Menu

A+ A A-

Καλές οι επιδόσεις του δήμου Αθήνας στα σχολεία

Απολογισμό στις εντυπωσιακές και πρωτοπόρες παρεμβάσεις στα σχολεία έκανε σήμερα ο Δήμος Αθηναίων με δελτίο τύπου εν΄όψη της νέας σχολικής χρονιάς. Μερικές από αυτές τις παρεμβάσεις μπορούν να αποτελέσουν οδηγό και έμπνευση και για άλλους δήμους.

Ανοιχτά Σχολεία
Εκτός από το ραντεβού με το κουδούνι του σχολείου, μικροί και μεγάλοι Αθηναίοι ανανεώνουν φέτος, για 3η χρονιά, το ραντεβού τους και με τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. «Με τα Ανοιχτά Σχολεία αλλάζουμε τις γειτονιές, αλλάζουμε τη νοοτροπία μας, αλλάζουμε τη σχέση μας με τις δημόσιες υποδομές, πάντα με έναν στόχο: να πολλαπλασιάζουμε αυτά που προσφέρουμε στους πολίτες» δηλώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, για το επιτυχημένο πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μέχρι σήμερα 14.000 μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της Αθήνας, από 0-99 ετών, έκαναν στέκι τους 25 σχολεία στις 7 Δημοτικές Κοινότητες του δήμου Αθηναίων, που άνοιξαν τις πόρτες τους απογεύματα, Σαββατοκύριακα και καλοκαίρια, και μετατράπηκαν σε χώρο δημιουργίας και συνάντησης της γειτονιάς. Εργαστήρια ρομποτικής αλλά και ραπτικής, κρουστά με ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και BeatBox, Zumba και μαγειρική, σεμινάρια α’ βοηθειών αλλά και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, κηπουρική και μαγειρική, θεατρικό παιχνίδι και άθληση στην αυλή, όλα χώρεσαν στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, τα οποία συνεχίζονται εντελώς δωρεάν.

"Μία από τις εκπλήξεις του νέου προγράμματος είναι η ένταξη του ιστορικού σχολείου «2ο Λύκειο – Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στην οδό Αχαρνών και Χέυδεν. στο δίκτυο των Ανοιχτών Σχολείων, μετά από ένα χρόνο υποδειγματικής λειτουργίας. Πρόκειται για ένα κτήριο κόσμημα, που πέρυσι έγινε ξανά σχολείο με πόρους από το ΕΣΠΑ, αφού επανακτήθηκε χάρη στην επιμονή του δήμου Αθηναίων να βάλει τέλος στην κατάληψη, απόφαση για την οποία δέχτηκε στο παρελθόν σφοδρή επίθεση” δήλωσε η αντιδήμαρχος για το Παιδί Μαρία Ηλιοπούλου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των Ανοιχτών Σχολείων ανακοινώνεται αύριο, ενώ οι δράσεις ξεκινούν στις 2 Οκτωβρίου.

Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα

Η προτεραιότητα που δίνει ο δήμος Αθηναίων στο παιδί – πολίτη δεν σταματά στα βασικά. Η διαμόρφωση πρότυπων χώρων μάθησης με τη συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και αρχιτεκτόνων, η ενεργή συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία με σύγχρονες μεθόδους, είναι πραγματικότητα σε 24 σχολεία της Αθήνας, χάρη σε μια πρωτοποριακή σύμπραξη του δήμου Αθηναίων, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Πολυτεχνείου Κρήτης.  

 24 σχολεία του δήμου Αθηναίων μεταμορφώθηκαν σε 18 μήνες σε πρότυπα περιβάλλοντα εκπαίδευσης, αλλάζοντας την καθημερινότητα 3.700 μαθητών κάθε χρόνο. Με το καινοτόμο πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» του δήμου Αθηναίων, οι μαθητές αποκτούν πλέον νέους χώρους μάθησης, σχεδιασμένους από τα ίδια τα παιδιά, μαζί με τους δασκάλους τους και ειδικευμένους αρχιτέκτονες. Και έτσι μαθαίνουν καλύτερα!

 
Κοινωνικό Φροντιστήριο

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο που εγκαινίασε ο δήμος Αθηναίων το 2012, μέσα στην πιο βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη μάθηση για όλους. Έχει ήδη υποστηρίξει σχεδόν 1.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ως τώρα, παρέχοντας πρόσθετη διδακτική βοήθεια σε μαθητές άπορων ή οικονομικά αδύναμων οικογενειών, καθώς και σε άπορους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών εκπαιδευτικών.

Μάλιστα, μόνο φέτος, 22 από τους 48 μαθητές της Γ’ Λυκείου που υποστηρίχθηκαν από το Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι πλέον φοιτητές σε σχολές της επιλογής τους, όπως η Ιατρική Αθηνών, το Πολυτεχνείο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο έχει πλέον ενταχθεί στις βασικές δομές κοινωνικής στήριξης του δήμου Αθηναίων, βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητα σπουδών.

Share