Menu
A+ A A-

Σοβαρή δουλειά στο Κιλκίς για την εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας


Σε μια εβδομάδα περίπου όπως κάθε χρόνο ξεκινάει η «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και ένας ένας οι δήμοι έχουν αρχίσει να αναγγέλλουν τις πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση και την παρακίνηση του κόσμου να εγκαταλείψει ή να μειώσει την χρήση του Ι.Χ. και να υιοθετήσει την χρήση των εναλλακτικών μορφών μετακίνισης.
Ο Δήμος Κιλκίς λοιπόν αποτελεί ένα καλό παράδειγμα καθώς εκεί κάνουν μια πολύ σοβαρή προσπάθεια όπως φαίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας για να αλλάξουν τις αντιλήψεις του κόσμου.
Διοργανώνουν ενημερώσεις στα σχολεία της Α' βάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με την βιώσιμη κινητικότητα και την Ευρωπαϊκή Μέρα χωρίς Αυτοκίνητο.
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Περιπατητών μαζί με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κιλκίς, διοργανώνουν πρόγραμμα ξεναγήσεων για πεζούς & ποδηλάτες από ειδικό Αρχιτέκτονα Μηχανικό, με επίκεντρο την φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που έχει ως μότο ''Συνδυάζω – Μετακινούμαι!'. Στόχος, η ενθάρρυνση των πολιτών να δοκιμάσουν  διάφορες λύσεις κινητικότητας που είναι διαθέσιμες στις κωμοπόλεις ή στις πόλεις και να διαψεύσει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα ιδιωτικά αυτοκίνητα είναι η μοναδική κατάλληλη επιλογή μετακίνησης!
Ο Δήμος Κιλκίς διοργανώνει διαγωνισμό selfie στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 μ.μ. έως τις 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 μ.μ. Οι συμμετέχοντες θα αναρτούν πολλαπλές φωτογραφίες κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, με το hashtag #κιλκιςεβδομαδακινητικοτητας2018, οι οποίες θα τους δείχνουν να χρησιμοποιούν περισσότερους τρόπους κινητικότητας (ποδήλατο, πεζή μετακίνηση, πατίνι, άμαξα! ). Ένας τυχερός θα κερδίσει ένα δώρο!      
Μετά την ολοκλήρωση του ανοικτού ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ για το ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΣΒΑΑΚ) που θα εκπονήσει ο Δήμος, διοργανώνεται η Γ΄ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ στην αίθουσα του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.    
Ενημέρωση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ από την Δομή «ΤΟΜΥ» και  τον Ερυθρό Σταυρό για τα οφέλη της φυσικής άσκησης και του βαδίσματος, ως εναλλακτικού τρόπου μετακίνησης. Πως μπορούμε να εντάξουμε τη φυσική δραστηριότητα στη καθημερινή μας ρουτίνα.
Επίδειξη αθλητών του ΑΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ και του ΓΑΣ ΚΙΛΚΙΣ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ με τη συμβολή προπονητών της ομάδας: προκαταρκτικές ασκήσεις για προετοιμασία αερόβιας ικανότητας (πεζοπορία, ελεύθερο τρέξιμο).
Επίδειξη προγράμματος Kids Athletic (ασκήσεις διάγνωσης αθλητικών ικανοτήτων ).
Συγχρόνως θα γίνεται ηχητική προβολή σχετικού VIDEO του ΥΠ.Π. για την προώθηση της πολυτροπικότητας μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων
Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς στο ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ σε μαθητές της Α' Βάθμιας εκπαίδευσης, μαθαίνω για την αειφόρο ανάπτυξη.

Παιχνίδια στο δρόμο σε συνεργασία με τον σύλλογο ΑΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, παραδοσιακά παιχνίδια στο δρόμο, happening για παιδιά στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ και στο ΠΑΡΚΟ -ΚΗΠΟΣ με ομαδικά παιχνίδια όπως φιδάκι, μήλα, τζαμί , κ.α. Το ομαδικό παιχνίδι όπως παιζόταν στις γειτονιές από τους γονείς και τους παππούδες.
    
