Menu

sima
A+ A A-

Αγροτική και Τουριστική Ανάπτυξη αλλά το κράτος μένει πίσω

Οι τοπικές κοινωνίες προχωράνε, αλλά το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες ταχύτητες, σημειώνει με νόημα ο αντιδήμαρχος Τοπικών Κοινοτήτων, Αγροτικών και Τουρισμού  Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο myota.gr.
H περιοχή της Ιεράπετρας είναι μια αξιόλογη περιοχή με τεράστιο αρκετό χώρο για να δουλέψεις με προοπτική και μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης με τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες που αναπτύσσονται προς τα ανατολικά με καινούργιες εταιρείες που φτιάχνουν νέα μεγάλα ξενοδοχείο αλλά και με πολλές νέες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με θερμοκηπιακές καλλιέργειες αντάξιες των καλύτερων του εξωτερικού.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε μια εποχή όπου όλη η Ελλάδα ελπίζει στην εθνική ανασυγκρότηση μέσω του τουρισμό και της αγροτικής οικονομίας που να βασίζεται στην καινοτομία, ένας δήμος όπως αυτός της Ιεράπετρας που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος, έχει εργαλεία για να αναπτύξει πρωτοβουλίες και τελικά οι επαγγελματίες του τουρισμού και της καλλιέργειας αφομοιώνουν την καινοτομία;

Ο κ. Πανταζής απαντάει ότι η προσπάθεια και οι δράσεις αλλά και η οι ρυθμοί και η δυναμική της περιοχής δεν συνοδεύονται από μια αντίστοιχη δράση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ από το Υπ. Τουρισμού υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση.
Μπορεί ο Δήμος να στηρίζει ανάλογες πρωτοβουλίες στο βαθμό που μπορεί, υπάρχει η πρόθεση και η διάθεση, δεν έχουν όμως πιστωθεί στον λογαριασμό του δήμου τα προβλεπόμενα κονδύλια για τα Στρατηγικά Σχέδια Ανάπτυξης έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει στον απαιτούμενο βαθμό.

Σημειώνει ότι στον πρωτογενή τομέα γίνονται σοβαρές προσπάθειες ενημέρωσης και με μεγάλη συμμετοχή μάλιστα που στηρίζονται από τον ντόπιο πληθυσμό και αναφέρει: «το Κρητικο ελαιόλαδο ανταγωνίζεται όλα τα λάδια του κόσμου. Το
Λασίθι βγάζει λάδι με μοναδικούς παραδοσιακούς τρόπους που τονίζονται στο εξωτερικό  χωρίς φυτοφάρμακα με αξιόπιστες βιολογικές καλλιέργειες.
Επίσης αναπτύσσεται η αγροτικός τουρισμός με νέα προϊόντα με επισκέψεις τουριστών στους χώρους παραγωγής και με γνωριμία με του πρωτότυπους τρόπους παραγωγής, όμως χωρίς Στρατηγικό Σχέδιο που να χρηματοδοτείται οι προσπάθειες είναι περιορισμένες.

Για τους tour operators ο κ. Πανταζής στην παρατήρηση του myota.gr ότι βουτάνε την μερίδα του λέοντος, απαντάει ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση.
Έχουν επενδύσει πολύ μεγάλα κεφάλαια, έχουν αναπτύξει μια πολύ καλή ποιότητα υπηρεσιών και φυσικά δικαιούνται να έχουν τα οφέλη που πρέπει.  

Για το θέμα των αλλαγών διαχείρισης, χρήσης, παραχώρησης αιγιαλών που πρόσφατα έφερε η κυβέρνηση ο Αντιδήμαρχος της Ιεράπετρας σημειώνει ότι ήταν  σε θετική κατεύθυνση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό, αρκεί να υλοποιείται αυτό που ψηφίζεται. Υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι σημειώνει  που δεν έχει επιλυθεί ακόμη και είναι το θέμα του χρόνου. Οπως πάντα τρία Υπουργεία δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Η Ελλάδα έχει ανάγκη το συντομότερο δυνατό χρόνο να δίνονται οι παραλίες σε χρήση είναι στραβό ξεκίνημα οι ανάδοχοι των παραλιών να αναλαμβάνουν στα μέσα Ιούνη. Ανθρωποι που θέλουν να κάνουν επενδύσεις σε μια τεράστια ακτογραμμή, να παρέχουν υπηρεσίες, να δώσουν δουλειές και να μικραίνει τόσο πολύ το διάστημα της επένδυσης.  


Το myota.gr τον ρώτησε και για την άποψή του για την δημοτική αστυνομία.
Ειδικά στις τουριστικές περιοχές ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας είναι πολύ σημαντικός. Ποιά είναι η κατάσταση όμως που επικρατεί στην Ιεράπετρα σε σχέση με το δυναμικό, το επίπεδο εκπαίδευσης και τις απαιτήσεις της περιοχής;
Δυστυχώς λέει ο κ. Πανταζής η Ιεράπετρα δεν διαθέτει πια ούτε τουριστική αστυνομία. Ενα πολύ σημαντικό εργαλείο για τις τουριστικές περιοχές.
Με ένα  δημοτικό αστυνόμο σήμερα η Ιεράπετρα από τέσσερις που είχε και από δεκατρείς που δικαιούται. Είναι άμεση προτεραιότητα τονίζει ο κ. Πανταζής να στελεχωθεί και να δοθούν οι δυνατότητες προσλήψεων. Η δημοτική αστυνομία κάνει ποικίλες αναγκαίες παρεμβάσεις σε περίπτωση παρεμπόδισης της κυκλοφορίας που είναι πολύ σημαντικό σε τουριστικές περιοχές, στην  τήρηση της τάξης για τα απορρίμματα και σε πολλά άλλα που εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ποιότητα τουρισμού.

Και το τελευταίο ζήτημα που απασχόλησε την συνέντευξή μας ήταν το θέμα των βοσκοτόπων και των νέων ρυθμίσεων. Το κράτος λέει ο κ. Πανταζής ενεργοποιεί νόμο του 2015 και σημειώνει: «δεν φτάνει να νομοθετούμε, πρέπει και να εφαρμόζουμε».  Τα διαχειριστικά σχέδια για την βόσκηση πρέπει να συνοδευτούν και από το κτηματολόγιο. Μόνο έτσι θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη. Με  καλύτερες συνθήκες για τους βοσκότοπους με καλύτερη παραγωγή αλλά και με νέα τουριστικά προϊόντα αφού τώρα στην Ιεράπετρα όλο και περισσότερα τουριστικά γκρουπ πραγματοποιούν επισκέψεις σε αγροτικές επιχειρήσεις.

Εστι καταγράφεται η φωνή ενός ανθρώπου με τεράστια εμπειρία και στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης. Αυτό που ακούμε ως σχεδιασμό από τα κυβερνητικά χείλη ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας για τον Τουρισμό και την Αγροτική Οικονομία κ. Αργύρης Πανταζής, καλείται να το κάνει καθημερινά πράξη. Οι παρατηρήσεις του κ. Πανταζή περιγράφουν κατ΄απόλυτο τρόπο την σημερινή πραγματικότητα. Ακόμη και εκεί όπου η Αυτοδιοίκηση τρέχει, το κράτος λειτουργεί παρελκυστικά.

Share