Menu

A+ A A-

Δήμοι επενδύουν στην εκπαίδευση

 

Μεγάλη επένδυση στην συντήρηση των σχολείων κάνουν αρκετοί δήμοι της χώρας στα πλαίσια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μία πρακτική και μια μέριμνα που δεν είναι καθολική σε όλους τους δήμους.

Δεν είναι όμως τυχαίο ότι οι «γενικώς πρωτοπόροι δήμοι» παρουσιάζονται να δίνουν μεγάλη σημασία και να αφιερώνουν σημαντικό μέρος των προϋπολογισμών τους για τα σχολεία που αποτελούν έναν από τους βασικότερους δείκτες ποιότητας ενός δήμου μαζί με την καθαριότητα τον φωτισμό και την κινητικότητα.

 

 

Για το δήμο Νέαπολης Συκεών διαβάζουμε ότι υλοποιεί πρόγραμμα που αφορά σε 15 συνολικά σχολικά συγκροτήματα (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια), με τον προϋπολογισμό να αγγίζει τα δυο εκατ. ευρώ, που καλύπτεται από το δημοτικό ταμείο. Πρόκειται για ένα διευρυμένο πρόγραμμα ουσιαστικών τεχνικών παρεμβάσεων που αλλάζουν πλήρως την εικόνα των σχολείων και βελτιώνουν τις συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε να υλοποιείται με το κλείσιμο των σχολείων για τη θερινή περίοδο, περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες, επισκευές, ανακατασκευές, μηχανολογικές και στεγανοποιητικές εργασίες, μονώσεις και νέες επικεραμώσεις, καθαιρέσεις επιχρισμάτων και κατασκευή νέων, αποκατάσταση τοιχίων περίφραξης, τοίχους αντιστήριξης και κιγκλιδώματα, ξυλουργικές και μεταλλουργικές εργασίες, ελαιοχρωματισμούς, καθώς και διάφορες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου, όλα με σύγχρονα ποιοτικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον.

 

Στην Αγία Παρασκευή αυτό το καλοκαίρι συντηρήσανε όλα τα ξύλινα παιχνίδια στις παιδικές χαρές και τους άυλειους χώρους σε 11 Νηπιαγωγεία. Βάφτηκαν εξωτερικά και εσωτερικά 10 Δημοτικά

Εκαναν παρεμβάσεις αποκατάστασης της καθημερινής λειτουργίας των δημοτικών σε τουαλέτες, κουζίνες και όπου άλλου απαιτήθηκε.

Αναπλάστηκαν οι αύλειοι χώροι 4 δημοτικών

Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συντήρησης των σταθερών αθλητικών οργάνων για μπάσκετ και βόλλεϋ με πραγματοποιημένα ήδη αυτά που βρίσκονται σε 8 δημοτικά.

Συντηρήθηκαν τα κάγκελα και οι μάντρες 3 δημοτικών. Ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες 3 δημοτικών, ενώ γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις όπου απαιτείται στις υπόλοιπες.

Εργασίες στα Γυμνάσια-Λύκεια

Σε 5 Γυμνάσια έγινε βάψιμο αιθουσών και πορτών και βάψιμο μέσα-εξω επισκευή-μόνωση-στεγάνωση ταρατσών και «γείσων». Βάψιμο γραφείων. Τοποθέτηση Κλιματιστικών. Αναβάθμιση αιθουσών εκδηλώσεων (φωτισμός, ηχητικά, πιάνο, ηλεκτρικά ρολά, αλλαγή κουρτινών), ανάπλαση αύλειων χώρων, βάψιμο των κιγκλιδωμάτων και κερκίδων, αλλαγή φώτων θεάτρων, τοποθέτηση προτζεκτόρων, αγορά προβολέων, τοποθέτηση αυτόματου μηχανισμού σε πόρτες, επισκευές των γηπέδων με νέο ελαστομερές δάπεδο, καθαρισμός των πατωμάτων και των τζαμιών, σιδεριές σε όλα τα παράθυρα, ανάπλαση αύλειων χώρου. Φτιάξιμο από την αρχή αίθουσας Χημείου-Φυσικής (πάγκους – νεροχύτες – ηλεκτρολογικά – έδρα - ράφια) λειτουργία ασανσέρ (καινούργιο) Επισκευή ρωγμής εξωτερικού τοίχου αίθουσας τελετών. Επισκευή κήπου. Βάψιμο όλων των κάγκελων

Σε 4 Λύκεια: Βάψιμο εσωτερικά και εξωτερικά, αλλαγή των πινάκων με καινούργιους «μαρκαδόρου». κατασκευή νέου θεάτρου και θεατρικών σκηνών (σκηνή φωτισμός βάψιμο, κλιματισμός), τοποθέτηση προβολέων αυλής, κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ και επισκευή της μάντρας, αγορά φωτοτυπικών, τοποθέτηση συρματοπλέγματος, αλλαγή πατώματος στις αίθουσες γυμναστικής. αλλαγή πορτών με ηλεκτρικά ρολά, γενική επισκευή σε παρκάκι σχολείου και διαδικτυακή διασύνδεση όλων των αιθουσών.