Ανάγνωση παραμυθιών στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ με θέματα  κινητικότητας και κυκλοφοριακής αγωγής, ''Η περιπέτεια της μικρής Κατόνης'' και ''Σκέφτομαι, παρατηρώ με ασφάλεια κυκλοφορώ'' από το ΚΔΑΠ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
«Ελάτε να ομορφύνουμε μια γωνιά της πόλης μας» στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ με τη δημιουργία μιας μακέτας όπου με τη συμμετοχή παιδιών θα ολοκληρωθεί και θα εκτεθεί στην πλατεία Ειρήνης το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου μαζί με την έκθεση ζωγραφικής και κατόπιν θα παραδοθεί στο τμήμα μας προς υλοποίηση. με ζωγραφιές και ιδέες από μαθητές & μεγάλους, (ΚΔΑΠ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)
Επίδειξη ποδηλατικού εξοπλισμού στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ και μία σύντομη παρουσίαση για την ασφάλεια στον δρόμο ως ποδηλάτης.
Διανομή ενός μικρού ερωτηματολογίου, ''Πώς θα ήθελα να κινούμαι και να δρω στην πόλη μου;''
Συνοδεία της ομάδας ΚΡΟΥΣΤΩΝ αίΝΤΟs από φανάρι σε φανάρι επί της 21ης Ιουνίου, τελειώνει αυτή η όμορφη ημέρα.
Διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής μαθητών από το ΚΔΑΠ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ με θέμα '' Ποδηλατώ και Περπατώ στην πόλη που αγαπώ!''
¨ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ¨ με τη συνδιοργάνωση του  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΩΝ, τη συνδρομή της ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ και του συλλόγου ΑΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ,  πεζοί και ποδηλάτες διασχίζουν το ιστορικό κέντρο της πόλης του Κιλκίς περνώντας το μήνυμα της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ : Συνδυάζω- Μετακινούμαι.
Τυπώνονται μπλούζες με το μότο της εβδομάδος ''Συνδυάζω – Μετακινούμαι! Για να φοράνε όλοι οι συμμετέχοντες.

Οι Επικοινωνιακές Δράσεις που πριτείνει το Υπουργείο
•    Ενσωμάτωση του λογότυπου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κινητικότητας στις ηλεκτρονικές υπογραφές όλων των υπαλλήλων των συμμετεχόντων Δήμων – Οργανισμών.
•    Διασπορά της πληροφορίας μέσα από δελτία τύπου, ιστοσελίδες  και τα κοινωνικά δίκτυα.
•    Χρήση δημόσιων οθονών – πχ. Πλατφόρμες μετρό – για μετάδοση μηνυμάτων.
•    Επίσης, όπου υπάρχει δωρεάν ασύρματο δίκτυο, μεταφορά σε σελίδα με πληροφορίες για τη βιώσιμη κινητικότητα.
•    Συμμετοχή των σχολείων, ανάπτυξη παιχνιδιών βιώσιμης κινητικότητας (green snake).
•    Συμμετοχή εταιρειών, επιβράβευση εργαζομένων που κινούνται βιώσιμα (ειδικές άδειες, μικρά δώρα).
•    Χορηγίες από μεγάλες εταιρείες για επιβράβευση των επιβατών των μέσων μεταφοράς και των ποδηλατών – πχ, τσάντες, δώρα βιβλία, αναψυκτικά κλπ.
•    Διαγωνισμός στα καταστήματα για τον πιο πρωτότυπο στολισμό βιτρίνας με θέμα την βιώσιμη κινητικότητα.
•    Διακόσμηση των λεωφορείων και λοιπών μέσων μεταφοράς με αφίσες.
•    Ειδικά εισιτήρια για την εβδομάδα κινητικότητας.Κατασκευή mobile apps για smart phones.
 Δράσεις Πεδίου

