Menu
A+ A A-

Ιδιωτική εταιρεία ανέλαβε την καθαριότητα στη Ρόδο

Εγκρίθηκε από το 7ο κλιμάκιο του ελεγκτικού συνεδρίου ο διεθνής διαγωνισμός και προχώρα η εκχώρηση της καθαριότητας του Δήμου Ρόδου σε ιδιωτική εταιρεία. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή και την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων στους δήμους. Κατά την διαδικασία του διαγωνισμού έγιναν προσφυγές αλλά τελικά κατοχυρώθηκε στην ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ENACT Α.Ε. – ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

Η σύμβαση υπεγράφη την Τετάρτη 7 Ιουνίου μεταξύ Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου και της ιδιωτικής κοινοπραξίας ENACT A.E- ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε

Η σύμβαση ανάθεσης έργου έχει διάρκεια τρία χρόνια και αφορά την αποκομιδή, μεταφορά και διαχείριση αστικών αποβλήτων, τη σάρωση (μηχανική και χειρωνακτική) καθώς και την αποκομιδή για τη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας του Δήμου Ρόδου. Η σύμβαση υπογράφηκε με συνολικό προϋπολογισμό 12.629.725,81 ευρώ και με δικαίωμα προαίρεσης 16.839.634,41 ευρώ (περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).

Η ιδιωτική κοινοπραξία αναλαμβάνει να καλύψει το 50% της αποκομιδής του Δήμου με 22 απορριμματοφόρα, 104 εργαζόμενους (σαρωτές / κλαδευτές), το σκούπισμα των δρόμων και ταυτόχρονα υποχρεούται να λειτουργήσει το Κέντρο Διαλογής των Ανακυκλώσιμων Υλικών ΚΔΑΥ. Το υπόλοιπο 50% του Δήμου θα καθαρίζεται από την υπηρεσία καθαριότητας και το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό του Δήμου. Η σελίδα http://politestouvirona.blogspot.gr που είναι και η πηγή του δημοσιέυματος αναρωτιέται τι θα απογίνουν οι συμβασιούχοι, παρατασιούχοι που εργάζονται στο Δήμο.

Η ιδιωτική κοινοπραξία θα αναλάβει από τις 15 Ιουνίου ένα μέρος της πόλης της Ρόδου και θα εξαπλωθεί σταδιακά σε όλο το νησί - με σημείο αιχμής τις τουριστικές περιοχές, όπως η Λίνδος, το Φαληράκι, τα Κολύμπια, την Αφάντου κ.λπ. Ο στόλος της εταιρείας θα ενισχυθεί με πέντε ακόμη οχήματα (απορριμματοφόρα και σαρωτές), τα οποία έχει παραγγείλει με leasing η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου, ενώ τα οχήματα που κρίνονται "γερασμένα" και ακατάλληλα, θα αποσυρθούν για επισκευές και θα χρησιμοποιούνται επικουρικά, όπου χρειάζεται.

Μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρείες

7 εταιρείες υπέβαλαν ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος δημοσίων συμβάσεων (ΕΔΗΣΗΣ) σφραγισμένες προσφορές και δικαιολογητικά για να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Ρόδου, για την ανάθεση του έργου της αποκομιδής των σκουπιδιών στο νησί της Ρόδου.

Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος σε συνέντευξη τύπου σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους και κανένας δεν πρόκειται να χάσει την δουλειά του, καθώς υπάρχει μια "συμφωνία κυρίων" με τον ιδιώτη, γιατί αυτά -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- δεν γράφονται στην σύμβαση εκχώρησης.

Οι Πολίτες του Βύρωνα στο http://politestouvirona.blogspot.gr/2017/06/blog-post_16.html βάζουν έναν αξιοσημείωτο προβληματισμό και αναφέρουν:
“σε συνδυασμό με τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στη διοίκηση, τη λειτουργία, την διαχείριση προσωπικού, διαμορφώνουν σκόπιμα τους όρους για την είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στη διαχείριση των απορριμμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης και των δημάρχων ολόκληρου του πολιτικού και κομματικού φάσματος -290 δήμοι- που συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες, εναλλακτικά συστήματα ανακύκλωσης, όπως τα ονομάζουν, και δεν προχωρούν στην ανακύκλωση με διαλογή των ξεχωριστών υλικών στη πηγή από τις υπηρεσίες των δήμων, χωρίς την συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Τα οφέλη των δήμων από την ενίσχυση της ανακύκλωσης χωρίς την συμμετοχή ιδιωτών είναι πολλαπλά και δεν περιορίζονται μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που από μόνο του είναι σημαντικό, αλλά είναι και οικονομικά.

Αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών. Αυτό θα δημιουργούσε και νέες θέσεις σταθερής εργασίας, θα έφερνε έσοδα στο δημόσιο, θα μείωνε ουσιαστικά τα απορρίμματα που καταλήγουν στη χωματερή. Θα οδηγούσε τελικά σε οικονομία κλίμακας των λειτουργικών εξόδων των δήμων. Τα χρήματα που πληρώνουν οι εταιρείες για το ανταποδοτικό τέλος - πόρο ανακύκλωσης πρέπει να δίνονται στους δήμους απευθείας για τα ανακυκλώσιμα υλικά που περισυλλέγουν και όχι στην ΕΕΑΑ Α.Ε. Μια τέτοια πολιτική θα ήταν προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος και θα οδηγούσε στο να μειωθούν τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες ενώ θα προστάτευε πραγματικά το περιβάλλον “.

Η καθιέρωση των Εναλλακτικών Συστημάτων που αξιοποιούν τα ανακυκλώσιμα σαφώς οικειοποιούνται περιουσιακά στοιχεία των δήμων και των δημοτών. Ομως οι δήμοι ακόμη και η Περιφέρεια Ατιτκή που το προσπάθησε αδυνατούν σήμερα πια να στήσουν νέο δικό τους μηχανισμό και να αξιοποιήσουν οικονομικά τους τεράστιους τόνους χρήσιμων υλικών σκουπιδιών που παράγουν.

Share