Menu

A+ A A-

Ομιλία Κόκκαλη για ΟΧΕ Πειραιά

ΟΜΙΛΙΑ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ  ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ

«Καλημέρα σας κι από εμένα. Νομίζω ότι ως πολιτικός προϊστάμενος που λέει και ο Δήμαρχος,  της Ο.Χ.Ε. και επειδή πράγματι εδώ είναι μια σύναξη ανθρώπων  με τους οποίους έχουμε διαβουλευτεί, συζητήσει επί μακρόν αυτήν την προσπάθεια, αυτό το σχέδιο, όμως είναι και μια ευκαιρία να προσπαθήσω, όπως νομίζω όλοι οι αιρετοί οφείλουμε να κάνουμε, να μεταφράσουμε τις τεχνικές, ας το πούμε, παραμέτρους της δημόσιας  διοίκησης με πιο απλά λόγια.

Μιλάμε λοιπόν για τη στρατηγική της ανάπτυξης του Πειραιά και μιλάμε για τη στρατηγική διότι η πόλη μας όπως και πολλά σημεία της χώρας μας είχαν το πρόβλημα του να είναι «ατάκτως ερριμμένα».
Ο Πειραιάς είναι μια πόλη που το χαρακτηριστικό της πέραν από τη καταστροφή του παραγωγικού υποδείγματος τα τελευταία 20 χρόνια και τον ερχομό της κρίσης που τον βρήκε σαν από χρόνια έτοιμο να πέσει ακόμα χαμηλότερα, κυρίως αυτό που βλέπουμε και ξέρουμε είναι ότι περιβάλλεται από τη θάλασσα. Η θάλασσα η οποία του έχει δώσει την οποιαδήποτε αναπτυξιακή δυνατότητα είχε τα τελευταία χιλιάδες χρόνια.
Ο Δήμαρχος περιέγραψε το όραμά μας να χρησιμοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πόλης που τα γνωρίζουμε καλά, όπως και σε επίπεδο χώρας ο σχεδιασμός οφείλει να εστιάζει στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και όχι να ανακαλύπτουμε πράγματα που δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε, προκειμένου να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας δημιουργώντας ένα κατάλληλο περιβάλλον. Αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο,  τη περίφημη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Τι είναι λοιπόν αυτή η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση;
Έχει τρία κυρίως χαρακτηριστικά που είναι κρίσιμο να καταλάβουμε όλοι και γιατί είναι καινοτόμο και γιατί το δουλεύουμε για να προχωρήσουμε τώρα που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα. Έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, δίνει την ευθύνη διαχείρισης στη πόλη είτε σε επίπεδο διαβούλευσης, ώστε να ξέρουμε τι θα είναι μέσα είτε στο πως θα υλοποιηθεί και δημιουργεί μια μεγαλύτερη δυνατότητα ευελιξίας στη χρήση διαφόρων πόρων. Ας τα δούμε λοιπόν ένα- ένα.

Η Ολοκληρωμένη Στρατηγική έχει πάρα πολλά τα «κουτάκια»  τα οποία πρέπει να συνθέσει κάποιος για να μπορεί να μιλάει για μια Ολοκληρωμένη Στρατηγική.

Χρειάστηκε να ολοκληρώσουμε σχεδιασμούς  που δεν υπήρχαν όπως το σύμφωνο των Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή, όπως το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας, στρατηγική για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, στρατηγική για τη γαλάζια ανάπτυξη, να ολοκληρωθεί το ΣΟΑΠ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης), να γίνει ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) να λάβουμε υπόψη το τουριστικό σχέδιο, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, τις προβλέψεις του Αττικό Μετρό, τις επενδύσεις που προτίθεται να κάνει ο ΟΛΠ που είναι ένας τεράστιος φορέας του ιδιωτικού πλέον τομέα  στη  πόλη μας και βέβαια ο ιδιωτικός τομέας. Θα μιλήσουμε βέβαια περισσότερο για το πώς ταιριάζει όλο αυτό στην εθνική στρατηγική και στην ευρωπαϊκή στρατηγική αργότερα.

