Menu
sima
A+ A A-

Πως γιορτάζουν οι δήμοι την Εβδομάδα Κινητικότητας

Ποικιλοτρόπως, όχι όμως με πολύ μεγάλη φαντασία, ούτε πάντα μέσα στους στόχους της, συμμετέχουν οι Ελληνικοί Δήμοι στην 16η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EUROPEANMOBILITYWEEK. Μια εμβληματική εκστρατεία για την κινητικότητα και τις μεταφορές, η οποία διεξάγεται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Περισσότερες από 2.000 πόλεις της Ευρώπης και πέραν της Ευρώπης διοργανώνουν εκδηλώσεις για να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις αντί των παραδοσιακών μέσων μεταφοράς.
Οι περισσότεροι δήμοι στην Ελλάδα διοργανώνουν ποδηλατοπορίες ή παιχνίδια στο δρόμο για μία μέρα ως επί το πλείστον, χωρίς να δοκιμάζουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, εναλλακτικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και γενικά χωρίς να έχουν καμία πρόθεση να σπάσουν αυγά για την πραγματική προώθηση μιας Βιώσιμης Κινητικότητας στην πόλη τους.

Ο Επίτροπος Bulc δήλωσε: "Η κοινή κινητικότητα είναι ένα έξυπνο και καινοτόμο αναδυόμενο μοντέλο μεταφοράς, με τη δυνατότητα να μειωθεί ο αριθμός των οχημάτων στους δρόμους: για παράδειγμα, για κάθε κοινόχρηστο αυτοκίνητο, 15 ιδιωτικά αυτοκίνητα είναι εκτός δρόμου. Αλλά δεν είναι μόνο για τα αυτοκίνητα. Είμαστε μάρτυρες μιας πραγματικής ώθησης των κοινών συστημάτων ποδηλάτου σε πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον της αστικής κινητικότητας θα είναι τόσο κοινό όσο και βιώσιμο ".

Το θέμα της εκστρατείας του 2017 είναι η «Καθαρή, κοινή και ευφυής κινητικότητα», με σύνθημα «Το μοίρασμα σας πάει πιο μακρυά».

Το φετινό EUROPEANMOBILITYWEEK ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν κοινές μορφές μεταφοράς, όπως η κοινή χρήση ποδηλάτων και αυτοκινήτων. Η Ευρώπη είναι ο ηγέτης στις λύσεις κοινής κινητικότητας και η αξία των συναλλαγών στην κοινή κινητικότητα στην Ευρώπη εκτιμήθηκε σε 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015. Αναμένεται να υπερβεί τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025. Η κοινή μεταφορά όχι μόνο βοηθά τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά προωθεί και τους στόχους της ΕΕ για την επίτευξη μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Κάθε χρόνο, οι τοπικές αρχές που καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το βραβείο EUROPEANMOBILITYWEEK μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2017.

Το 2017, για πρώτη φορά, οι μικρές κοινότητες θα έχουν τη δική τους κατηγορία στο βραβείο EUROPEANMOBILITYWEEK. Αυτό σημαίνει ότι θα παρουσιαστούν δύο βραβεία: Ενα για δήμους με λιγότερους από 50.000 κατοίκους και ένα για δήμους με 50.000 κατοίκους ή περισσότερους.

Οι τοπικές αρχές μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για το βραβείο για το σχεδιασμό για την αειφόρο αστική κινητικότητα (SUMP Award) έως τις 3 Νοεμβρίου 2017. Το βραβείο SUMP επιβραβεύει την ανάπτυξη ενός σχεδίου κινητικότητας που αντιμετωπίζει τις ποικίλες μεταφορικές ανάγκες των ανθρώπων και των επιχειρήσεων.
 
