Menu

A+ A A-

Μόνο το 27,5% των δρόμων έχουν γυναικεία ονόματα

Πολλά πράγματα παίρνουν το όνομά τους από γνωστές προσωπικότητες: τρόφιμα, θεωρίες, ασθένειες αλλά το πιο κοινό είναι οι δρόμοι. Μόνο ο Martin Luther King Jr. έχει περισσότερους από 900 δρόμους με το όνομά του σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, υπάρχουν αρκετοί δρόμοι που πήραν το όνομά τους από προέδρους όπως ο George Washington, επιστήμονες όπως ο Isaac Newton και άλλα ιστορικά πρόσωπα.

Υπάρχει όμως ένα καταφανές πρόβλημα με το πώς ονομάζονται οι δρόμοι: λίγοι θυμούνται τις γυναίκες. Ένας νέος διαδραστικός χάρτης από τη προγραμματίστρια της Mapbox, Aruna Sankaranarayanan και τους συναδέλφους της, δείχνει πόσο σπάνια είναι τα γυναικεία ονόματα στους δρόμους που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
https://blog.mapbox.com/mapping-female-versus-male-street-names-b4654c1e00d5

Η ομάδα χαρτογράφησε επτά πόλεις: Λονδίνο, Παρίσι, Σαν Φρανσίσκο, Βομβάη, Νέο Δελχί, Τσενάι και Μπανγκαλόρ. Διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, μόνο το 27,5% των εξεταζόμενων οδών είχαν γυναικεία ονόματα. (Η ομάδα της Mapbox προσπάθησε να φιλτράρει όλα τα ουδέτερα ονόματα για να αποκτήσουν μια σαφέστερη αίσθηση της πραγματικής ισορροπίας των φύλων.) Η διαφορά μέσα σε κάθε πόλη, όταν χαρτογραφήθηκε, ήταν εντυπωσιακή - με μπλε γραμμές (που δείχνουν αρσενικά ονόματα) με κόκκινο (που αντιπροσωπεύουν δρόμους που ονομάζονται από γυναίκες).

Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αναδείχτηκε τον περασμένο Αύγουστο, όταν μια φεμινιστική ομάδα στο Παρίσι μετονόμασε 60 δρόμους προς τιμήν των γυναικών.
https://www.citylab.com/design/2015/08/the-streets-of-paris-renamed-for-women/402526/
Διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι μόλις το 2,6% των δρόμων της πόλης πήραν το όνομά τους από σημαντικές γυναίκες. Ακόμη χειρότερα, πολλές από τις 166 γυναίκες που είχαν τιμήσει με ονομασία δρόμων στο Παρίσι, ήταν γυναίκες και κόρες διάσημων ανδρών.

Η έλλειψη όμως γυναικείων ονομάτων δεν υπάρχει μόνο στη Γαλλία. Το 2012, ένας δάσκαλος γεωγραφίας στη Ρώμη παρακολούθησε με προσοχή την ιστορία των 16.500 δρόμων της πόλης και βρήκε μόνο 580 οδούς (το 3,5%) με ονόματα γυναικών. Είναι επειδή "οι άντρες έκαναν την ιστορία", εξέφρασε την άποψη ο δάσκαλος της Μαρίας Πιά Ερκολίνι στο BBC.

Για τους νέους χάρτες, η Sankaranarayanan λέει ότι όλα ξεκίνησαν με ένα tweet από το Genderlog, έναν μαζικό ιστοχώρο που επικεντρώνεται στη σεξιστική βία στην Ινδία.

Η ομάδα της Bangalore, αναρωτιόταν για την ανισορροπία μεταξύ των φύλων στα ονόματα των οδών. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από το OpenStreetMap και ένωσαν διάφορα ονόματα των οδών στο NamSor, ένα λογισμικό αναγνώρισης ονόματος που τραβά πληροφορίες από ένα όνομα και προβλέπει το σχετικό φύλο του.

Το Μπενγκαλούρ είχε με 39%, το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικείων ονομάτων μεταξύ των ινδικών πόλεων που χαρτογραφήθηκαν. Αλλά ακόμη και αυτό είναι λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου των δρόμων της πόλης που περιλαμβάνονται στην ανάλυση. Αλλο ένα αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα από τα γυναικεία ονόματα των οδών, βρίσκονταν μακριά από το κέντρο της πόλης και αυτό είναι ένα κοινό πρότυπο μεταξύ των επτά πόλεων. "Γενικά, οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης είναι παλαιότεροι από αυτούς της περιφέρειας όσο μεγαλώνουν οι πόλεις", σημειώνει η Sankaranarayanan.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να δείξει την ανομοιογενή κατανομή των ονομάτων των οδών και η Sankaranarayanan ελπίζει ότι οι χάρτες θα προκαλέσουν περισσότερες κινήσεις όπως αυτή στο Παρίσι. "Τα ονόματα των οδών προσδιορίζουν την ταυτότητα ενός τόπου", λέει, προσθέτοντας ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την ανισορροπία, τόσο περισσότερο θα αρχίσουν να σκέφτονται συνειδητά για τις επιπτώσεις της ανδρικής δεσπόζουσας θέσης.

Share