Έπρεπε ο Δήμος να ψάχνει και να «τραβάει» από τα διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα είτε των Υπουργείων είτε της Περιφέρειας τους πόρους εκείνους που ταιριάζανε στη στρατηγική του  Υπουργείου και όχι του Δήμου αναγκαστικά. Και αυτό είναι η μεγάλη διαφορά της Ο.Χ.Ε. ότι πλέον όλα αυτά τα πράγματα μαζεύονται και «κρεμιούνται» κάτω από την Ο.Χ.Ε.  Η Ο.Χ.Ε. μπορεί  να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη  του σχεδίου ανάπτυξης του Πειραιά.  Για να χρησιμοποιούμε όχι μόνο δημόσιους πόρους, οι οποίοι στην εποχή μας, στη χώρα μας δεν είναι διαθέσιμοι, αλλά όλους τους πιθανούς δυνατούς πόρους που μπορούμε να έχουμε : είτε αυτοί είναι απευθείας ευρωπαϊκοί πόροι είτε οι εθνικοί πόροι είτε από  διεθνείς οργανισμούς -  όπως είδαμε στην Αθήνα με τη συνεργασία με το Ίδρυμα Μπλούμπεργκ - είτε και ιδιωτικές επενδύσεις. Να μπορούμε δηλαδή να έχουμε ένα σύστημα ένταξης όλων των πόρων σε μια ενιαία στρατηγική.
Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο σημείο, είναι το ζήτημα της τεχνικής διαχειριστικής επάρκειας το οποίο σήμερα υστερεί.
Κυρίως όμως με την ένταξη μας στην Ο.Χ.Ε. θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε τουλάχιστον τις βάσεις ενός μηχανισμού, μιας υπηρεσίας η οποία  θα μπορεί και να διαχειριστεί και τεχνικά και σε επίπεδο υλοποίησης πάρα πολλά πράγματα. Μεταφέρεται δηλαδή σε  μεγάλο βαθμό η ευθύνη  από τη Περιφέρεια, δηλαδή από πάνω προς τα κάτω, προς τη πόλη μας,  προς τους πολίτες και τους φορείς της πόλης μας η ευθύνη και να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε. Αντί να είμαστε δηλαδή όπως ήμασταν μέχρι τώρα ανάδοχοι έργου, τώρα θα αρχίσουμε να δημοπρατούμε έργα, να έχουμε την ευθύνη της υλοποίησής τους. Αυτό είναι μια ενηλικίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία είναι ζητούμενο στη σημερινή εποχή.

Όλο το σχέδιο το οποίο συζητάμε έχει προετοιμαστεί από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε. Θα έλεγα ότι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ήταν και ένα κίνητρο, ήταν στο προεκλογικό μας  πρόγραμμά, για δούμε ότι υπάρχουν τα εργαλεία  να μπορέσεις να πραγματοποιήσεις  μια αλλαγή στην πόλη και έχουν περάσει δύο χρόνια με εσωτερική διαβούλευση, εξωτερική διαβούλευση, παρουσιάσεις στις αρμόδιες αρχές, με δεύτερη φάση διαβούλευσης και φθάσαμε σήμερα, τέλη Σεπτεμβρίου, στη παρουσίαση της πρότασης και στο σημείο να είμαστε απολύτως έτοιμοι μόλις η Περιφέρεια πλέον προκηρύξει για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις της Αττικής.

Ελπίζουμε και προσβλέπουμε στο να μπορέσουμε  να υλοποιήσουμε αυτήν τη στρατηγική, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα σωστό περιβάλλον για την ανάπτυξη της πόλης, μια βιώσιμη  πόλη που να σέβεται τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, να βοηθάει την οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική για να δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας και βέβαια μέσα σε μια κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι ένα κλασικό μοντέλο βιωσιμότητας όπου το περιβάλλον, η οικονομία και η κοινωνία έρχονται σε ένα ιδανικό σημείο, αυτό που ψάχνουμε όλοι, αλλού λέγεται βιωσιμότητα, αλλού λέγεται βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι νομίζω παντού το ίδιο, αυτό που καλούμαστε να εφαρμόσουμε για να μπορέσουμε να αρχίζουμε να προχωράμε προς έναν Πειραιά ο οποίος πλέον αφήνει πίσω του τα χρόνια της σήψης και  της παρακμής. Ευχαριστώ πάρα πολύ».                     

Share