Menu

sima
A+ A A-

Βασικό στοιχείο το συντριβάνι στις αστικές αναπλάσεις

“Το μικροκλίμα των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων της πόλης καθορίζει τις συνθήκες θερμικής άνεσης σε αυτούς καθώς και στα γειτονικά κτήρια. Συνακόλουθα, επηρεάζει θετικά ή αρνητικά όλες τις δραστηριότητες και τις συνθήκες διαβίωσης” σημειώνει ο Οδηγος του Υπ. Περιβάλλοντος για τις Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων
Και συμπληρώνει “σημαντικοί επιμέρους παράγοντες που επηρεάζουν το μικροκλίμα είναι μεταξύ άλλων, η δόμηση σε σχέση με το ανάγλυφο του εδάφους, η αναλογία δομημένων και αδόμητων επιφανειών, οι προσανατολισμοί των δρόμων, τα υλικά των εξωτερικών επιφανειών των κτηρίων και των επιφανειών εδαφοκάλυψης των υπαίθριων χώρων, τα κάθε είδους στοιχεία σκίασης και….η ύπαρξη του νερού.”
Οι παρεμβάσεις λοιπον σ΄αυτά τα στοιχεία αποτελούν πλεονεκτήματα για μία πρόταση χρηματοδότησης.
Και στο κεφάλαιο 2.4: Νερό και υδάτινες επιφάνειες ο Οδηγός αναλύει:
Το νερό αποτελεί στοιχείο το οποίο μπορεί να επηρεάσει το μικροκλίμα και να βελτιώσει τις συνθήκες θερμικής άνεσης που επικρατούν στους υπαίθριους αστικούς χώρους κατά τις θερμές περιόδους. Το μέγεθος της επίδρασης του νερού στο μικροκλίμα καθορίζεται από την ταχύτητα του ανέμου στην περιοχή καθώς και από τις διαστάσεις της υδάτινης επιφάνειας. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου το νερό συμβάλει στη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα είναι η εξάτμιση, η μετατροπή δηλαδή του υγρού σε αέριο μέσω της απαγωγής θερμότητας από τον περιβάλλοντα αέρα. Ταυτόχρονα, το νερό παρουσιάζει μικρότερη επιφανειακή θερμοκρασία από άλλα υλικά εδαφοκάλυψης, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα και ανακλαστικότητα.
Ενδεικτικά, κάποια από τα στοιχεία νερού που μπορούν να ενταχθούν σε μια αστική επέμβαση και να συμβάλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος μιας περιοχής, είναι:
•  Οριζόντιες επιφάνειες νερού-τεχνητές λίμνες
•  Συντριβάνια, κατακόρυφες επιφάνειες νερού και πίδακες
Παρά τις θετικές συνέπειες των υδάτινων επιφανειών, το νερό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, τόσο λόγω της μικρότερης συμβολής του στη βελτίωση του μικροκλίματος σε σχέση με τη σκίαση, το πράσινο και τα ψυχρά υλικά, όσο και λόγω της απαξίωσης που αποδεδειγμένα υφίσταται στη χώρα μας, λόγω της ελλιπούς συντήρησης.
 