•    Χάραξη και σήμανση ποδηλατοδρόμων - νέες ή βελτιωμένες υποδομές για ποδήλατα
•    Προγράμματα ξεναγήσεων για πεζούς ή ποδηλάτες  από εθελοντές των Δήμων (walking bus).
•    Δηµιουργία πράσινων-πολιτιστικών διαδροµών σε ζωτικές περιοχές των πόλεων, θαλάσσια µέτωπα, µνηµεία, ιστορικούς τόπους, κ.α.
•    Διευκόλυνση της πρόσβασης σε κάθε σηµείο της πόλης, δηµιουργία διαδροµών σύνδεσης και αύξηση του αστικού τουρισµού.
•    Δωρεάν γραμμές λεωφορείων σε αρχαιολογικούς χώρους / πάρκα.
•    Δείγμα πάρκου έκτασης όσο μια θέση στάθμευσης (parking park) και εγκατάστασή τους σε κεντρικά σημεία των πόλεων.
•    Επανασχεδιασμός χρήσης δρόμων ή μείωση λωρίδων κυκλοφορίας και διοργάνωση αθλητικών αγώνων, αναβίωση παλαιών ομαδικών παιχνιδιών γειτονιάς κλπ.
•    «Λευκές Νύχτες» σε συνεργασία με τα εμπορικά επιμελητήρια. Υλοποίηση πολιτιστικών γεγονότων στους δρόμους – συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικά δρώμενα – ειδικές εκπτώσεις σε ποδηλάτες, πεζούς, χρήστες μέσων μεταφοράς.
•    Χαρακτηρισμός περιοχών περιορισμένης ταχύτητας / καθορισμός  γειτονιών «χωρίς αυτοκίνητο» / δηµιουργία ζωνών χαµηλών εκποµπών.
•    Οδηγός μετακίνησης των τουριστών με τα μέσα μεταφοράς (δυνατότητα χρήσης μέσων μεταφοράς με κάρτα ξενοδοχείου κλπ).
•    Διοργάνωση μεγάλης συναυλίας, πικνίκ, χορού στο κέντρο της πόλης.
•    Κατασκευή θέσεων πάρκιν ποδηλάτων.
•    Δημιουργία υπηρεσιών ενοικίασης ποδηλάτων στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
•    Αποτύπωση των δράσεων σε διαδραστικούς χάρτες, ποδήλατο-λεωφορειόδρομοι, φεστιβάλ κλπ
•    Βελτίωση υποδομών (νέες πεζογέφυρες, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών κλπ) - Δημιουργία ή επέκταση πεζοδρόμων
•    Επέκταση ή δημιουργία νέων πράσινων διαδρομών
•    Βελτίωση και επέκταση δικτύων δημόσιας συγκοινωνίας (δημιουργία λεοφωρειοδρόμων, νέες στάσεις, νέες γραμμές κλπ)
•    Χρήση οικολογικών μέσων για το στόλο της δημόσιας συγκοινωνίας
•    Ζώνες μειωμένης ταχύτητας οχημάτων γύρω από τα σχολεία
•    Δημιουργία σταθμών στάθμευσης για μετεπιβίβαση σε μέσα δημόσιας συγκοινωνίας
•    Νέο συγκοινωνιακό σχέδιο: κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων
•    Δημιουργία πεζοδρομίων "αφής" (με ανάγλυφα σχέδια για τυφλούς κλπ) - ράμπες για αμαξίδια αναπήρων - επέκταση και μείωση ύψους πεζοδρομίων
•    Δημιουργία κέντρων μετακίνησης και διαδικτυακών υπηρεσιών πληροφόρησης (π.χ. σχεδιαστής διαδρομής)
•    Μόνιμη απαγόρευση οχημάτων στο κέντρο της πόλης
•    Ανάπτυξη συστημάτων και εξοπλισμού για τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα στους δημόσιους χώρους
•    Οργάνωση τακτικών συσκέψεων και ερευνών γνώμης σχετικά με τις δημόσιες απόψεις και τις ιδέες των πολιτών


Συνδυάζω - Μετακινούμαι #mobilityweek
Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εστιάζει στα ωφέλη που προκύπτουν από την συνδυαστική αστική κινητικότητα. Ο κύριος στόχος της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΒΔΟΜΑΔΑΣΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ για το 2018 είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να δοκιμάσουν τις διάφορες λύσεις κινητικότητας που είναι διαθέσιμες στις κωμοπόλεις ή στις πόλεις τους και να διαψεύσει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα ιδιωτικά αυτοκίνητα είναι η μοναδική κατάλληλη επιλογή μετακίνησης .
Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι και εγχειρίδια
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=iR3PFIi1KKw%3d&tabid=879&language=el-GR
Egxeir;ideio
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=XvcQaAhFMis%3d&tabid=879&language=el-GR

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=879
Κα Καλλιόπη Παπαδάκη: τηλ. 2131513392, αν η τηλεφωνική επικοινωνία δεν είναι δυνατή, παρακαλώ επικοινωνήστε μέσω e-mail στη διεύθυνση:

Share