Menu

A+ A A-

Διογκώνεται η δράση ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας στους Δήμους


Πλαταίνει όλο και περισσότερο η προσπάθεια που καταβάλουν οι δήμοι για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την στήριξη καινοτόμων και έξυπνων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Η οικονομική κρίση είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες και οι δήμοι οφείλουν να δημιουργήσουν δομές που να απαντάνε στο πρόβλημα. Και αν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διέπρεψε στο πεδίο Κοινωνική Αλληλεγγύη, στο δεύτερο και σημαντικότερο κομμάτι που είναι η επανένταξη και η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορούμε να πούμε ότι έκανε και σημαντικά βήματα παρά μόνο σποραδικές ελάχιστες πρωτοβουλίες.
Και δεν μιλάμε βέβαια για τις μεμονωμένες εκδηλώσεις ενημέρωσης για ανέργους ή επιχειρηματίες που διοργανώνουν όλοι σχεδόν οι δήμοι. Μιλάμε για σταθερούς δεσμούς που ασχολούνται με την προσωποποιημένη δράση και την εξυπηρέτηση με κατάλληλη στελέχωση και μάλιστα τις περισσότερες φορές αυτή η δράση να αφορά σε δραστηριότητες που ακολουθούν την φυσιογνωμία της περιοχής και δημιουργούν ανταγωνιστικό βιώσιμο πλεονέκτημα.
Ετσι έχουμε το παράδειγμα της Ηλιούπολης όπου σε σταθερή βάση λειτουργεί Σχολείο Επιχειρηματικότητας όπου γίνεται προσωπική καθοδήγηση & ενίσχυση της θετικής ψυχολογίας, συνεχιζόμενη, επαγγελματική επιμόρφωση & κατάρτιση και παροχή επιχειρηματικών & διαχειριστικών συμβουλών.
Επίσης στην Ηλιούπολη το Mev Ηλιούπολης που είναι ένα πρωτότυπο τοπικό Social Media στον κόσμο, διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα το Job Day με εισηγήσεις - ομιλίες - παραδείγματα - συμβουλές για ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων προς εύρεση εργασίας αλλά και για τη μεγιστοποίηση των επαγγελματικών και επιχειρηματικών προσόντων στον φυσικό και στον ηλεκτρονικό κόσμο .
Να σημειώσουμε ότι μέσα στο Mev συνεχίζουν οι συζητήσεις όπου υπάρχει δυνατότητα πρωτοβουλιών και συνεργασιών μεταξύ των groups που σχηματίζονται σε επίπεδο γειτονιάς.
Το συμβουλευτικό γραφείο Επιχειρηματικότητας είναι ο καλύτερος θεσμός που μπορεί να αναπτύξει ένας δήμος καθώς εκεί μπορεί να βρει κανείς όλη τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία στο Επιχειρείν και στην Αγορά Εργασίας, από προγράμματα, σεμινάρια, συμβουλές γραφειοκρατίας λογιστικά κλπ.
«ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» λειτουργεί και στο Δήμο Δέλτα.