2.4.2 Διαχείριση του νερού στους αστικούς χώρους
Τα πλεονεκτήματα του νερού στη βελτίωση του μικροκλίματος μιας αστικής περιοχής καθιστούν το σχεδιασμό και την κατασκευή υδάτινων επιφανειών συνηθισμένη. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που δεν πρέπει να παραβλέπονται, αφού εξασφαλίζουν τη διατήρηση και την καλή ποιότητα αυτού του αγαθού.
Οι παράγοντες αυτοί είναι:
•Η αύξηση της ποσότητας του νερού που διεισδύει στο έδαφος και τελικά φτάνει τα υπόγεια ύδατα
•Η μείωση της μόλυνσης των επιφανειών απορροής, το νερό από τις οποίες καταλήγει να τροφοδοτεί τον υδροφόρο ορίζοντα2
Η εξασφάλιση των απαραίτητων αυτών παραγόντων απαιτεί την κατασκευή υδατοπερατών επιφανειών σε ικανό ποσοστό της συνολικής επιφάνειας επέμβασης και τη χρήση υλικών εδαφοκάλυψης που δεν περιέχουν επικίνδυνα στοιχεία που μπορούν να διαρρεύσουν στο υπέδαφος και να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μόλυνσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, μπορούν να σχεδιαστούν διαδικασίες απορρύπανσης του πλημμυρικού νερού που προέρχεται από μη-απορροφητικές επιφάνειες, που βελτιώνουν την ποιότητά του νερού πριν την απελευθέρωσή του στο περιβάλλον. Κάθε υδάτινη κατασκευή αλλά και αρδευτική διαδικασία στα πλαίσια μιας βιοκλιματικής επέμβασης θα πρέπει να εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή σπατάλη πόσιμου νερού, ενώ επιθυμητή θα ήταν και η δυνατότητα ανακύκλωσης των υδάτων ή και αποθήκευσης του βρόχινου νερού.
Βασικό στιχείο λοιπόν το συντριβάνι σε μια βιοκλιματική ανάπλαση. Αλλάζει άρδην όλο το τοπίο και η αίσθηση που δημιουργείται τριγύρω ακόμη και με τον ήχο του νερού που κυλάει ή αναβλίζει…. αλλά χρειάζεται συντήρηση.
 
Τα αποτελέσματα ενός κακοσυντηρημένου  σιντριβανιού είναι πολύ χειρότερα από το να μην υπήρχε καθόλου μας λέει  ο κ. Κώστας Μπαλάσκας ιδιοκτήτης της εταιρείας WaterFountains Συντριβάνια Σωτηροπούλου. Μια εταιρεία με μακροχρόνια εξέλιξη στο χώρο των Σιντριβανιών και των Υδάτινων Στοιχείων, στην κατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών μηχανισμών και εξαρτημάτων της. Η εταιρεία WaterFountains Συντριβάνια Σωτηροπούλου έχει το χαρακτηριστικό ότι εκπαιδεύει συνεχώς το προσωπικό, της στο σωστό συνδυασμό Μελέτης, Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας όλων των εξαρτημάτων, που αποτελεί και το βασικό στοιχείο για την επιτυχία της λειτουργίας ενός σιντριβανιού.
 
Απαραίτητο λοιπόν στοιχείο είναι να συμβουλευόμαστε αυτούς που θα κάνουν συντήρηση πριν την κατασκευή του σιντριβανιού
 
Ο κ. Μπαλάσκας τονίζει: Πρέπει να γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε κατασκευής και μετά να αποφαςίζουμε και φέρνει παράδειγμα
τα υποδαπέδια συντριβάνια γνωστά και Drydeck  που είναι και της μόδας. «Πολύ όμορφα και εντυπωσιακά με ένα εκατομμύριο μειονεκτήματα» όπως λέει χαρακτηριστικά. Σε είκοσι μέρες σταματάει να δουλεύει και μετά αρχίζουν  οι πατέντες και το κόστος συντήρησης είναι διπλάσιο και τριπλάσιο.
Το συντριβάνι πρέπει να είναι ανοιχτό από πάνω για οποιαδήποτε βλάβη έτσι ώστε ο χρόνος εργασίας να είναι μικρός.
 
Σε 7 στους 10 διαγωνισμούς αναφέρει ο κ. Μπαλάσκας προδιαγράφονται συντριβάνια όπου το κόστος συντήρησης είναι απαγορευτικό.
Το νερό είναι ζωντανός οργανισμός, αναφέρει.  Μέσα σε 5 μέρες αρχίζουν και εμφανίζονται γυρίνοι βατράχια κουνούπια φύλλα κλπ.
Τα Πεύκα και οι σακούλες είναι οι χειρότεροι εχθροί των σιντριβανιών μας λέει.
Οι αντλίες με μεγάλη ιπποδύναμη κλατάρουν με τη λάσπη.
9 στις 10 ζημιές είναι οι αντλίες από τη λάσπη.
 
Μετά αρχίζουν τα προβλήματα. Κατακρίνουν το δήμαρχο για τα κονούπια κλπ
Ενα συντριβάνι πρέπει να έχει συνέχεια νερό αλλιώς καταστρέφεται. Ξεραίνονται τα λάστιχα, οι προβολείς και τα μοτέρ παίρνουν υγρασία και πάει λέγοντας. Μετά συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κόστος συντήρησης.
 
