Menu

A+ A A-

Τι είπε ο Σκουρλέτης για εκλογικό νόμο, συμβασιούχους και ΚΑΠ

Απλή αναλογική μέσα στις αρχές του 2018, παράλληλες προσλήψεις συμβασιούχων με τις 5.000 μονίμων και αλλαγή στην κατανομή των ΚΑΠ σημείωσε ότι προετοιμάζει νομοθετικά το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πάνος Σκουρλέτης στην εκπομπή «δέκα στην Ενημέρωση» της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Βαγγέλη Παπαδημητρίου και Χρήστο Παγώνη.

Β.ΠΑΠΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μάλιστα, να περάσουμε στα δύσκολα. Εννοώ  δύσκολα τα δικά σας…
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Υπάρχουν δύσκολα ή μήπως υπάρχουν μόνο δύσκολα;
 
Β.ΠΑΠΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τα δικά σας εννοώ, που αφορούν στα καθαρά ζητήματα του υπουργείου, αλλά  συγκεκριμένα και όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζετε, θα πάμε μετά στην υπόθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέρομαι κυρίως στις προσλήψεις, αναφέρομαι στην υπόθεση των δαπανών…
 
Χ.ΠΑΓΩΝΗΣ: Να πάμε λέω πρώτα Βαγγέλη στην καθαριότητα και στις 5.000 προσλήψεις που έχετε πει και να πάμε μετά στο νομοσχέδιο για να δούμε τι ετοιμάζεται και ποιος θα είναι ο πυρήνας της λογικής του νέου νόμου για τους ΟΤΑ.
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν είναι δρομολογημένη από πέρσι τον Ιούλιο αυτή η νομοθετική ρύθμιση που προέκυψε μετά από τις κινητοποιήσεις εκείνη την εποχή των εργαζομένων στην καθαριότητα, των συμβασιούχων κατά κύριο λόγο και θεωρώ ότι μπορέσαμε τελικά μέσα από αυτή την πρόσκαιρη τότε κρίση και επιλέξαμε έναν σωστό δρόμο οποίος λύνει, αποσαφηνίζει το τοπίο στον τομέα της καθαριότητας στους Δήμους, προωθώντας μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ο οποίος θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες, αυτές τις μόνιμες θέσεις εργασίας. Μετά από το 2010, προκηρύσσονται για πρώτη φορά τόσες χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας, λέω τόσες διότι εκκρεμεί ένα θέμα αυτή τη στιγμή ελέγχου των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί από όλους τους 325 δήμους της χώρας, για να δούμε τον τελικό αριθμό. Περίπου θα κυμαίνονται σε αυτόν τον αριθμό, που είναι 5.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαριότητας, οι οποίες σε αυτό το βαθμό θα αντικαταστήσουν τους συμβασιούχους. Προφανώς θα υπάρχουν, στο πλάι αυτών και εποχιακοί συμβασιούχοι, γιατί υπάρχουν και εποχιακές ανάγκες.
 
Β.ΠΑΠΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:  Θα κατηγορηθείτε ότι κάνετε μια εκλογική πελατεία.
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ενώ το καθεστώς των εργαζομένων επί δεκαετίες, επί δύο, επί τρία χρόνια, μέσω των ανανεωμένων συμβάσεων δεν είναι μία ομηρία; Αυτό είναι μια ομηρία.
 
Χ.ΠΑΓΩΝΗΣ: Και με τους συμβασιούχους που θα συνεχίσουν να υπάρχουν, θα υπάρχει κάθε φορά το πρόβλημα με τους Επιτρόπους και θα πρέπει κάθε φορά να υπερβληθεί η αντίδραση των Επιτρόπων για να πληρωθούν οι άνθρωποι και θα έχουμε αυτό το κουβάρι συνεχώς;
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ευτυχώς, τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται σε πολύ λίγες περιπτώσεις και πολλά λύθηκαν μέσα από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία νόμιμη δικαιολογία να μένουν απλήρωτοι άνθρωποι, θεωρώ ότι όποιες περιπτώσεις, επαναλαμβάνω πολύ λίγες αυτή τη στιγμή, θα λυθούν.
 
