Menu
A+ A A-

Παραβίαση των Ο.Ε.Υ. καταγγέλλει η ΠΟΕ ΟΤΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε η ΠΟΕ ΟΤΑ στους Υπουργούς Εσωτερικών και Δ. Μεταρρύθμισης για το άρθρο 84 του Ν.4484/2017 που αποτελεί όπως υποστηρίζει παρέμβαση στους Ο.Ε.Υ. των Δήμων οι οποίοι είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν τους κλάδους οι οποίοι κρίνονται για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α) σας έχει επισημάνει επανειλημμένα πως πολλές φορές κατά το δοκούν τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ψηφίζει τροπολογίες χωρίς καμία συζήτηση και διάλογο με αποτέλεσμα αντί να λύνονται προβλήματα, να δημιουργούνται νέα.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και το άρθρο 84 του Ν.4484/2017 με το οποίο «…προϊστάμενοι σε οργανικές μονάδες υπηρεσιών Κ.Ε.Π. τοποθετούνται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις υπάλληλοι Π.Ε. και Τ.Ε. του κλάδου Δ.Υ.Π. (Διεκπεραίωση Υποθέσεων Πολιτών). Σε περίπτωση μη ύπαρξης υπαλλήλων του εν λόγω κλάδου, ως προϊστάμενοι δύνανται να τοποθετούνται υπάλληλοι και άλλων κλάδων των κατηγοριών αυτών». Η συγκεκριμένη διάταξη είναι παρέμβαση στους Ο.Ε.Υ. των Δήμων οι οποίοι είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν τους κλάδους οι οποίοι κρίνονται για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων (άρθρο 10 του Ν.3584/2007 «Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων»).
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, η πλειονότητα των Διοικητικών Υπαλλήλων (Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε.) που εργάζονται στα Κ.Ε.Π. όλης της χώρας και αποτελούν το 80% των εργαζομένων σε αυτά, προτίθεται να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, αφού δεν έχουν πιθανότητα υπηρεσιακής εξέλιξης.
Προκειμένου να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις, για την ομαλή λειτουργία των Κ.Ε.Π. και την εξυπηρέτηση των πολιτών, ζητάμε την ανάκληση του αρθρου 84 του Ν.4484/2017 και την ψήφιση νέας διάταξης που θα λύνει το πρόβλημα που αυθαίρετα και μονομερώς η εν λόγω τροπολογία δημιούργησε. Η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» και πριμοδότησης ειδικοτήτων  δεν συνάδει με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αξιοκρατία και δικαιοσύνη στη Δημόσια Διοίκηση.

Συγκεκριμένα, η «νέα» διάταξη θα πρέπει να προβλέπει:
1.    Ισότιμη δυνατότητα εξέλιξης χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις με βάση τις οργανικές διατάξεις του κάθε Δήμου για τις υπηρεσίες των Κ.Ε.Π.
2.    Άρση της άδικης απαγόρευσης μετακίνησης των εργαζομένων του κλάδου «Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών», η οποία έχει οδηγήσει σε υπηρεσιακό εγκλωβισμό πολλούς συναδέλφους. Οι εργαζόμενοι του κλάδου «Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών» να δύνανται να υπηρετούν και σε άλλες υπηρεσίες του οικείου Δήμου και να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα και στην Διοικητική Ιεραρχία άλλων Διευθύνσεων και Τμημάτων με βάση τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας  (Ο.Ε.Υ.) του κάθε Δήμου.

Κύριοι Υπουργοί,

Θεωρούμε ότι, η υιοθέτηση της πρότασης της Ομοσπονδίας αφορά στην δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων, που δικαιούνται και επιθυμούν να εξελιχθούν στις Υπηρεσίες που υπηρετούν και αποκαθιστά την «στρέβλωση» που μονομερώς δημιούργησε το άρθρο 84 του Ν.4484/2017. Ένα άρθρο που αποτελεί «κάκιστο» παράδειγμα νομοθέτησης, δημιουργώντας πολύ περισσότερα προβλήματα απ΄ όσα θα ήθελαν οι εμπνευστές του να λύσει.
Ας πρυτανεύσει η λογική. Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη για τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην εύρυθμη λειτουργία των Κ.Ε.Π. θα είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του αρμόδιου Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος   Νίκος Τράκας
Ο Γεν. Γραμματέας Βασίλης Πετρόπουλος

Share

Περισσότερα Άρθρα...

 1. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στη Δ.Ε.Θ.
 2. Μηνυτήρια Αναφορά της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για τα ατυχήματα
 3. Καμία παρανομία ή αντισυνταγματικότητα στις πληρωμές των συμβασιούχων
 4. Απειλεί με νέες κινητοποιήσεις η ΠΟΕ ΟΤΑ
 5. Η ΠΟΕ ΟΤΑ καλεί για το Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης
 6. Θέμα ασφάλειας των εργαζομένων βάζει η ΠΟΕ ΟΤΑ
 7. Οι δικηγορικοί σύλλογοι θα ορίσουν αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ
 8. Διακοπή των κινητοποιήσεων με το όπλο παρά πόδα
 9. Σπάει η απεργία σιγά – σιγά
 10. Επίσημη ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ: Συνεχίζουμε και με ΑΔΕΔΥ
 11. Να μην καταθέσει την πρόταση ο Σκουρλέτης προειδοποιεί η ΠΟΕ ΟΤΑ
 12. Γιατί η ΠΟΕ ΟΤΑ απορρίπτει την πρόταση Σκουρλέτη
 13. Η ΠΟΕ ΟΤΑ όμως συνεχίζει τις κινητοποιήσεις κανονικά
 14. Λύνει την απεργία η ΠΟΠ-ΟΤΑ
 15. Συνεχίζει με αποχή η ΠΟΕ ΟΤΑ
 16. Μέχρι Τετάρτη καταλήψεις, Πέμπτη Απεργία
 17. Κόντρα ΠΟΕ ΟΤΑ ΑΔΕΔΥ για τη προσχολική εκπαίδευση
 18. Με το όπλο παρά πόδα η ΠΟΕ ΟΤΑ για τους συμβασιούχους
 19. Θα συμμετάσχει στο διάλογο με το Υπ. Ες η ΠΟΕ ΟΤΑ
 20. Επιστολή στους γονείς από την ΠΟΕ ΟΤΑ