Menu

sima
A+ A A-

Αγία Παρασκευή και Νέα Σμύρνη μοιράζουν δωρεάν τσάντες

Τεράστια είναι η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τους μαγαζάτορες και τα Super Market με την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους 0,04 ευρώ με το νόμο 4496/2017 που ενσωμάτωσε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/720/ΕΕ.
Ο κόσμος αρνείται να πληρώσει το τέλος και όπως μαρτυρούν οι μαγαζάτορες η χρήση της σακούλας έχει μειωθεί δραματικά.
Αμεση εντωμεταξύ ήταν η αντίδραση των δήμων Αγίας Παρασκευής και Νέας Σμύρνης καθώς μοίρασαν δωρεάν τσάντες πολλαπλών χρήσεων για να υποστηρίξουν το μέτρο.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής είχε ήδη μοιράσει υφασμάτινο σακίδιο πολλαπλών χρήσεων σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στη δράση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων» τον περασμένο Νοέμβριο και συνεχίζει τη δωρεάν παροχή του υφασμάτινου σακιδίου και της μπλε επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών στο Δημαρχείο (Μεσογείων 415-417, 2ος όροφος, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, τηλ. 213 2004 570)  και καλεί τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής να γίνουν αρωγοί στην προσπάθεια για τη μείωση της πλαστικής σακούλας.


Στη Νέα Σμύρνη ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Κρικρής  μαζί με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας και εργαζόμενους διένειμαν δωρεάν τσάντες πολλαπλών χρήσεων με ενημερωτικά έντυπα. Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν ενθουσιώδης αφού ήδη η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στους εμπόρους καθώς και στους καταναλωτές.

Ο αντιδήμαρχος δήλωσε "Το επόμενο βήμα είναι να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης για τα πλαστικά ποτήρια του καφέ. Τρεις στους πέντε παίρνουν καφέ σε πλαστικό ποτήρι και το πετάνε σε κάδο απορριμμάτων. Ενώ η νομοθεσία εξελίσσεται, οι συνήθειές μας δεν αλλάζουν εύκολα."

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν 1 στα 2 απορρίμματα στο βυθό του Αιγαίου και του Ιονίου είναι πλαστικές σακούλες ενώ 1 στα 4 ψάρια ανοιχτής θάλασσας μπορεί να περιέχει μικροπλαστικά.
Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 4.3 δις πλαστικές σακούλες ετησίως με μόλις το 1% από αυτές να ανακυκλώνονται. Κάθε πολίτης χρησιμοποιεί 363 σακούλες ετησίως, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί 175 σακούλες ετησίως. Στόχος είναι στα επόμενα 2 χρόνια η χρήση της πλαστικής σακούλας να μειωθεί στις 90 σακούλες ετησίως ανά άτομο, δηλαδή μείωση της τάξης του 75%.
Οπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής και μέλος των Οικολόγων Πράσινων κ. Γιώργος Καραμέρος:
«Επιπλέον και σε σχέση με την Αυτοδιοίκηση, με το νέο νόμο, δίνονται κίνητρα στους Δήμους, προκειμένου να μειώσουν τα τέλη στους δημότες ακολουθώντας μια εναλλακτική διαχείριση με την μείωση της τελικής διάθεσης των αποβλήτων συσκευασιών και την ενθάρρυνση της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση τους. Οι Δήμοι θα προβαίνουν αυτοτελώς στην οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων τους και θα επιβραβεύονται σχετικά. Προωθείται επίσης η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση αποβλήτων, με σκοπό την κοινωνική συμμετοχή, τον κοινωνικό έλεγχο και την επίτευξη συναινέσεων. Ενισχύεται έτσι η πολιτική της Περιφέρειας Αττικής που προβλέπει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με διαλογή και διαχείριση στην πηγή, περισυλλογή, διαχωρισμό, ανακύκλωση και κομποστοποίηση με δημοτικές συμφωνίες, για μια αποκεντρωμένη, οικολογικά και οικονομικά βιώσιμη διαχείριση με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα».

Να σημειώσουμε ότι τα χρήματα του περιβαλλοντικού τέλους προορίζονται για τον ΕΟΑΝ.

Share