Επίσης έγινε αισθητική αναβάθμιση της αυλής, βάψιμο εσωτερικά όλου του σχολείου. Τοποθέτηση κλιματιστικών. Εξοπλισμός όλων των εργαστηρίων. Αγορά Φωτοτυπικών στα σχολεία Κωφών και Βαρηκόων, 1ο ΕΠΑΛ και 1ο ΕΚ

Τοποθετήθηκαν συναγερμοί και έγινε σύνδεση με Κέντρο Λήψης Σημάτων σε όλα τα σχολεία.

Αγοράστηκαν 735 καρέκλες και με την αξιοποίηση των παλιών, αναβαθμίστηκαν οι αίθουσες τελετών σε 3 Γυμνάσια, 2 Λύκεια και στο Κωφών και Βαρηκόων.

Αναβαθμίστηκαν τα εργαστήρια πληροφορικής όλων των σχολειών με την αγορά περίπου 60 Ηλεκτρ. Υπολογιστών, 80 οθονών, 14 λάπτοπ και 30 προτζεκτόρων.

Και πάρα πολλές άλλες εργασίες, αποκαταστάσεις και επισκευές όπως αυτές προκύπτουν από την καθημερινότητα των σχολείων (φυσικά αίτια, βανδαλισμοί). Είναι σε εξέλιξη διαδικασίες εργολαβιών για τουαλέτες και κλειστούς χώρους σε 4 (τέσσερα) σχολεία, όπως και για 2 (δύο) γήπεδα 5x5.

Ταυτόχρονα σε συνεργασία με τις ΚΤΥΠ Α.Ε. (Κτιριακές Υποδομές) και την Πρόεδρο κ. Κοντούλη, είναι η συνέχιση των εργασιών αποπεράτωσης του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (πρ. Μπαρμπίκα), ενός καταπληκτικού Σχολείου 10.000 τ.μ., με εξαιρετικό αμφιθέατρο, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, υπόγειους χώρους στάθμευσης κ.ά. που θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2018.

 

Στην Ηλιούπολη διαβάζουμε ότι αυτό το καλοκαίρι έγιναν εσωτερικά και εξωτερικά βαψίματα, κατασκευάστηκαν και συντηρήθηκαν οι χώροι υγειϊνής, μπήκαν μονώσεις και αποκαταστάθηκαν τα υδραυλικά συστήματα σε τρία Νηπιαγωγεία. Κατασκευάστηκαν στέγαστρα, επισκευάστηκαν κλειστά σχολικά γυμναστήρια, έγιναν εσωτερικά και εξωτερικά βαψίματα, επισκευάστηκαν δάπεδα των προαυλίων, επισκευάστηκαν οι χώροι υγιεινής, τα υδραυλικά και αποχετευτικά δίκτυα, έγιναν περιφράξεις κήπων, επισκευάστηκαν τα δάπεδα και μπήκαν κλιματισμοί σε δέκα Δημοτικά. Επισκευάστηκαν τα κυλικεία και ένα κλειστό γυμναστήριο σε δύο γυμνάσια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το περσινό καλοκαίρι στην Ηλιούπολη είχε γίνει εκτεταμένη επιχείρηση συντήρησης και βελτίωσης των σχολικών υποδομών με βάψιμο των κτηρίων, διαμόρφωση προαυλίων, τοποθέτηση στεγάστρων κλπ.

