή/και στη διατήρηση των πληθυσμών των κουνουπιών σε χαμηλά επίπεδα (όπως Πανευρωπαϊκά γίνεται σε αντίστοιχες εφαρμογές άλλων Περιφερειών και Δήμων), επομένως σε καμιά περίπτωση δεν επιτυγχάνεται ολοκληρωτική εξολόθρευση των κουνουπιών.
Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014 και 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της Ελλάδας. Σύμφωνα με καταγραφές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), το 2018, μέχρι τις 3 Αυγούστου, έχουν συνολικά καταγραφεί 111 κρούσματα της νόσου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 51 κρούσματα στην Ιταλία , 43 κρούσματα στην Ελλάδα, 10 κρούσματα στην Ουγγαρία και 7 στη Ρουμανία, ενώ 70 κρούσματα έχουν καταγραφεί ήδη και στη Σερβία. Επίσης, καταγράφεται τρέχουσα απότομη αύξηση των κρουσμάτων, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες (όπως στην Ιταλία και στη Σερβία).
Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, κρίνεται αναμενόμενη η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα, κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ θεωρείται πιθανή η επανεμφάνιση και τις επόμενες περιόδους μετάδοσης.
Εκτός των ψεκασμών ο Δήμος Ηλιούπολης και η Περιφέρεια Αττικής έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και για την απαραίτητη ατομική αντιμετώπιση των κουνουπιών του Δυτικού Νείλου από τους πολίτες.
Το δημόσιο συμφέρον λοιπόν σ΄αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται την ορθή και πλήρη ενημέρωση και όχι την παραπληροφόρηση που σαφώς έχει  πολιτικές επιδιώξεις και σκοπούς.

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης
Βασίλης Βαλασόπουλος

Share