Menu

A+ A A-

Δικάζεται ο Κωνσταντάτος για περιβαλλοντική δράση για την οποία βραβεύτηκε

Παρά τα όσα εντυπωσιακά ως προς τις περιβαλλοντικές δράσεις, που μας ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ελληνικού - Αργυρούπολης κ. Βασίλης Κρτικός στην συνέντευξή του στο myota.gr στην έκθεση του Verde.tec, δυστυχώς επικαλύπτονται από την αναφορά του στην δίκη του Δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου για το ξύλινο σπιτάκι που έφτιαξε για να στεγάσει τους εθελοντές δασοπυροσβέστες και το νέο υπερσύγχρονο σύστημα θερμοανιχνευτών πυρκαγιάς.
Για το ίδιο ακριβώς έργο ο κ. Κωνσταντάτος και ο κ. Κριτικός βρέθηκαν στη έκθεση της Verde.tec για να λάβουν το βραβείο νέων τεχνολογιών περιβάλλοντος και για το ίδιο ο Δήμαρχος δικάζεται στις 17 Μαίου.
Η Ελληνική σχιζοφρένεια σε όλο της το μεγαλείο και ένα απτό παράδειγμα της τυφλής δικαιοσύνης που δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιος προσπαθεί να προστατεύσει το δάσος και ποιος το απειλεί.

Οπως μας εξήγησε στην κάμερα του myota.gr ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Κριτικός για τις νέες τεχνολογίες περιβάλλοντος που αναπτύσσουν στον Δήμο τους και συγκεκριμένα στον Υμηττό, ανέπτυξαν τις δυνατότητες επικοινωνιών στο πλαίσιο μίας πολυεπίπεδης προσπάθειας εγκαθιστώντας θερμικές κάμερες που παρατηρούν όλο το περιαστικό μέτωπο του Υμηττού νύχτα και μέρα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και όταν υπάρξει κακόβουλη ενέργεια, δίνει σήμα στο κινητά και στο Κέντρο Επιχειρήσεων και στην Πυροσβεστική και αυτόματα ξεκινάει το δίκτυο των υδροφόρων κανονιών που έχει αναπτυχθεί στο βουνό και παράλληλα ενεργοποιούνται η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Οπως σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος «είναι ένα χρήσιμο πιλοτικό πρόγραμμα για την προστασία και την θωράκιση του βουνού μας».


Στον Δήμο όμως Ελληνικού Αργυρούπολης αναπτύσσεται ραγδαία ένα τεράστιο κίνημα εθελοντών με την υποστήριξη του δήμου και με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μετά τη μεγάλη φωτιά του Υμηττού το 2015 διαπιστώθηκε όπως μας λέει ο κ. Κριτικός ένα μεγάλο κενό που υπήρχε σε ανθρώπινη υποστήριξη και το οποίο καλύφθηκε με περισσότερο αυθόρμητους εθελοντές. Αυτο το δυναμικό στην συνέχεια αξιοποιήθηκε για να δημιουργηθεί η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης η οποία λειτουργεί όλη την ημέρα χειμώνα καλοκαίρι. Ο Δήμος οργανώνει και εξοπλίζει ακόμη και με πυροσβεστικό όχημα την ομάδα προκειμένου να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Ταυτόχρονα η ομάδα υποστηρίζεται για τις πιστοποιήσεις της και τις εκπαιδεύσεις της και την ένταξή της στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και είναι πιστοποιημένη ήδη στην επικοινωνία, στην δασοπροστασία και στην δασοπυρόσβεση.

Ο κ. Κριτικός όμως επεκτείνεται και στις άλλες περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και βεβαίως στην ανακύκλωση. Οπως αναφέρει στο δήμο έχουν υιοθετήσει περισσότερα από δέκα ρεύματα,  μπάζα, κλαδιά, χαρτί, γυαλί, πλαστικό κλπ και γίνεται προσπάθεια για περαιτέρω επέκταση με αιχμή του δόρατος την ευαισθητοποίηση.
Τέλος ο κ. Κριτικός αναφέρεται και στην χωροθέτηση του Ελληνικού όπου το σχέδιο της επένδυσης προβλέπει χρηματοδότηση από τον ιδιώτη κατά 50%. Εχει γίνει όπως λέει κάποια συνεννόηση μεταξύ των δήμων υπάρχει μία προσπάθεια συνεννόησης η οποία όμως δεν ευδοκίμησε ακόμα και πρέπει και η πολιτεία να βοηθήσει να γίνει αυτή η χωροθέτηση. «Υπάρχει πάντως κοινή γραμμή με τους όμορους Δήμους» μας ανέφερε.
Δείτε το video της συνέντευξης:

Share