Menu

sima
A+ A A-

Συνέντευξη Κώστας Μπαλάσκας: Ο επαγγελματίας που ομορφαίνει τους Δήμους


Οι άνθρωποι έλκονται από την φύση τους από το νερό. Ίσως επειδή το 70% του σώματος μας είναι νερό ή ίσως επειδή και το αντίστοιχο ποσοστό του πλανήτη μας καταλαμβάνεται από το υγρό στοιχείο. Οι άνθρωποι ανακάλυψαν ένα τρόπο να ερχόμαστε σε επαφή με το νερό, ακόμη και αν βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά. Το σιντριβάνι, για κάποιους είναι μια κατασκευή, όμως για τους περισσότερους είναι συμβολισμός της ίδιας της ζωής. Η κατασκευή του απαιτεί όραμα, σχεδιασμό, προσοχή στη λεπτομέρεια ώστε να θεωρείτε εφάμιλλη της πηγής της ζωής που φιλοξενεί. Ο κ. Κώστας Μπαλάσκας, ιδιοκτήτης της εταιρίας «Σιντριβάνια Σωτηροπούλου http://www.syntrivania.gr/index.php/el/»  μας εξηγεί τα πάντα για αυτή τη τέχνη. Ο ίδιος είναι χαμηλών τόνων, όμως τα έργα του παγιδεύουν τις αισθήσεις και προκαλούν βλέμματα θαυμασμού.


-    Περιγράψτε μας κάποια σας έργα τα οποία αποτελούνε σημεία αναφοράς στην πολύχρονη ενασχόληση σας με την δημιουργία σιντριβανιών.  

Η εταιρεία μας σχεδιάζει, κατασκευάζει και συντηρεί σιντριβάνια για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε τοποθετήσει σιντριβάνια όλων των μεγεθών σε όλη την Ελλάδα αλλά η «Ναυαρχίδα» μας την οποία έχουμε σχεδιάσει, κατασκευάσει και ακόμη συντηρούμε βρίσκεται στον Δήμο Περιστερίου και συγκεκριμένα στην Ά Παιδική Χαρά του Δήμου Περιστερίου η οποία βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από τον Σταθμό του μετρό  Άγιος Αντώνιος.
Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο dancing σιντριβάνι το οποίο αποτελείται από δυο όμοιες – δίδυμες  δεξαμενές με αστεροειδή διάταξη ακροφυσίων και πολύχρωμο φωτισμό. Στα σιντριβάνια έχουν τοποθετηθεί είκοσι τέσσερις υποβρύχιες ανοξείδωτες αντλίες και ο φωτισμός επιτυγχάνεται από τριακόσιους δέκα υποβρύχιους πολύχρωμους προβολείς LED RGB. Στα συντριβάνια έχουν τοποθετηθεί τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας όπως ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου αέρα, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου στάθμης, αυτόματης πλήρωσης των δεξαμενών κτλ. Η λειτουργία τους γίνεται από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος δίνει τις εντολές και τα προγράμματα λογισμικού ώστε να ξεκινήσουν να προσφέρουν στους θεατές περισσότερα από τριακόσια πενήντα υδάτινα εφέ και αμέτρητες εναλλαγές χρωμάτων. Όταν παραδώσαμε το έργο σε πλήρη λειτουργία κάποια άρθρα ανέφεραν ότι το σιντριβάνι του Bellagio στο Las Vegas ήρθε στο Δήμο Περιστερίου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το σιντριβάνι το επισκέπτονται πλήθος κόσμου ανά ημέρα για να το καμαρώσει και να φωτογραφηθεί μαζί του. Ίσως μπορώ να πω με περηφάνια ότι έχει γίνει σημείο αναφοράς του Δήμου Περιστερίου.
-    Όλοι αναγνωρίζουμε το αισθητικό όφελος ενός σιντριβανιού σε ένα Δήμο. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που κάθε Δήμος πρέπει να έχει σιντριβάνια; Πόσο σημαντικό είναι για την ψυχολογία των πολιτών;

Τα σιντριβάνια εκτός από το αισθητικό όφελος, προσφέρουν και μια όαση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες. Εάν έχετε παρατηρήσει σε πλατείες και πάρκα ο περισσότερος κόσμος κάθεται γύρω από τα σιντριβάνια τόσο για την δροσερή αίσθηση που προσφέρει όσο και για την γαλήνη που αποπνέει και πίνει τον καφέ του, ο ήχος του τρεχούμενου νερού.


