Menu
A+ A A-

Warning: getimagesize(http://myota.gr/images/photos/xyta fili2.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home3/myota/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 1191

Επεκτείνεται ο ΧΥΤΑ της Φυλής με ορίζονται δύο χρόνια

Για πολιτική εξαπάτηση των κατοίκων Δυτικής Αττικής, που αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο με αφορμή τις εργασίες επέκτασης που αποφασίστηκε να γίνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τη Ρ. Δούρου, ο τ. Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Σγουρός.

Παράλληλα επισημαίνει ότι οι τραγικοί και ανεύθυνοι χειρισμοί της εδώ και τρία χρόνια – πράγμα που είχε επισημανθεί πολύ έγκαιρα και εξαρχής - εγκλωβίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής σε στασιμότητα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ, ενώ εξαιτίας του ανύπαρκτου σχεδιασμού υποθηκεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης προγραμμάτων ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.

Με την ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι οι εργασίες επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την από 25-08-2017 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων κατόπιν εισήγησης του ΕΔΣΝΑ, φορέα του οποίου προΐσταται η κα Δούρου, προκειμένου να μεγαλώσει η διάρκεια ζωής του κατά δύο χρόνια και να μην γίνει εν έτει 2017 η Αττική … Νάπολη.

Κι όμως, αναφέρει ο κ. Σγουρός, ήταν μόλις πριν από τρία χρόνια που η Ρένα Δούρου υποσχόταν υλοποίηση του δικού της εναλλακτικού σχεδιασμού (αυτού που μιλούσε αρχικά για εξαγωγή των σκουπιδιών στην Κίνα…), κλείσιμο του «εφιάλτη» της Φυλής και απομάκρυνση από την περιοχή των οχλουσών εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων (όπως π.χ. του Αποτεφρωτήρα).

Μάλιστα θέλοντας να εκπέμψει ένα επικοινωνιακό μήνυμα για την απομάκρυνση της «χωματερής» συνεχίζει η ανακοίνωση, η κα Δούρου οργάνωνε την ορκωμοσία της στην περιοχή των Λιοσίων και λίγους μήνες μετά, αδιαφορώντας ή αγνοώντας για τους κινδύνους των ενεργειών της, ακύρωνε τους ώριμους διαγωνισμούς για τη δημιουργία νέων μονάδων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, επειδή θα γίνονταν μέσω συγχρηματοδότησης από Ιδιωτικά και Κοινοτικά κεφάλαια, χάνοντας συνολικά 400 εκ. €.

Τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κατάσταση έφτασε εκεί που αναμενόταν να φτάσει με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο αναφέρει ο κ. Σγουρός:
•    Η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ για έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική είναι της τάξης του 0%.
•    Τα ποσοστά της ανακύκλωσης στην Αττική μειώθηκαν.
•    Καμία νέα υποδομή δεν δημιουργήθηκε.
•    Ο νέος σχεδιασμός είναι ένα ευχολόγιο.
•    Οι υποσχέσεις για απομάκρυνση οχλουσών εγκαταστάσεων όπως του Αποτεφρωτήρα Μολυσματικών Αποβλήτων πήγαν περίπατο.
•    Και ο ΧΥΤΑ της Φυλής;  Αντί κλεισίματος, εξαιτίας της τριετούς απραξίας της διοίκησης της Περιφέρειας πλέον θα ξεβραχιστούν και τα τελευταία κομμάτια βουνού, προκειμένου να «αξιοποιηθεί» και η παραμικρή σπιθαμή του. Τελικά ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα κλείσει γιατί έτσι το υποσχέθηκε η διοίκηση της Περιφέρειας. Θα κλείσει - γρηγορότερα μάλιστα από ό,τι αναμενόταν - λόγω κορεσμού, γιατί θα έχει γεμίσει με σκουπίδια και το τελευταίο τετραγωνικό εκατοστό του.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «Η κα Δούρου το 2014 παρέλαβε τη διαχείριση των απορριμμάτων σε κατάσταση σαφούς προόδου. Θυμίζω ότι είχαν δημοπρατηθεί έξι διαγωνισμοί για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και τρεις διαγωνισμοί για την κατασκευή νέων μονάδων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, που θα υποστήριζαν συνδυαστικά δράσεις ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, συνολικού ύψους άνω των 400 εκ. €. Η χρηματοδότηση ήταν διασφαλισμένη από κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια. Ένα πρόβλημα δεκαετιών ήταν υπό επίλυση, χωρίς επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.