Β.ΠΑΠΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να πάμε στον νόμο. Έχετε κατηγορηθεί ότι αυτό το οποίο ετοιμάζετε όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι επίσης ένα νομοσχέδιο εκλογικό για να μπορέσετε να περάσετε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών δικούς σας υποψηφίους κι αν δεν τα καταφέρετε, να ελέγξετε το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου του κάθε δήμου. Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι συγκρούσεις που έχετε με τον κύριο Πατούλη, νομίζω θα συνεχιστούν μέχρι τις δημοτικές εκλογές, είναι η πρώτη φορά που αλλάζει όμως αυτός ο νόμος, μέχρι στιγμής  αυτός ο οποίος έμπαινε στο δεύτερο γύρο και κέρδιζε τις δημοτικές εκλογές στους δήμους έπαιρνε το 50 + 1 δημοτικού συμβουλίου. Αυτό  γιατί αλλάζει τώρα κύριε Υπουργέ;
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα μπορούσαμε να κατηγορηθούμε, αν λέγαμε ότι φτιάχνουμε ένα νόμο ο οποίος θα προβλέπει ότι όποιος υποστηρίζει ΣΥΡΙΖΑ θα παίρνει ένα μπόνους, εμείς λέμε το αντίθετο. Όσες ψήφους παίρνεις από τον κόσμο, τόσες έδρες σου αναλογούν στο δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο. Αυτή νομίζω είναι η απόλυτα Δημοκρατική προσέγγιση. Είναι αυτή η οποία αποτυπώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς. Kαι σκεφτείτε: Το έχουμε ως νόμο του κράτους για τις κοινοβουλευτικές εκλογές και δεν θα το έχουμε για τις τοπικές, εκεί που ο χαρακτήρας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μία τοπική κοινωνία, διευκολύνει πρώτα από όλα την συνεννόηση, για να λυθούν αυτά τα προβλήματα; Η τοπικότητα, δηλαδή, δεν μπορεί να οδηγήσει σε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Άρα πάνω στη βάση αυτής της πραγματικότητας, λέμε θα πρέπει να αποτυπωθούν πρώτα από όλα με έναν αυθεντικό τρόπο όλοι οι τοπικοί  συσχετισμοί, και από εκεί κι έπειτα να διαμορφωθούν συμμαχίες ευρύτερες πλειοψηφίες που θα οδηγήσουν στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Αυτό είναι η πεμπτουσία της απλής αναλογικής.
 
Χ.ΠΑΓΩΝΗΣ: Για να καταλάβει και ο  κόσμος τώρα: Ο δήμαρχος, θα εκλέγεται πώς; Αλλιώς στο δημοτικό συμβούλιο…
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εάν τελικά ισχύσει και λέω «εάν» επειδή πάντοτε είμαστε σε μια διαδικασία διαβούλευσης και θα ελέγξουμε κάποια πράγματα…
 
Β.ΠΑΠΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πότε θα κατέβει το νομοσχέδιο πριν…
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ελπίζουμε μέσα στην τρέχουσα χρονιά, αν δεν τα καταφέρουμε, γιατί δεν είναι μόνο ο εκλογικός νόμος, ο εκλογικός νόμος είναι ένα από τα 10-15 πράγματα που θέλουμε να κάνουμε. Θα έλεγα τα υπόλοιπα που αφορούν την λειτουργία των δήμων και είναι εξ ίσου σοβαρά, θέλουν μια δουλειά του μυρμηγκιού, αυτό κάνουμε αυτήν την στιγμή, για αυτό βάζω και την αίρεση την χρονική, το εάν προλάβουμε μέσα στην τρέχουσα χρονιά, αλλιώς αμέσως στις αρχές της επόμενης. Άρα λοιπόν στον πρώτο γύρο κατεβαίνει ο κάθε συνδυασμός με τους υποψηφίους του παίρνει  τα ποσοστά του, βγαίνει η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου. Από κει και ύστερα οι δύο πρώτοι συνδυασμοί, οι επικεφαλής τους, πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο όπου ο κόσμος επιλέγει τον δήμαρχό του. Αυτός ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος με βάση τους συσχετισμούς  της πρώτης Κυριακής να διαμορφώσει την πλειοψηφία με την οποία θα κυβερνήσει τον Δήμο.
 