Η συχνή συντήρηση όμως τελικά βγαίνει πολύ πιο φτηνή. Με δύο φορές το μήνα σε συγκεκριμένο δήμο λέει ο κ. Μπαλάσκας από 25.000 ευρώ ετησίως, πέσαμε στις 3.000 ευρώ για περίπου 10 σιντριβάνια, ακριβώς επειδή πυκνώσαμε τη συντήρηση και τα συντριβάνια δεν έβγαλαν ζημιές.
Να δούμε όμως ένα μοντέλο προκήρυξης της συντήρησης:
Με τη μελέτη αυτή προβλέπεται η εκτέλεση των εργασιών προληπτικής και κατασταλτικής συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και των υδραυλικών εγκαταστάσεων των σιντριβανιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ανάδοχος της εργασίας θα πρέπει να εκτελεί σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά εβδομάδα, μήνα και εξάμηνο αναλόγως) εργασίες καθαρισμού, αφαλάτωσης, χλωρίωσης, ελέγχου, ρύθμισης και επισκευής όλου του ηλεκτρομηχανολογικού-ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων (δηλαδή αντλίες, ακροφύσια, βάνες, ηλεκτροκινητήρες, ηλεκτρολογικούς πίνακες με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα, ρυθμιστές στροφών, καλώδια, αισθητήρια, προβολείς και φωτιστικά συντριβανιών, κλπ), καθώς και των υδραυλικών εγκαταστάσεων (σωληνώσεις, δικλείδες, ηλεκτροβάνες, δεξαμενές νερού κλπ).
 
Η συντήρηση όμως και ο μηχανισμός του σιντριβανιού για να είναι βιώσιμο πρέπει να προβλεφθεί πριν την προκήρυξη και τον σχεδιασμό της κατασκευής του, τονίζει ο κ. Μπαλάσκας που φτιάχνει συντριβάνια από το 1974 με τεράστια εμπειρία.
7 στους 10 διαγωνισμούς λέει προδιαγράφουν συντριβάνια που είναι σίγουρο ότι θα παρουσιάσουν προβλήματα. Πρόσφατα ανέφερε το παράδειγμα δήμου με ηλεκτρονικά πανάκριβα συντριβάνια. Με ένα τεράστιο κόστος συντήρησης που δεν θα συντηρηθούν τελικά και πολύ σύντομα θα σταματήσουν να λειτουργούν.
Αλλα που δεν έχουν πρόβλεψη αποχέτευσης. Ενα πολύ βασικό σημείο για την συντήρησή τους.
Ενα άλλο με προβολείς παλιάς τεχνολογίας που χρειάζονται ολόκληρο υποσταθμό για να λειτουργήσουν ενώ υπάρχουν οι led σήμερα με πολύ μικρή κατανάλωση.
 
Τα συντριβάνια πρέπει να είναι απλά και λιτά για να έχουν συνέχεια αναφέρει ο ιδιοκτήτης της Water Fountens Συντριβάνια Σωτηρόπουλος. Να προβλέπουν και τους βανδαλισμούς. Να μπορεί να γίνει εύκολα η αντικατάσταση. Να είναι πλήρως αυτοματοματοποιημένα για να μην μένουν χωρίς νερό ούτε στιγμή. Να έχουν προβλέψει ακόμη και τα φάρμακα. 
Βλέπουμε ακόμη περιπτώσεις πανάκριβων σιντριβανιών που δεν έχουν ρελέ ηλεκτροπληξίας. Ο Δήμαρχος είναι ανυποψίαστος και ξαφνικά συμβαίνει το μοιραίο και μετά αναζητούνται οι ευθύνες.
Δυστυχώς όπως διευκρινίζει ο κ. Μπαλάσκας δεν υπάρχει πιστοποίηση για τα συντριβάνια.
Χρειάζεται σφαιρική πληροφόρηση και ολοκληρωμένος σχεδιασμός από τη αρχή και πάνω από όλα να έχει προβλεφθεί ένα σταθερό κόστος συντήρησης για να μένουν χαμηλά οι δαπάνες και το συντριβάνι να συνεχίσει καθαρό να ο ομορφαίνει το χώρο.
Share