 

Στο Ηράκλειο τους καλοκαιρινούς μήνες ο Δήμος προχώρησε στην μόνωση των σχολικών κτιρίων - που έχριζαν της σχετικής παρέμβασης - σε βαψίματα τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων, σε επισκευές προβληματικών σημείων, στην προμήθεια των υλικών που χρειάζονται για το μάθημα και τις δραστηριότητες ενώ, θυμίζουμε, ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του έργου μετατροπής των οδών έξω από τις εισόδους των δημοτικών και των νηπιαγωγείων της πόλης σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, με πράσινα παρτέρια, για να αναβαθμισθεί η εικόνα των σχολείων και, πρωτίστως, να εξασφαλισθεί η ασφαλής μετάβαση από και προς το σχολείο για τα παιδιά. (Και στην Ηλιούπολη έχουν εκτελούν το πρόγραμμα «Ασφαλείς Διαδρομές» και φτιάχνουν δρόμους Ηπιας κυκλοφορίας και πεζόδρομους γύρω από τα σχολεία).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ηρακλείου, ο Δήμος θα συνεχίσει να συντηρεί και να φροντίζει τα σχολικά κτίρια καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς με προγραμματισμένα έργα αλλά και παρεμβάσεις αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Κορυφαίο όλων, η εργολαβία που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα για την ανάπλαση των αύλειων χώρων σε όλα τα νηπιαγωγεία του Δήμου με τη δημιουργία, ουσιαστικά, μιας μίνι παιδικής χαράς σε κάθε ένα από αυτά.

 

Στην Γλυφάδα με εντατικές εργασίες – με ίδιους πόρους - καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Δήμος άλλαξε ριζικά την εικόνα των δημόσιων σχολικών μονάδων: Τοποθέτησε νέα στέγαστρα σε έντεκα σχολεία και επισκεύασε τα υφιστάμενα σε άλλα τρία, ανακαίνισε τα γήπεδα, βελτίωσε την ενεργειακή απόδοση με καινούργια κουφώματα (στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο), τοποθέτησε νέες περιφράξεις, καθάρισε τα γκράφιτι στα σχολεία, έβαψε εσωτερικά και εξωτερικά, τοποθέτησε νέες τουαλέτες σε πολλά σχολεία (επιλύοντας στο 16ο Δημοτικό ένα πρόβλημα δεκαετιών), προχώρησε σε ενεργειακή αναβάθμιση με νέες μονώσεις, επισκεύασε τις ζημιές, επίλυσε πολλά ακόμη σημαντικά προβλήματα και αναβάθμισε συνολικά τις εγκαταστάσεις με κάθε δυνατό τρόπο.

Παράλληλα, για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ο Δήμος Γλυφάδας τοποθέτησε το κατάλληλο δάπεδο στο 14ο Δημοτικό Σχολείο, δημιούργησε τουαλέτα για ΑμΕΑ στο 8ο Δημοτικό, ενώ σύντομα θα μπουν ράμπες στο ίδιο σχολείο και θα γίνουν και άλλες σχετικές παρεμβάσεις.

 

Στα Τρίκαλα προχώρησαν σε εργασίες που αφορούν σε καθαρισμό καυστήρων, αλλαγές δαπέδων, ελαιοχρωματισμούς σε 11 σχολεία, επισκευές σε 8 σχολεία, μικροεπισκευές, επιθεωρήσεις - επιδιορθώσεις υδροροών και κάθε τι αναγκαίο σε όλα τα σχολεία της πόλης. Επίσης να σημειώσουμε ότι στα Τρίκαλα όπως και στην Ηλιούπολη και το περσινό καλοκαίρι έγιναν εκτεταμένες συντηρήσεις σε όλα τα σχολεία πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν είχαν μείνει και πολλά να γίνουν

 

Επίσης στην Αθήνα ο δήμος Αθηναίων ενέταξε 24 σχολεία στο πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα». Μέσα σε χρονικό διάστημα 16 μηνών, 13 σχολικά συγκροτήματά που φιλοξενούν 24 σχολεία, στην κυριολεξία μεταμορφώθηκαν. Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια αναβαθμίστηκαν και συνεχίζουν να αναβαθμίζονται σε πρότυπα περιβάλλοντα μάθησης, με την ενεργή συμμετοχή αρχιτεκτόνων, δασκάλων, μαθητών όλων των τάξεων και γονέων σε κοινές δράσεις, δίνοντας σε όλους έναν σπουδαίο λόγο να νιώθουν περήφανοι για το σχολείο τους.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την υποστήριξη του Athens Partnership και με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

Επίσης να σημειώσουμε ότι στα Βριλήσια λειτουργεί η δημοτική - μαθητική συγκοινωνία. Λειτουργούν δύο πρωινά δρομολόγια με έναρξη από την (πρώην) Ναυτική Βάση από 6:50 και από 7:40, το οποίο εξυπηρετεί τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία της πόλης, με τέρμα της διαδρομής το σταθμό μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας (κι επιστροφή), καθώς και το αντίστοιχο μεσημεριανό δρομολόγιο, με τη λήξη του ημερήσιου σχολικού προγράμματος.

Share