Χ.ΠΑΓΩΝΗΣ: Θα έχει κι άλλες αλλαγές ο νόμος; Δηλαδή θα έχει γεωγραφικές αλλαγές στον Καλλικράτη… Θα έχει…
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι. Το λέω κατηγορηματικά: Δεν θα πιάσουμε το χωροταξικό ζήτημα. Όχι γιατί θεωρούμε ότι η σημερινή χωροταξία των δήμων είναι η άριστη. Αν θα μπορούσαμε να γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου πίσω, είναι βέβαιο ότι θα πηγαίναμε σ’ έναν πολύ πιο μεγάλο αριθμό δήμων. Οι 325 δήμοι για την ελληνική πραγματικότητα και με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία είναι ένας μικρός αριθμός δήμων. Αλλά δεν υπάρχουν οι οικονομικές προϋποθέσεις, αλλά και η δυνατότητα στελέχωσης ενός μεγαλύτερου αριθμού δήμων. Όσο η χώρα είναι λοιπόν μέσα σε αυτό το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, δεν μπορούμε εμείς να τάζουμε πράγματα που δεν μπορούμε να τα κάνουμε. Ας πούμε ότι το κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτό, και σε κάποια άλλη μεταρρυθμιστική φάση, θα μπορούμε να ξαναδούμε τον αυτοδιοικητικό χάρτη.
 
Χ.ΠΑΓΩΝΗΣ: …Και με βάση τις τότε δημογραφικές πραγματικότητες φαντάζομαι έτσι;…
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς. Προφανώς.
 
Χ.ΠΑΓΩΝΗΣ: Οι τοπικές κοινότητες μένουν ως έχουν;
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Οι τοπικές κοινότητες, ναι, μένουν ως έχουν και προφανώς και ο θεσμός του προέδρου των τοπικών κοινοτήτων παρα τα όσα κατά καιρούς γράφτηκαν ότι πάμε να τα διαλύσουμε, να τα ισοπεδώσουμε όλα κ.λπ.
 
Β.ΠΑΠΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Για τα κονδύλια του προϋπολογισμού: Είναι αυξημένα 5%.
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι. Νομίζω ότι αυτό μας βοηθάει. Πρώτα απ’ όλα αυτό επιβεβαιώνει μια στάση πολιτικής συνέπειας, ας το πούμε κι έτσι, την οποία είχαμε διακηρύξει στον περσινό προϋπολογισμό που είχαμε πει ότι ο προϋπολογισμός του 2017, θα είναι ο τελευταίος που προέβλεπε μια μικρή έστω, αλλά μείωση των πόρων προς την αυτοδιοίκηση. Φέτος, με βάση το κατατεθειμένο προσχέδιο έχουμε μια αύξηση 5%. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να πάμε πλέον κα σε μια διαφορετική λογική κατανομής των ΚΑΠ, των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων,  προς τους δήμους. Δηλαδή, μέχρι τώρα τι γινόταν; Το πληθυσμιακό κριτήριο ήταν το μοναδικό στην βάση του οποίου δίνονταν οι πόροι προς την αυτοδιοίκηση. Αυτό όμως είναι άδικο, διότι σκεφτείτε ένας δήμος της Αθήνας, δεν έχει δαπάνες για την  ΔΕΥΑ, για την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, δεν έχει αγροτικό δίκτυο, δεν έχει άλλο δίκτυο ευρύτερο, δεν έχει ένα δάσος δίπλα. Όλα αυτά τα οποία είναι στην ευθύνη πληθυσμιακά μικρότερων δήμων, αλλά είναι πραγματικότητα για τους περιφερειακούς δήμους. Άρα αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν ως κριτήρια σε σχέση με το ύψος των δαπανών. Άρα θα πάμε σε μία νέα κατανομή όπου θα έχουμε έναν ισόρροπο επιμερισμό των πόρων.
 