Στην Ελλάδα αρκετοί δήμοι αφιερώνουν όλη την εβδομάδα και 11 από αυτούς χρηματοδοτήθηκαν και από το Πράσινο Ταμείο.
Σύμφωνα με τα δελτία τύπου που μας στείλανε ξεχωρίζουν οι δήμοι:

Αλονήσου που λαμβάνει μέτρα όπως: Υποχρεωτική προσέλευση των υπαλλήλων του δήμου χωρίς μηχανοκίνητα μέσα στην εργασία τους και μια δοκιμή, «Μόνιμων Μέτρων» όπως: Χορήγηση κινήτρων στους υπαλλήλους που θα πηγαίνουν στην εργασία τους με ποδήλατο, Ζώνες μειωμένης ταχύτητας οχημάτων γύρω από τα σχολεία, Έγκριση και εφαρμογή του νέου συγκοινωνιακού σχεδίου για την κυκλοφορία και τη στάθμευση των οχημάτων, Καθαρισμός και συντήρηση των παραδοσιακών μονοπατιών που συνδέουν τις οικιστικές περιοχές του Δήμου ώστε να ενθαρρύνεται το βάδισμα.
Τέλος, την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, θα οργανωθεί η ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, κατά την οποία προγραμματίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στην παραλιακή οδό του λιμανιού.

Στο Δήμο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη οι δράσεις και οι πρακτικές που ακολουθούνε στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και κυρίως στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Δημότες κάθε ηλικίας θα συνυπάρξουν για δυο μέρες αναβιώνοντας παιχνίδια χωρίς αυτοκίνητα, κάνοντας παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον της πόλης και προωθώντας εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς». Μέλη του θα  αναβιώσουν με τους μαθητές τα παραδοσιακά παιχνίδια γειτονιάς και γυμναστές της Διεύθυνσης Αθλητισμού θα γνωρίσουν στους μαθητές παιχνίδια βιώσιμης κινητικότητας (green snake). Και τις δυο μέρες ο δρόμος έξω από τα σχολεία θα κλείσει συμβολικά. Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων το Δημοτικό Δίκτυο Εθελοντών  θα ζωγραφίσει τις ράμπες αναπήρων με το ειδικό σήμα. Ακόμη έχει γίνει ρύθμιση ώστε στη συμβολή των οδών Θηβών και Παρασκευοπούλου ο δρόμος να κλείνει τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε τα παιδιά να μπορούν να απολαμβάνουν το παιχνίδι με ασφάλεια.

Οπως αναμενότανε ξεχωρίζει και ο δήμος Τρικαίων βασικά διότι έχει δραστηριότητες όλη την εβδομάδα και γιατί διαθέτει και την ομάδα Fremobility του ΕΕΕΕΚ που παρουσίασε την υπάρχουσα μελέτη της «Καταγραφής Σημείων Πρόσβασης για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες».
Επίσης στον κεντρικό ποδηλατόδρομο της πόλης, ποδηλάτες μετακινήθηκαν ανά δυάδες κάνοντας γύρους, την κίνηση των οποίων κατέγραφε ειδικό σύστημα που εμφανιζόταν μέσω οθόνης στο infopoint.
Η δράση είχε ως στόχο να αναδείξει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ποδήλατο και την τεχνολογία.


Ιδιαίτερη πρωτοβουλία αποτελεί και η εκδήλωση «Volταρω» που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος της εκδήλωσης, που έχει ως κεντρικό θέμα την ηλεκτροκίνηση είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα ζητήματα που αφορούν στη βιώσιμη αστική μετακίνηση και η ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες που προσφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση τα ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς, τα οποία  παρουσιάζουν συνεχείς ανοδικές τάσεις στις προτιμήσεις φορέων και πολιτών άλλων ευρωπαϊκών  χωρών.
 

Στην Τρίπολη πέραν όλων των άλλων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ‘Μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο” , κλείνοντας κάποιους δρόμους και ανοίγοντάς τους, στους πεζούς  και  ποδηλάτες  για αθλοπαιδίες, δράσεις ζωγραφικής και θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης και τελετή απονομής βραβείων συμμετοχής στους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής

Στο Δήμο Αγρινίου μαθητές  και πολίτες  θα γνωρίσουν και θα οδηγήσουν το ηλιακό τρίκυκλο που έχουν κατασκευάσει οι φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών  Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών και ο καθηγητής Φραγκίσκος Κουτελιέρης. Πρόκειται για ένα μοναδικό μέσο οικολογικής μετακίνησης.
    