-    Ένα μεγάλο θέμα της εποχής είναι η αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών. Βασική εστία πολλαπλασιασμού είναι το νερό. Τι κάνουμε λοιπόν με τα σιντριβάνια;

Βασικότατη εστία πολλαπλασιασμού των κουνουπιών στα συντριβάνια είναι η έλλειψη συντήρησης καθαρισμού της δεξαμενής και του νερού των σιντριβανιών. Όπως γνωρίζουμε τα νερό είναι ζωντανός οργανισμός και με την πάροδο των ημερών χωρίς να υπάρχει η συντήρηση του με διάφορά φάρμακα και συστήματα χλωρίωσης και φίλτρανσης το νερό «πεθαίνει» με αποτέλεσμα να αρχίσουν να δημιουργούνται στο νερό μύκητες.
Με την χρήση συστημάτων φίλτρανσης και χημικών μπορούμε να συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα το νερό του συντριβανιού καθαρό.
Εάν δεν υπάρχει σύστημα φίλτρανσης τότε κάνουμε περιορισμένη χρήση φαρμάκων και τουλάχιστον μία φορά τον μήνα πρέπει να αδειάζουμε το νερό και να πλένουμε το συντριβάνι.


-    Γενικώς μιλώντας ποια είναι τα ενδεδειγμένα φάρμακα και ποια η συντήρηση του σιντριβανιών για να μην μολύνονται τα νερά;

Τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούμε στα σιντριβάνια είναι αλγεοκτόνο, χλώριο, pΗ. Για την σωστή χρήση των φαρμάκων απαιτείται και σύστημα φίλτρανσης. Εάν δεν υπάρχει σύστημα φίλτρανσης τότε κάνουμε περιορισμένη χρήση φαρμάκων και τουλάχιστον μία φορά τον μήνα πρέπει να αδειάζουμε το νερό και να πλένουμε το σιντριβάνι.


-    Υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των σιντριβανιών έτσι ώστε να μην πετάνε μέσα αντικείμενα;

Υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των σιντριβανιών για να αποφεύγονται ρίψεις αντικειμένων χρησιμοποιώντας δίχτυ ή τοποθετώντας κάγκελα, όμως χαλάει τελείως το αισθητικό κομμάτι της πλατείας στην οποία βρίσκεται. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει σιντριβάνι το οποίο να προφυλάσσεται από τέτοιου είδους ενέργειες.

-    Ποιά είναι η κατανάλωση ρεύματος και γενικά ενέργειας των σιντριβανιών και τελικά υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές μορφές; Θα μπορούσε να γίνει ηλιακό ένα σιντριβάνι;


Η κατανάλωση ρεύματος ενός συντριβανιού εξαρτάται από το μέγεθος του  και πόσα τεμάχια αντλίες και φωτιστικά περιλαμβάνονται. Τα τελευταία 10 χρόνια ο φωτισμός των σιντριβανιών πραγματοποιείται από υποβρύχιους προβολείς τελευταίας τεχνολογίας τύπου Led, με αποτέλεσμα την πάρα πολύ χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα, οι παλαιού τύπου υποβρύχιοι προβολείς είχαν κατά μέσο όρο ισχύ 120W ενώ τώρα με τους σύγχρονους προβολείς επιτυγχάνουμε την ίδια φωτεινότητα με μόλις 10-12W.
Οι αντλίες των σιντριβανιών μπορούμε να πούμε ότι έχουν ίσως την μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος χωρίς αυτό να αποτελεί αποτρεπτικό στοιχείο. Στην ελληνική επικράτεια οι αντλίες που χρησιμοποιούνται στα συντριβάνια είναι της τάξης του 1,1KW-5,5KW. Στο παράδειγμα το οποίο ακολουθεί θα διαπιστώσουμε ότι ένα πιστολάκι μαλλιών έχει ισχύ 1300W ενώ μία αντλία ενός μεσαίου μεγέθους σιντριβανιού έχει ισχύ 1100W.
Βεβαίως και μπορεί να λειτουργήσει ένα σιντριβάνι με ηλιακή ενέργεια αλλά θα χρειαστούν πάνελ συλλογής, inverter, ρυθμιστές φόρτισης, μπαταρίες και άλλα  εξαρτήματα. Το κόστος κτήσης αυτών των στοιχείων είναι αρκετά δαπανηρό, όμως η δυνατότητα υπάρχει.