Χ.ΠΑΓΩΝΗΣ: Θ΄ αλλάξει η αρχιτεκτονική της κατανομής με άλλα κριτήρια έτσι;
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ακριβώς. Στη βάση μια κατηγοριοποίησης  δήμων. Άλλες είναι οι ανάγκες ενός δήμου της Β’ Αθήνας, άλλες του αγροτικού δήμου, του νησιωτικού ή του ορεινού.
 
Χ.ΠΑΓΩΝΗΣ: Κύριε υπουργέ, οι μηχανισμοί και τα μηχανογραφικά και οι υπηρεσίες των δήμων, τα ληξιαρχεία κτλ είναι έτοιμα να υπηρετήσουν τον νόμο που ψηφίστηκε χθές, δηλαδή…
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι. Πολλούς μήνες πριν. Πολλούς μήνες πριν έχουμε απαντήσει και σε αυτό το επίπεδο. Δεν θα φέρναμε έναν νόμο που δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί την επομένη.
 
Β.ΠΑΠΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να μου επιτρέψετε όμως, σας άκουγα με πολλή προσοχή που λέγατε  για τις χρηματοδοτήσεις των δήμων και τα κριτήρια. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, μην πω και, πάντα βλέπουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ένα πολύ μικρό ποσοστό που καίμε ρεύμα, κι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό που έρχεται ένας φουσκωμένος λογαριασμός επειδή πληρώνω ένα τεράστιο νούμερο, και για τα καθίσματα και για τις ανάγκες…
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μισό λεπτό. Δεν είναι έτσι. Είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι αυτό που πηγαίνει στα δημοτικά τέλη
 
Β.ΠΑΠΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ε, όχι , δα…
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Μην μπερδεύετε τις λοιπές χρεώσεις που δίνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη  μεταφορά του δικτύου, αυτό είναι το μεγαλύτερο κομμάτι, για την ΕΡΤ…
 
Β.ΠΑΠΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μην μας προκαλέσετε τώρα, είναι το μικρότερο ποσοστό μην πω παγκοσμίως, πανευρωπαϊκά τουλάχιστον για την ΕΡΤ.
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Συμφωνώ , κι ευτυχώς που υπάρχει και είναι θεωρώ ένα από τα καλά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να υπάρχει. Και πρέπει βέβαια αυτόν τον πόρο,  τελικά,  η ΕΡΤ να  τον τιμά η ΕΡΤ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από ένα ποιοτικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Κλείνει η παρένθεση. Λοιπόν, δεν είναι έτσι, είναι ένα μικρό κομμάτι. Εμείς δηλαδή για τους δήμους τι δίνουμε; Το τέλος ακίνητης περιουσίας, τα δημοτικά τέλη και τα τέλη φωτισμού. Τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και τα τέλη φωτισμού είναι πλήρως ανταποδοτικά, δηλαδή από αυτούς τους πόρους, πληρώνονται και οι εργαζόμενοι στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Μιλήσαμε πριν για τους 5000 μόνιμους που θα προσληφθούν αυτήν την στιγμή. Αυτοί πληρώνονται από όλους εμάς. Είναι μια ανταποδοτική υπηρεσία και δεν θα μπορούσαν να προληφθούν εάν δεν υπήρχε αυτό το τέλος καθαριότητας για είναι καθαρά τα πεζοδρόμια, για να υπάρχουν οι κάδοι, να μαζεύονται να πλένονται, κι εκεί πρέπει να εγκαλούμε και τους αιρετούς άρχοντες αν κάνουν καλά την δουλειά τους.
 
Β.ΠΑΠΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Γίνεται πάρτυ. Όπως και με τα τραπεζάκια στις πλατείες, γίνεται πάρτυ πια. Δηλαδή, δεν μπορεί να περπατήσει άνθρωπος… Ευτυχώς στον αγαπημένο μου Δήμο στην Ν. Σμύρνη ή τέλος πάντων αυτό είναι άλλο θέμα.
 
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Πάντως δεν είναι μεγάλα τα ποσά. Και θα σας έλεγα μάλιστα η τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια της κρίσης, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, μπορεί και σε όλες, έχει μειώσει σε ποσοστό 10 ,15,20 %  τα δημοτικά τέλη.

Share