Αλλη μια πολύ σημαντική συνεισφορά των δήμων είναι η συνεργασία του Δήμου με τα Επιμελητήρια. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς και γνώστες του αντικειμένου που μπορούν να υποστηρίξουν στοχευμένες περιοχές ανάλογα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγουν και ανάλογα με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει κάθε περιοχή.  
Πάρα πολύ μεγάλη η συμβολή με τις θερμοκοιτίδες StartUps. Οι δήμοι παραχωρούν επαγγελματικούς χώρους και καθοδήγηση στην έναρξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών αφού τις αξιολογήσουν με έναν διαγωνιστικό τρόπο απαλλασοντάστις από αρχικά έξοδα και καθοδηγόνταστες στο Marketing  την γραφειοκρατεία κλπ.  
Με στόχο την ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας επεκτείνει τη συνεργασία του με τους δήμους, ξεκινώντας την πρωτοβουλία με το δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Το επιμελητήριο έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με το δήμο Κηφισιάς με το ίδιο αντικείμενο, και πλέον θα προσφέρει τις υπηρεσίες της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων που αποτελεί αυτοχρηματοδοτούμενη δράση του, για την υλοποίηση του «Προγράμματος Στήριξης Νεανικής Επιχειρηματικότητας (StartUps)» του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Και στα Βριλήσσια γίνονται συναντήσεις με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων για τη στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής με στόχο την αναβάθμιση των τοπικών αγορών.
Στην Κηφισιά λειτουργεί ο θεσμός του «Ανοιχτός Καφές- Ιστορίες Επιχειρηματικής Επιτυχίας». Άνθρωποι όλων των ηλικιών που δημιουργούν, δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας και του επιχειρείν ή απλά ενδιαφέρονται να μάθουν πως μια ιδέα γίνεται πράξη συμμετέχουν ενεργά σε διάφορα καφέ της Κηφισιάς όπου διοργανώνονται τέτοιες συζητήσεις.
Επίσης στη Κηφισιά διοργανώνεται το Πρόγραμμα Υποστήριξης Νεανικής Επιχειρηματικότητας Δήμου Κηφισιάς
Είναι η δεύτερη χρονιά όπου ο  Δήμος Κηφισιάς καλεί νέες επιχειρηματικές ομάδες με καινοτόμες ιδέες που επιθυμούν να επιχειρήσουν σε τομείς όπως: Αγροδιατροφή, Υγεία και Φάρμακα, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, Μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, Υλικά – Κατασκευές, Πολιτισμός, Tουρισμός - Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες,να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Β’ Κύκλο του Προγράμματος Υποστήριξης Νεανικής Επιχειρηματικότητας.
Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 4 βασικά στάδια και θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2018.
Πρώτο στάδιο: οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν Εργαστήρια Επιχειρηματικότητας, σε θέματα του κοινοτόμου επιχειρείν με σκοπό την ανάπτυξη και ενδυνάμωση επιχειρηματικών δεξιοτήτων.
Δεύτερο στάδιο: Θα αξιολογηθούν οι προτάσεις των υποψηφίων και θα επιλεγούν τα επιχειρηματικά σχήματα που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα, αφού παρουσιάσουν την ιδέα τους σε ειδική επιτροπή και στο ενδιαφερόμενο κοινό.
Τρίτο στάδιο: αφορά στη φιλοξενία των ενταγμένων στη Δομή επιχειρηματικών σχημάτων, διάρκειας επτά (7) μηνών.
Κατά τη φιλοξενία τα νεοφυή σχήματα θα λαμβάνουν δωρεάν Συμβουλευτικές υπηρεσίες τόσο οριζόντιες όσο και εξατομικευμένες με στόχο να εξελίξουν την ιδέα τους και να τη μετατρέψουν σε επιχείρηση. Επιπλέον, θα προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών ομάδων και θα προσφερθούν ευκαιρίες δικτύωσης με φορείς χρηματοδότησης, στρατηγικούς συνεργάτες κ.α.
Τέταρτο στάδιο: με το πέρας του Προγράμματος, οι επιχειρηματικές ομάδες θα διαγωνιστούν ώστε να ανακηρυχτούν και να βραβευτούν τα τρία πιο επιτυχημένα επιχειρηματικά σχήματα.
Στα Τρίκαλα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και Εμπορικό Σύλλογο αναπτύσσεται η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας για την επιμόρφωσης τρικαλινών επιχειρηματιών, όπου αναπτύσσονται τεχνικές βελτίωσης των πωλήσεων, η εξυπηρέτηση των πελατών κλπ.  Ο Δήμος προβάλλει διαφημιστικώς, όσους επιχειρηματίες αποκτούν το πιστοποιητικό επιμόρφωσης.
Επίσης ο Δήμος Πειραιά έχει σταθερή συνεργασία με  το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ το οποίο σε τακτικά διαστήματα παραγματοποιεί ομαδικά εργαστήρια πληροφόρησης και συμβουλευτικής για ανέργους. Τα εργαστήρια υλοποιούνται μέσω του Εξειδικευμένου Κέντρου Προώθησης στην Απασχόληση της Αθήνας, με στόχο την πληρέστερη υποστήριξη για την ένταξη ή την επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά μαθήματα επιχειρηματικότητας, σε τρεις εβδομαδιαίες συναντήσεις. Απευθύνονται σε όσους ετοιμάζονται να ανοίξουν δική τους επιχείρηση ή να αναλάβουν τη διαχείριση μίας οικογενειακής επιχείρησης, σε όσους αναζητούν μία δεύτερη ευκαιρία ή μία καλή βιώσιμη επιχειρηματική πρόταση ή διαθέτουν απλώς μία «καλή επιχειρηματική ιδέα», σε όλους τους εν ενεργεία επιχειρηματίες & ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους επιθυμούν να επιμορφωθούν σε θέματα επιχειρηματικότητας. Παρέχουν στους συμμετέχοντες προσωπική καθοδήγηση & ενίσχυση της θετικής ψυχολογίας, επαγγελματική επιμόρφωση & κατάρτιση, επιχειρηματικές & διαχειριστικές συμβουλές και εκπαίδευση πώς να σχεδιάσουν, να εφαρμόσουν και να παρακολουθούν το δικό τους Επιχειρηματικό Μοντέλο (Business Model).
Το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα αναπτύσσει και ο Δήμος Κορυδαλλού.