-    Ως προς το σχεδιασμό του σιντριβανιού. Ποιά είναι η αρχιτεκτονική διαδικασία; Ποιος το σχεδιάζει;

Ο σχεδιασμός των σιντριβανιών γίνεται από το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό της εταιρείας μας η οποία για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες σχεδιάζει, κατασκευάζει και συντηρεί συντριβάνια σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Προηγείται συνάντηση με τον υποψήφιο πελάτη και αφού συλλέξουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με τον χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το συντριβάνι παραδίδουμε στον πελάτη ένα φωτορεαλιστικό σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται πλήρως η εικόνα του συντριβανιού.
Αρκετές φορές το σχέδιο ενός σιντριβανιού έρχεται απευθείας από τον ίδιο τον πελάτη ο οποίος το έχει σχεδιάσει με τον αρχιτέκτονα ή με τον διακοσμητή του και η εταιρεία μας αναλαμβάνει μόνο την κατασκευή του.

-    Ποιά είναι τα νέα ρεύματα σιντριβανιών και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν;

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κατασκευάζονται σιντριβάνια υποδαπέδια ή αλλιώς Dry Deck Fountains τα οποία δεν έχουν εμφανή λεκάνη και οι πίδακες αναβλύζουν από το υπέδαφος. Τα πλεονεκτήματα τους είναι ότι δεν υπάρχει εμφανή λεκάνη συλλογής του νερού με αποτέλεσμα το σιντριβάνι να μην καταλαμβάνει χώρο στην πλατεία την οποία τοποθετείται. Επίσης οι πίδακες οι οποίοι εκτοξεύονται από το υπέδαφος σε διάφορα σχέδια δημιουργούν ένα ευχάριστο και μαγευτικό θέαμα ειδικά στα παιδιά τα οποία τρέχουν ανάμεσά τους. Εκτός από τα πλεονεκτήματα όμως υπάρχουν και πολλά μειονεκτήματα τα οποία τα καθιστούν ακατάλληλα προς χρήση. Μερικά από αυτά είναι:
•    Το κόστος κατασκευής ενός υποδαπέδιου σιντριβανιού είναι μεγαλύτερο από τα συμβατικά διότι χρησιμοποιούνται άλλου είδους εξοπλισμός κατασκευής ο οποίος είναι πιο σύνθετος και πολύπλοκος στην κατασκευή του.
•    Στα υποδαπέδια σιντριβάνια ο χώρος είναι βρεγμένος άρα και ολισθηρός με αποτέλεσμα όταν ο κόσμος περπατάει ή παίζει πάνω σε αυτό να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.
•    Το κόστος συντήρησης είναι μεγαλύτερο από τα συμβατικά διότι για να καθαριστεί ή για να γίνει επισκευή πρέπει να βγουν οι πλάκες ή οι λαμαρίνες οι οποίες βρίσκονται στο επάνω μέρος της δεξαμενής.


-    Θεωρείστε εκ των κορυφαίων στο χώρο σας. Έχετε κάνει πολλά έργα όλα αυτά τα χρόνια, οπότε μπορείτε να μας απαντήσετε. Πως βλέπετε την δική σας αγορά στα επόμενα χρόνια;

Το επιχείρων στην αγορά των σιντριβανιών, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης, θεωρώ ότι δεν θα αλλάξει και πολλά πράγματα στην Ελλάδα. Όπως και να έχει ένα σιντριβάνι θεωρείται είδος πολυτελείας και δεν είναι απαραίτητο στις καθημερινές ανάγκες των ιδιωτών οπότε τουλάχιστον για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια η πώληση σιντριβανιών κυρίως σε ιδιώτες θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

-    Τέλος, πείτε μας σας παρακαλώ, τι ξεχωρίζει μια αξιόπιστη εταιρία κατασκευής και συντήρησης σιντριβανιών από όλες τις άλλες;

Όπως έχω ήδη αναφέρει η εταιρεία μας βρίσκεται ενεργά στον χώρο των σιντριβανιών για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες με εκατοντάδες έργα στον ευρύτερο δημόσιο, ξενοδοχειακό και ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να στηρίξουμε και να επεκτείνουμε την δουλειά μας με βασικά μας όπλα την ειλικρίνεια, την αξιοπιστία, τον σεβασμό και φυσικά την ποιότητα της δουλειάς μας. Ακόμα και τώρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές το καθημερινό μου ρητό είναι «Καλύτερα η Ποιότητα παρά η Ποσότητα».
Με γνώμονα τα ανωτέρω, η εταιρεία μας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική ανοδική πορεία.

Share