Ο Δήμος Χαλκιδέων – μεταξύ των 11 επιλεγμένων Δήμων της Ελλάδας – εξασφάλισε χρηματοδότηση 10.000 € από το Πράσινο Ταμείο, τα οποία θα διατεθούν τόσο για τη δημιουργία μόνιμων παρεμβάσεων που προωθούν τη βιώσιμη κινητικότητα, όσο και μια σειρά δράσεων – εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Στα Γιάννενα γίνεται η έναρξη της λειτουργίας του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με τη συμμετοχή σχολείων του Δήμου και τη συνεργασία του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων
    .
Στο Δήμος Χανίων διοργανώνεται “Πρόγραμμα οδικής ασφάλειας” για παιδιά προσχολικής ηλικίας σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής & Παιδείας (Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.) και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση “Make Roads Safe Hellas”.
Επίσης αναπτύσσεται  Δράση “Δημιουργία δοκιμαστικού ποδηλατόδρομου” στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη με την τοποθέτηση κατακόρυφων ελαστικών κυλίνδρων αποτροπής παράνομης στάθμευσης.

Ο Δήμος Ρεθύμνης διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων χρησιμοποιώντας όλους τους ελεύθερους χώρους, πεζοδρόμια, πλατείες, που υλοποιήθηκαν και κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία τα προηγούμενα χρόνια και τους αποδίδει στους δημότες και τους επισκέπτες της με τη λογική πλέον της κοινής χρήσης τους για ψυχαγωγία, διασκέδαση, περπάτημα, άθληση, ανάπαυση. Οδήμος συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα παρόμοιας φιλοσοφίας, όπως το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CIVITAS DESTINATIONS, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ενταγμένο στο HORIZON 2020 και αφορά σε στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας για καθαρές, ασφαλείς, έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές για τους τουρίστες και τους κατοίκους του. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα προετοιμάζεται μία πρόταση, που θα υποβληθεί σε περίπου έναν μήνα από την Ελλάδα και την Κύπρο, για τη δημιουργία ενός Ελληνόφωνου Δικτύου Βιώσιμων Πόλεων (GR-CY Civinet), στο οποίο υπάρχει η πρόταση συμμετοχής του δήμου στο ΔΣ του Δικτύου με πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς και η συμμετοχή στην επιτροπή «Πρωτοπόρων Βιώσιμων Δήμων» του Δικτύου.

Στο Μαρούσι  διοργανώνεται Έκθεση ηλεκτρικών ποδηλάτων με διάθεση ηλεκτρικών ποδηλάτων στο κοινό για βόλτα και Κλήρωση ενός ποδηλάτου.
Στον Δήμο Πύλη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Οργανωτικής Επιτροπής, για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης ποδηλάτων σε χώρο που θα επιλεγεί (μόνιμο μέτρο), απογευματινή ποδηλατοβόλτα για ενήλικες & παιδιά, απογευματινή περιπατητική βόλτα σε διαδρομή που θα επιλεγεί, διακοπή της κυκλοφορίας για καθορισμένες ώρες & μέρες, κεντρικών οδών της πόλης για διοργάνωση συναυλίας, αλλά & μια σειρά άλλων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή των σχολείων της πόλης & πολιτιστικών συλλόγων.

Στην Ξάνθη διοργανώνεται εικαστική παρέμβαση σε τοίχους κτιρίων Σχολείων και Νηπιαγωγείων από καλλιτέχνες της Ξάνθης, με θέμα τους οικολογικούς τρόπους μετακίνησης στη πόλη (ποδήλατο και βάδισμα).
Επίσης διοργανώνεται Έρευνα μέσω ερωτηματολόγιου για την βιώσιμη κινητικότητα.
Εθελοντές ζητούν από πολίτες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τους τρόπους μετακίνησης τους στη πόλη και θέματα βιώσιμης κινητικότητας.
Τέλος θα πραγματοποιηθούν και προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ με θέμα «ΚΑΘΑΡΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» από την Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Αρκετοί βέβαια δήμοι διοργανώνουν σημαντικές εκστρατείες ενημέρωσης κυρίως στα σχολεία

Στην διεύθυνση http://mobilityweek.eu/campaign-resources/ μπορείτε να βρείτε χρήσιμο υλικό και καλές πρακτικές.

Share