Menu

A+ A A-

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις χρηματοδοτήσεων στον Δήμο Νότια Κυνουρίας

Τις εντυπωσιακές και τεράστιες επιδόσεις ενός μικρού περιφερειακού δήμου που έχει αναπτύξει ιδιαίτερες επιδεξιότητες στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων περιγράφει στην κάμερα του myota.gr o Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος.

Ο κ. Λυσίκατος ξεκινάει με την λύση του ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να αφήσουμε πίσω μας τις διαφορές του παρελθόντος και να ακολουθήσουμε την μόνη ρεαλιστική λύση που υπάρχει σήμερα στο τραπέζι για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο» σημειώνει.

Ο κ. Λυσίκατος υποδέχτηκε με ικανοποίηση την δήλωση του Πρωθυπουργού  στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, καθώς όπως είπε μπορεί να υπάρχουν διάφορες αντιρρήσεις, αλλά μην κρυβόμαστε, σήμερα δεν έχουμε καμία πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων και τα σκουπίδια πάνε στις χωματερές.
Ο κ. Λυσίκατος θυμίζει ότι στο δήμο του γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ανακύκλωσης με τέσσερα ρεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των υπολοίπων δήμων, αλλά στη ουσία οι χωματερές λειτουργούν.
Η πρόταση του ΣΔΙΤ σημειώνει ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας έχει προκύψει από διεθνή διαγωνισμό, άρα δεν ξεκινάμε από το μηδέν και είναι η καλύτερη περιβαλλοντικά λύση, με το λιγότερο δυνατό κόστος.
Ομως τονίζει ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά από μέρους των δήμων  στα θέματα ανακύκλωση – επανάχρησης, με όλες τις δυνατότητες που έχουν οι δήμοι για να μειώσουν τα παραγόμενα απορρίμματα και να μεταφερθεί το λιγότερο δυνατό σύμμεικτο στα εργοστάσια του ΣΔΙΤ.

Στην συνέχεια της συνέντευξή του ο κ. Λυσίκατος παρουσιάζει την προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απευθύνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο δήμος Νότιας Κυνουρίας είναι μεγάλος σε έκταση, αλλά μικρός σε πληθυσμό όπως αναφέρει. Κάτω των 10.000 κατοίκων και όπως είναι φυσικό δεν υπάρχει το επιθυμητό σε πλήθος επιστημονικό προσωπικό.
Με τη ΣΑΤΑ και τους ΚΑΠ «δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κάτι».
Ετσι ο Δήμος για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες έχει αναπτύξει όπως φαίνεται ιδιαίτερες επιδεξιότητες στην αξιοποίηση των προγραμμάτων:

«Χρησιμοποιούμε λέει ο κ. Λυισίκατος όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης με ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, ΠΔΕ συνεργαζόμαστε με φορείς, αλλά ειδικά με την Αναπτυξιακή του Πάρνωνα που διαθέτει πολύ δυνατή τεχνική υπηρεσία και με προγραμματικές συμβάσεις αξιοποιούμε την πληροφορία την τεχνογνωσία και τις χρηματοδοτήσει στο έπακρο». Πρόεδρος της Αναπτυξιακής του Πάρνων είναι ο ίδιος καθώς ο δήμος Νότιας Κυνουρίας είναι ο βασικός μέτοχος.  

Ετσι ένας μικρός σε πληθυσμό δήμος κατορθώνει να κάνει πολλά μικρά θαύματα:
Ενα από αυτά είναι η απομακρυσμένη διαχείριση του πόσιμου ύδατος (τηλεδιαχείριση) που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου και αφορά στην προστασία και στον έλεγχο της ποιότητας και της ποσότητας του νερού και ταυτόχρονα επιτυγχάνει και εξοικονόμηση και από τη μείωση του ρεύματος των αντλιοστασίων.

Εχει ήδη δημοπρατηθεί και έχει αρχίσει να υλοποιείται το έργο του Παλιού Γυμνασίου που αξιοποιείται ως Κέντρο εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας περιγράφει την προσπάθεια που γίνεται με μεγάλη επιτυχία στο Λεωνίδιο για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής που είναι το φυσικό κάλος και το κτιριακό απόθεμα καθώς αποτελεί παραδοσιακό οικισμό και ιστορικό τόπο αλλά και περιοχή natura.
Οπως αναφέρει ο Δήμαρχος στο Λεωνίδιο ολοκληρώθηκε η Φάμπρικα Πολτισμού, ο Βοτανικός Σταθμός και τώρα μπαίνουν και στο ΕΠΑνΕΚ και στο πρόγραμμα επανάχρησης κτιρίων ενώ δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο ούτε με το Πράσινο και τις Παιδικές Χαρές. «Τα πάντα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λυσίκατος.

Δείτε την συνέντευξη:

Share