Menu

sima
A+ A A-

Συνέντευξη Δημάρχου Λευκάδας. Εδώ η Ελλάδα προχωράει μπροστά

Μια άλλη Ελλάδα, εντελώς διαφορετική από αυτήν που έχουμε συνηθίσει να ακούμε σε συνέδρια και φόρουμ και από τα ΜΜΕ καταγράψαμε σε συνέντευξη που παραχώρησε  στο myota.gr ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κωνσταντίνος Δρακονταείδης
Με πολύ θετική διάθεση και με σημαντικό έργο, ο Δήμαρχος διαπιστώνει μια καλή συνεργασία με την Πολιτεία και την Περιφέρεια.
Εδώ δεν υπάρχει η εικόνα της γκρίνιας και της εγκατάλειψης που αποδίδεται πολλές φορές από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Δρακονταείδης αντιλαμβάνεται την δυσαρέσκεια που επικρατεί σε πολλούς δήμους, όμως δηλώνει ότι η προσωπική του εμπειρία δεν συνάδει με αυτήν την δυσαρέσκεια.

Συμφωνεί με την άποψη ότι πολλές Περιφέρειες κάνουν φιλτράρισμα του ΕΣΠΑ και παραβιάζουν τα αντικειμενικά κριτήρια στις χρηματοδοτήσεις μεταξύ των δήμων, σημειώνει όμως ότι στην δική του Περιφέρεια δεν έχει διαπιστώσει κάποια τέτοια πρακτική.

Δύο χρόνια μετά τον φονικό σεισμό και την μεγάλη καταστροφή, δηλώνει ότι η πολιτεία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες και τις εξαγγελίες της και δεν εξαφανίστηκε όταν έφυγαν τα φώτα της δημοσιότητας. Είδη στην Λευκάδα  εκτελούνται έργα αποκατάστασης ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Στην Λευκάδα γίνεται προσπάθεια αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης του τουρισμού που αποτελεί αιχμή του δόρατος για την τοπική οικονομία. Η αλλαγή αυτή εδώ ήδη γίνεται πραγματικότητα, μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης των επισκεπτών και μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Είναι το μεγάλο στοίχημα για όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας και στην Λευκάδα παίρνει σάρκα και οστά. Οχι βέβαια τυχαία. Ο δήμος εφαρμόζει μεγάλη επιχείρηση για την επίτευξη αυτού του στόχου σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις για την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την προβολή του τόπου με συμμετοχή σε εκθέσεις, όπως αυτή του Λονδίνου και με συνεχείς επαφές με του tour operators.

Ο Δήμαρχος φάνηκε σαφώς ενημερωμένος και έτοιμος για όλες τις δράσεις που αναπτύσσονται. Ισως αυτός είναι και ο βασικός παράγοντας της θετικής διάθεσης που εκπέμπει. Ηδη έχει μπει στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των Παιδικών Χαρών και ετοιμάζεται για το πρόγραμμα του Οδοφωτισμού το οποίο αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα αφού τον προβληματίζει το δίλημμα της χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή της αυτοχρηματοδότησης από την εταιρεία ανάδοχο. Ενα δίλημμα πολύ υπαρκτό που απασχολεί όλες τις δημοτικές αρχές που είναι καλά πληροφορημένες για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Οπως μας δήλωσε έχει αναπτύξει συνεργασίες και με την ΕΕΤΑΑ και με την ΜΟΔ για την αξιοποίησης της δυνατότητας υποστήριξης ωρίμανσης των προτάσεων του. Ειδικά τονίζει την θετική του εμπειρία με την συνεργασία του από τη ΜΟΔ χωρίς όμως να διαψεύδει τις διαμαρτυρίες άλλων δημάρχων. Η ΜΟΔ έχει έλλειψη προσωπικού και αυτό θα πρέπει να τύχει της προσοχής της κυβέρνησης όπως λέει για να επιτευχθεί η γενικότερη περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Με πολύ θετική διάθεση και ο Δήμαρχος Λευκάδας επισημαίνει ότι η απάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα στην επικείμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Ακόμη και σε έναν τέτοιο δήμο όπου επικρατεί ένα πολύ θετικό κλίμα και γίνεται πλούσιο έργο, η ταλαιπωρία από την γραφειοκρατεία αποτελεί τον μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα παραγωγής.

Επίσπευση των διαδικασιών είναι το κλειδί της ανάπτυξης για όλους αυτούς τους παραγωγικούς δήμους. Εκεί εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα ακόμη και από δημάρχους όπως ο κ. Δρακονταείδης που έχουν σχηματίσει μια εικόνα με θετικό πρόσημο.  

Και βέβαια ο κ. Δρακονταείδης, δεν παραλείπει να αναφέρει την μεγάλη αδυναμία στη έλλειψη προσωπικού. «Πρέπει άμεσα, να ανοίξουν οι προσλήψεις» επισημαίνει, αν και αναφέρει ως πολύ θετικό βήμα τις πρόσφατες προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό και την έγκριση 21 θέσεων στον τομέα της καθαριότητας.
Ζητάει όμως να επιταχυνθεί η «Κινητικότητα» καθώς αυτή θα φέρει νέο αίμα στελεχών στο δήμο που είναι απολύτως αναγκαία.

Ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1956 στη Λευκάδα, όπου έζησε μέχρι 12 ετών. Στη συνέχεια, η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα.
Το 1979 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ΚΑΤΕΕ Πειραιά, με την ειδικότητα του Τεχνολόγου Μηχανικού Συγκοινωνιακών και Τοπογραφικών Έργων. Από το 1980 εργάστηκε στην πολεμική βιομηχανία και συγκεκριμένα στην ΠΥΡΚΑΛ, ως εργάτης μέχρι το 1983 και μετά ως υπάλληλος στο Γραφείο Προγραμματισμού Παραγωγής. Το 1986 μετατάχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ως εφοριακός υπάλληλος και υπηρέτησε αρχικά στη Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας και από το 1989 στη Δ.Ο.Υ. Λευκάδας έως τη συνταξιοδότησή του, το 2014.
Αποτέλεσε από νεαρή ηλικία ενεργό μέλος του σπουδαστικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Υπήρξε εκλεγμένος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εφοριακών Άρτας – Πρέβεζας - Λευκάδας  αδιάκοπα από το 1989. Από το 1996 έως το 1998 διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδος. Το 1996 εκλέχτηκε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ.
Ως επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Όλοι για τη Λευκάδα» ήταν δημοτικός σύμβουλος Λευκάδας από το 2006.
Είναι έγγαμος και έχει δύο παιδιά.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τον απολογισμό του έργου του
http://www.lefkada.gov.gr/LinkClick.aspx?fileticket=bKCG35ebSCk%3d&tabid=870

Share