Τρία χρόνια μετά η κα Δούρου οδήγησε την κατάσταση στο σημείο μηδέν. Όχι μόνο δεν προχώρησε ούτε στο ελάχιστο την ανακύκλωση, αλλά λόγω της τρίχρονης απραξίας της, και προκειμένου να μην μείνουν τα σκουπίδια στον δρόμο αποφάσισε να επεκτείνει τον ΧΥΤΑ στη Φυλή που υποσχόταν ότι θα κλείσει! Ειλικρινά είναι να απορεί κανείς, μετά από τόσα ψέματα, πώς τολμά να αντικρίζει τους πολίτες της Δυτικής Αττικής;

Πλέον όλοι ξέρουν ότι οι υποσχέσεις της κας Δούρου ήταν για τα σκουπίδια. Τα περί ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή ήταν συνθήματα που ξεχάστηκαν την επομένη των εκλογών. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τα ψέματα της κας Δούρου. Το πρόβλημα είναι πως εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις στην ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ Φυλής ότι η εναπομένουσα χωρητικότητα του τελευταίου κυττάρου είναι για δύο χρόνια και εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά άμεσα, τότε η κα Δούρου θα έχει παραλάβει το 2014 ένα πρόβλημα υπό επίλυση και το 2019 θα έχει παραδώσει μια βραδυφλεγή ωρολογιακή βόμβα. Η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου δική της».  

Μετά την ανακοίνωση του κ. Σγουρού ήρθε η απάντηση της αντιπροέδρου της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ κας Μπιζά που δεν διαψεύδει τις κατηγορίες του κ. Σγουρού για την επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής δηλώνοντας τα εξής:

