Menu

A+ A A-

Σημεία ομιλίας Καμίνη στην Ημερίδα του Κινήματος Αλλαγής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η σημερινή μαζική συμμετοχή αποδεικνύει ότι όσο προσπαθούν να μας μικρύνουν, τόσο εμείς μεγαλώνουμε.

·         Και στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ό,τι προοδευτικό έγινε σε αυτή τη χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έγινε από τη Δημοκρατική Παράταξη. Η αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» υπήρξαν αποφασιστικά βήματα εκσυγχρονισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ίδιο όμως ισχύει και για την ευρύτερη δημόσια διοίκηση. Αναφέρομαι κυρίως στην καθιέρωση του ΑΣΕΠ, των λοιπών Ανεξάρτητων Αρχών, της Διαύγειας, των ΚΕΠ κ.λπ..

·         Με τον Κλεισθένη ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκβιάσει την παρουσία του στην τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως μέσα από την καθιέρωση ενός αλλοπρόσαλου εκλογικού συστήματος. Αλλού εισάγει απλή αναλογική για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αλλού πλειοψηφικό. Αυτές οι παλινωδίες σε πολλούς δήμους θα δημιουργήσουν έναν γίγαντα με πήλινα πόδια, έναν δήμαρχο που θα εκλέγεται μεν με την απόλυτη πλειοψηφία, θα πρέπει όμως να διαχειριστεί την εξουσία του, συναλλασόμενος διαρκώς με ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο, αφού το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καν ένα μίνιμουμ ποσοστό για την εκλογή ενός συνδυασμού.

·         Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μια ριζοσπαστική αλλαγή στη δημόσια διοίκηση: να θεμελιώσουμε την αρχή της αξιοκρατίας, που προϋποθέτει την αξιολόγηση των υπηρετούντων στο δημόσιο και αξιολόγηση των υπηρεσιακών μονάδων. Στο Κίνημα Αλλαγής θέλουμε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, της πρόνοιας, των δημοσίων έργων. Ισχυρός δημόσιος τομέας δεν είναι όμως εκείνος που αποφεύγει την αξιολόγηση, αλλά αντιθέτως εκείνος που την επιζητεί. Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με τους μύθους ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης των υπηρετούντων στο δημόσιο υπαλλήλων ή ότι η αξιολόγηση έχει τιμωρητικό χαρακτήρα! Αυτά τα λένε εκείνοι που δεν θέλουν στην ουσία να αλλάξει τίποτα στον δημόσιο τομέα. Εμείς, αντίθετα, απαιτούμε την αξιοκρατία, επειδή θέλουμε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα, γιατί θέλουμε καλά δημόσια σχολεία και καλά πανεπιστήμια, νοσοκομεία άριστα οργανωμένα, που θα προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους φορολογούμενους πολίτες.

·         Προχωράμε μπροστά με τις αρχές μας: αποκέντρωση, αξιοκρατία, αξιολόγηση, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που δεν είναι τεχνοκρατικό, όπως θα ήθελαν μερικοί να το συκοφαντήσουν, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Γιατί στην εφαρμογή τους οι αρχές αυτές αναπόφευκτα θα ακυρώσουν  όλο το πλέγμα της παθογένειας που διέλυσε τον δημόσιο τομέα στη χώρα μας. Δηλαδή τον πελατειακό χαρακτήρα του δημοσίου, τον κρατισμό, τον συντεχνιασμό, την αναποτελεσματικότητα και τη διαφθορά. Γνωρίζουμε λοιπόν τα πολιτικά χαρακτηριστικά με βάση τα οποία πρέπει να πορευτούμε στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι αρχές που προανέφερα συγκροτούν έναν ισχυρό, προγραμματικό λόγο, που απογυμνώνει την καιροσκοπική σκοπιμότητα που διαπνέει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

·         Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στηρίζουμε τους ανθρώπους εκείνους που ασπάζονται τις αρχές μας, εγγυώμενοι παράλληλα, μέσα από την κοινωνική δράση τους, ότι μπορούν και να τις εφαρμόσουν. Αποκέντρωση, αξιοκρατία, αξιολόγηση, αποτελεσματικότητα χωρίς στερεότυπα και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Αυτό πράγματι είναι προοδευτικό! Με λίγα λόγια αυτό είναι και η πεμπτουσία μιας συνεπούς πολιτικής. Να μπορείς με βάση τις αρχές σου να πορεύεσαι, ενίοτε όχι γκρεμίζοντας, αλλά παρακάμπτοντας, εμπόδια. Πάντοτε όμως με την πεποίθηση ότι δεν χάνεις το στίγμα της πυξίδας, ότι παραμένεις συνεπής στην πορεία σου. Γι’αυτό και καλωσορίζουμε καθημερινά τους συμπολίτες μας που πείθονται από την πολιτική μας, αποχαιρετώντας παράλληλα εκείνους που δεν είχαν την αντοχή να υποτάξουν την προσωπική φιλοδοξία τους στον κοινό σκοπό που μας εμπνέει.

Share