Η Περιφέρειας Αττικής διοργανώνει συναντήσεις και ενισχύει τα clusters,  τους επιχειρηματικούς συνεργατικούς σχηματισμούς που προωθούν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.
Αλλη μια σοβαρή προωτοβουλία που αφορά τους δήμους είναι επίσης η  Οι.Ομ.Κω., που ανακοίνωσε 3 επιμορφωτικά σεμινάρια,:  "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ "ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ " για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Στην Αθήνα διοργανώθηκε η 12η Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας – Student Trade Fair 2018 του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece που πραγματοποιήθηκε στο Τhe Mall Αthens. Συμμετείχαν μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» από 60 Γυμνάσια και Λύκεια της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας. Το βραβείο «Καλύτερη Εταιρεία» κέρδισε η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» ΗΕLM.E.T από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα. Με στόχο την προστασία των μοτοσυκλετιστών και την οδική ασφάλεια, τα παιδιά δημιούργησαν ένα σύστημα που συνδέει τη μοτοσυκλέτα με το κράνος και δεν παίρνει μπροστά η μηχανή εάν ο οδηγός δεν έχει φορέσει το κράνος του.  
Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και  στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα συμμετέχουν 600 μαθητές από 40 σχολεία της Βόρειας Ελλάδας.
Αρκετά συχνά οι δήμοι συμμετέχουν και σε εκθέσεις με σκοπό να προβάλουν τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις της περιοχής τους
Ο Δήμος Αγιάς π.χ. συμμετείχε με stand μέσω του περιπτέρου της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, στην 3η έκθεση "Ελλάδος Γεύση" στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου στην Αθήνα προκειμένου να προβάλει την τουριστική, πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητά του και κάλεσε όλους τους παραγωγούς, συνεταιρισμούς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίοι παράγουν αγροτικά και τυροκομικά προϊόντα, όπως κρασί, μέλι, ξηρούς καρπούς, αρωματικά κ.λπ. να δηλώσουν συμμετοχή προκειμένου να προβάλουν τα προϊόντα τους στον χώρο της έκθεσης, αλλά και να συμμετάσχουν σε συναντήσεις με εμπορικούς επισκέπτες από χώρες της Ευρώπης, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Ο Δήμος Αμαρουσίου με πρωτοβουλία του υλοποιεί Πρόγραμμα Υποστήριξης Νεανικής Επιχειρηματικότητας, Μέσα από μία σειρά θεματικών Workshops και Συμβουλευτικής υποστήριξης σχετικά με την επιχειρηματική τους ιδέα, θα ακολουθηθεί μια διαγωνιστική διαδικασία, θα αξιολογηθούν και θα προκριθούν οι τρεις καλύτερες προτάσεις που θα συνοδεύονται και από αντίστοιχα χρηματικά έπαθλα.
Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται: α) η διάδοση και στήριξη του «επιχειρείν», β) η στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, γ) η δημιουργία προϋποθέσεων για προσέλκυση καινοτόμων ιδεών και νέων ομάδων – επιχειρηματιών, δ) η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης από έμπειρους Συμβούλους – Μέντορες που θα ανταποκρίνεται στις διαγνωσμένες ανάγκες της κάθε ομάδας και θα καλύπτει εξατομικευμένα τα κενά της, ε) η παροχή σεμιναρίων επιχειρηματικότητας σε επιλεγμένες ομάδες, στ) τρόποι διασύνδεσης των συμμετεχόντων με την πραγματική αγορά, ζ) η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση φορέων χρηματοδότησης καινοτόμων σχεδίων.
Στο Δήμο Λουτρακίου λειτουργεί  Εργαστήριο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που αφορά σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τα στελέχη τους, που επιθυμούν να αναπτύξουν τεχνογνωσία και διαχειριστική δυνατότητα, επωφελούμενοι από το πρόγραμμα του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων “Loutraki PLUS”, για: να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας, να δημιουργήσουν νέες κοινωνικές επιχειρήσεις, να εμπλουτίσουν το επιχειρησιακό τους πρότυπο δράσης με πρωτοβουλίες πέρα από τον εθελοντισμό, προς την κοινωνική, συνεταιριστική και αλληλέγγυα οικονομία, να συμβάλλουν στην δημιουργία βιώσιμων και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας για συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να συνεργαστούν με την ομάδα ειδικών του προγράμματος Loutraki PLUS και του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων για την πρόσβαση σε ποιοτικές χρηματοδοτήσεις των κοινωφελών τους σκοπών, μέσα από την συμμετοχή τους σε κοινά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης.
Επίσης ο Δήμος Καρδίτσας, συμμετέχει  σε συνεργασία με τους Δήμους Estarreja της Πορτογαλίας, Cinisselo Balsamo της Ιταλίας, Rezekne της Λετονίας και Caracal της Ρουμανίας στο έργο “YOUTH INCLUSIVE ENTREPRENEURSHIP LAB”. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων για την διάδοση του πνεύματος επιχειρηματικότητας στους νέους και της υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών, δημιουργίας κοινού μοντέλου ανάπτυξης επιχειρηματικών ιδεών και σχεδιασμού μιας σειράς κοινών εκπαιδευτικών εργαλείων.
Τέλος ο Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας υπέβαλαν την πρόταση «Συμμαχία για τη Νεολαία», προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα "Καινοτόμες Αστικές Δράσεις". Για την υλοποίηση της πρότασης, θα διατεθούν 2,9 εκατ. ευρώ στην ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση νεοφυών επιχειρήσεων. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να διευκολυνθεί η ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας και να προωθηθεί η επιχειρηματικότητα.

Share