«Με την ανακοίνωσή του σήμερα ο τέως Περιφερειάρχης αποδεικνύει εμπάθεια που φθάνει μέχρι τη διαστρέβλωση των γεγονότων γιατί άγνοια σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, το οποίο χειρίστηκε ο ίδιος στη θητεία του, είναι ασύγγνωστη»,
«Ο τέως Περιφερειάρχης, με αφορμή την τροποποίηση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων του έργου ‘κατασκευή, λειτουργία και αποκατάσταση 2ου ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής στη θέση Σκαλιστήρι, Δήμου Φυλής’, επιδίδεται σε επιχείρηση παραπληροφόρησης των πολιτών, φθάνοντας μέχρι του σημείου να ισχυριστεί ότι ο εναλλακτικός σχεδιασμός της νέας διοίκησης της Περιφέρειας περιλάμβανε… «εξαγωγή των σκουπιδιών στην Κίνα» - κάτι που αποτελεί εφεύρημα, κατασκευή γνωστών χαλκείων των ΜΜΕ, είναι η επιτομή του «fake news».
Ισχυρίζεται επίσης ο τέως Περιφερειάρχης, στην απέλπιδα προσπάθειά του να καταστροφολογήσει και να απαξιώσει το έργο που γίνεται στον ΕΔΣΝΑ, σε συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων της Αττικής, μετά από την έγκριση του νέου, αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ (που ο ίδιος, αν και όφειλε εκ του νόμου, δεν αναθεώρησε ποτέ), ότι «η κατάσταση οδηγείται σε σημείο μηδέν», ότι επί των ημερών του «το πρόβλημα ήταν υπό επίλυση», κοκ.
Είναι φανερό ότι ο τέως Περιφερειάρχης έχει πρόβλημα με την πραγματικότητα. Και αυτό γιατί ενώ ο ίδιος στη διάρκεια της θητείας του δεν έκανε ούτε ένα έργο διαχείρισης απορριμμάτων, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, ήδη στα μέσα της θητείας τους, έχουν καταφέρει να αλλάξουν το τοπίο, προωθώντας εμπράκτως νέο νομοθετικό πλαίσιο. Κι έπεται συνέχεια.
Συγκεκριμένα:
•    Οι κατευθυντήριες γραμμές του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ ευθυγραμμίζονται απολύτως με τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα για τη διασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, δηλαδή με τις αρχές της εγγύτητας, της αποκέντρωσης, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της επανάχρησης, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Μια απαραίτητη προϋπόθεση της νέας διαχείρισης όπως τόνισε άλλωστε στην Περιφερειάρχη ο αρμόδιος Επίτροπος, Καρμένου Βέλα, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Περιφερειάρχη στις Βρυξέλλες.
•    Αντιθέτως ο σχεδιασμός που προωθούσε ο ίδιος, με τις 4 υπερδιαστασιολογημένες μονάδες επεξεργασίας εγγυημένων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων, για τριάντα χρόνια, ήταν αντίθετος στην πολιτική της ΕΕ, εξυπηρετούσε αποκλειστικά και μόνο το σε όλα τα επίπεδα αποτυχημένο μοντέλο του μοναδικού χώρου διάθεσης, της ΟΕΔΑ Φυλής, ενώ παράλληλα ζημίωνε τους πολίτες.
•    Η ακύρωση των σχεδιασμών και των διαγωνιστικών αυτών διαδικασιών ήταν μονόδρομος για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς: η Αττική δεν μπορούσε να καταστεί όμηρος πεπερασμένων, τεχνολογικά και οικονομικά, επιλογών σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος.
•    Πλέον, ο νέος σχεδιασμός προωθεί, με διαφάνεια, την οικονομικά και οικολογικά δίκαιη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, με ανάλογη κατανομή των ΜΕΑ και των ΧΥΤΥ, ενώ αναβαθμίζει τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης Λιοσίων.
•    Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ανακύκλωσης, άραγε στη θητεία του τέως Περιφερειάρχη, αυτά σε ποιό ποσοστό ανέρχονταν; Και τι έπραξε ο ίδιος για την αύξησή τους;
•    Σε ό,τι δε αφορά στα έργα του ΕΣΠΑ: έχει ήδη ολοκληρωθεί η αποκατάσταση ακόμα 2 ΧΑΔΑ (Κύθηρα και Αντικύθηρα), εξαλείφοντας το ετήσιο πρόστιμο που επιβάλλεται από την Ε.Ε. για αυτούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΣ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα), στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 έχει ενταχθεί μια πράξη συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. € (Διαχείριση Απορριμμάτων Κυθήρων και Αντικυθήρων), ενώ έχει δεσμευτεί ποσό της τάξης των 3 εκ. € για τις αστικές αρχές στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη τα δεσμευμένα ποσά στο ΠΕΠ Αττικής για έργα διαχείρισης απορριμμάτων, έχει ενεργοποιηθεί το 53% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες περίπου 0,5 εκ. €. Περαιτέρω, η ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής έχει εξειδικεύσει ποσό 6,5 εκ. € και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εκδώσει πρόσκληση για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων ανακύκλωσης και ήπιας διαχείρισης απορριμμάτων.
•    Τέλος με πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Αττικής και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, εξασφαλίστηκε και ενεργοποιήθηκε πρόσθετη εκχώρηση ύψους 150 εκ. € από το Ταμείο Συνοχής προς την ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής (ΦΕΚ 3025/Β/2017), προκειμένου να ενταχθούν άμεσα τα κεντρικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων κατ’ εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ. Ως εκ τούτου, ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση των ώριμων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στον νέο ΠΕΣΔΑ, ενώ ανοίγει και ο δρόμος για την αξιοποίηση των Εγκαταλελειμμένων και Ανενεργών Λατομείων, μια καινοτομία του νέου ΠΕΣΔΑ.
Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι η ανακοίνωση του τέως Περιφερειάρχη, πέρα από άκρως υποκριτική και ανυπόστατη, το μόνο που υπηρετεί είναι το χθες. Εκπροσωπεί επάξια το χθες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διαχείρισης των απορριμμάτων με όρους σεβασμού του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας», κατέληξε η κα Μπιζά.

Share