Menu
A+ A A-

Ο Πατούλης πρότεινε το πληρώνω όσο πετάω

Την ικανοποίησή του γενικά εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης για το νέο νόμο για την ανακύκλωση ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Π.Τατούλης, εκπρόσωποι του Δικτύου ΦΟΣΔΑ και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Δ.Πολιτόπουλος,.
Ο κ. Πατούλης χαιρέτισε τη ρύθμιση που προβλέπει ότι οι ΦοΣΔΑ κατά τη διαμόρφωση του κανονισμού τιμολόγησης προσδιορίζουν τα τέλη που θα καταβάλλονται από τους ΟΤΑ σε συνάρτηση με την απόδοση του ποσοστού ανακύκλωσης από κάθε Δήμο, ωστόσο επισήμανε ότι το ΥΠΕΣ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να είναι νομικά εφικτό να εφαρμοστεί η μέθοδος και για τους πολίτες, έστω εθελοντικά στους ΟΤΑ που το επιθυμούν, δηλαδή ένα σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω» με απαλλαγή ή έκπτωση ανάλογα με τα ανακυκλώσιμα υλικά που παραδίδονται από κάθε νοικοκυριό.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του που συμπεριελήφθησαν πολλές από τις προτάσεις της ΚΕΔΕ,  ωστόσο επισήμανε πως για να σταματήσει η Ελλάδα να είναι η δακτυλοδεικτούμενη της Ευρώπης στον τομέα αυτό, απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδοτήσεων των χώρων διαλογής αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στο ζήτημα, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία θα πρέπει, κατά προτεραιότητα, να εφαρμοστούν στα σχολεία.
Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, τόνισε πως «η ΚΕΔΕ εμμένει στην ανάγκη ο Νόμος να προσδιορίσει ένα πλαίσιο αρχών και στόχων, με κριτήρια περιβαλλοντικά-τεχνικά-οικονομικά-χωροταξικά, έτσι ώστε οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού να επιλέγουν το κατάλληλο μοντέλο συλλογής, με δεδομένο ότι το μοντέλο θα το υλοποιήσουν οι Δήμοι.
Ο κ. Πατούλης κατά τη σύσκεψη εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τους στόχους του ΕΣΔΑ, τονίζοντας ότι «είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά φιλόδοξοι» και πρόσθεσε πως θα πρέπει να τεθεί ένα σαφές και εύλογο χρονοδιάγραμμα σταδιακής ανάπτυξης της χωριστής συλλογής.
Σε ότι αφορά τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους Δήμους σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του Νόμου τα χαρακτήρισε «υπερβολικά» ενώ σημείωσε πως η ΚΕΔΕ συμμερίζεται τη δυνατότητα συμμετοχής των φορέων κοινωνικής οικονομίας, ωστόσο σημείωσε πως θα πρέπει να ασκούν δράσεις μόνο στο Δήμο που έχουν την έδρα τους και όχι ανεξέλεγκτα σε οποιονδήποτε Δήμο.
Τέλος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικαλούμενος τη «δυσκαμψία της κεντρικής διοίκησης με την εισαγωγή κεντρικού ελέγχου, που έχει προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση των ΠΕΣΔΑ και την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ», επισήμανε πως με σχετική ρύθμιση του νομοσχεδίου ο ΕΟΑΝ επανεκκινεί τη διαδικασία, διευκρινίζοντας πως στο νόμο εισάγεται προληπτικός έλεγχος από τον ΕΟΑΝ των αποφάσεων των ΟΤΑ για τα ΤΣΔΑ, και μάλιστα εκ των υστέρων σε μια διαδικασία που έχει ολοκληρωθεί και οδήγησε στη σύνταξη των ΠΕΣΔΑ.
Σχολιάζοντας αυτή την παρατήρηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε πως ο ΕΟΑΝ θα παρεμβαίνει μόνο σε περίπτωση που ο Δήμος καταθέτει αυτόνομο δημοτικό σχέδιο για την ανακύκλωση.  
 
"Ο νέος νόμος για την ανακύκλωση σηματοδοτεί μια κεντρική πολιτική απόφαση για την ουσιαστική ενίσχυση της ανακύκλωσης και την στήριξη  της κυκλικής οικονομίας. Συνεπώς, μιλάμε και για έναν οικονομικό μετασχηματισμό και για τη δημιουργία νέας οικονομίας σε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον", τόνισε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος.
 
Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι η ουσία του νέου νόμου για την ανακύκλωση είναι η ενίσχυσή της και η είσοδος της Ελλάδας στην κοινωνία της ανακύκλωσης. Για να επιτύχουμε ένα τόσο φιλόδοξο στόχο θα πρέπει  να υπάρξει συνεργασία της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας, ώστε να επιτευχθεί αύξηση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, αλλά και η μείωση των αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης, προκειμένου να φτάσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους, με ταυτόχρονη μείωση των προστίμων και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων.
 
Με βάση το γεγονός ότι "η κεντρική πολιτική αρμοδιότητα για την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να τη στηρίξουμε και να δώσουμε σε αυτήν όλα τα δημοκρατικά, τεχνικά και οικονομικά εργαλεία", επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι ο στόχος της αύξησης της ανακύκλωσης θα επιτευχθεί από την κοινωνία και τους παραγωγούς.
 
"Δυστυχώς, η απόδοση της χώρας είναι ακόμα πάρα πολύ χαμηλή", πρόσθεσε. "Έχουμε ήδη επεξεργαστεί μία αναθεωρημένη πρόταση για την ανακύκλωση, και ως Υπουργείο και ως κυβέρνηση ξανακάνουμε τον κύκλο της διαβούλευσης, για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε στη συνέχεια να μπούμε στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ξεκινάμε σήμερα τη διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεχίζουμε με τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, σήμερα το απόγευμα, και αύριο θα συναντηθούμε με τους υπόχρεους και τους οικονομικούς παραγωγούς", προανήγγειλε ο Αν. ΥΠΕΝ.
 
 
Εκ μέρους της ΕΝΠΕ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι η χώρα και η αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένες να πιάσουν τους στόχους της ανακύκλωσης και έχουν ήδη καθυστερήσει σημαντικά. "Εάν δεν πιάσουμε τους στόχους της ανακύκλωσης, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, υπάρχει πλέον αυτόματη εισαγωγή, ως παράβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει  νέα απειλή της χώρας, με νέα πρόστιμα και τα πρόστιμα αυτά κατανέμονται πλέον στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες", είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο Δήμαρχος Θήβας, Σπύρος Νικολάου, εκπροσωπώντας το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις στην ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου

Share